Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Białoryb może jeszcze nie jest bardzo aktywny, ale można już na niektórych metach skutecznie połowić. Dosłownie tuż przed nawrotem zimy sprawdziliśmy z kolegą jedną z miejscówek. Kilka większych rybek wpadło. Udało się w końcu przetestować wykałaczkę od @mekamila - fajny kijaszek :)

post-47423-0-95435900-1616358270_thumb.jpg

Wśród przynęt królowały klasyczne barwy. Gumki w kolorze Chilli&Pepper i BubbleGum, w tym niezawodny Drago Worm. Zaczynam uzupełnianie zapasów tych przynęt, bo to właśnie ich czas. Klasyczny opad i brania z dna. Podniesienie przynęty i ten pulsujący ciężar...

post-47423-0-97097900-1616358060_thumb.jpg post-47423-0-13487600-1616358112_thumb.jpg 

post-47423-0-44204500-1616358124_thumb.jpg post-47423-0-71573300-1616358135_thumb.jpg 

pa pa...

Edytowane przez nowwwak
  • Like 15

• 0

Paweł, fajne rozpoczęcie sezonu, piękne ryby ;). Ja kilka dni temu na małym ale głębokim jeziorku próbowałem i 0 życia jeszcze. Na dniach idzie ocieplenie i mam nadzieję na 1-sze kontakty z płotkami właśnie. W tamtym roku kilka pięknych sztuk też trafiłem, w tym rekordową.

• Like 1

• 0

Byłem na spacerze z wędką i pierwsze ryby zaliczone. Płotkę całkiem przyzwoitą ok. 25 cm i małego okonka. Także sezon uważam za otwarty ;).

Jeśli chodzi o wędkę, to  używam Fenwicka Elite Tech river runner do 5g. Nie jest może mega finezyjnie, ale ładnie przekazuje brania i świetnie amortyzuje odjazdy jak trafi się coś większego i pracuje całym blankiem przy drobiazgach i praktycznie nie mam spadów. Łowię tym kijem wszelki białoryb od uklejek, po płotki, krąpie liny itd. 

• 0

Kiedyś miałem tą , ale denerwował mnie transport , ogólnie mega kosa Phenixa Mirage MF671-2

Teraz jest Trapara 0-2 g tez świetnie daje radę

Również posiadam ten kijek i potwierdzam, świetna szpada pod bialoryb. Kiedyś nawet trafił mi się przyłów sporego zębatego +-80 aaaallle to było dobre :lol:  Nie mam filmiku, ale wstawiałem jakieś fotki z tym wariatem w swoim zaniedbanym od dwóch lat wątku RB :ph34r:  http://jerkbait.pl/topic/116248-maniek-i-jego-patyki/?p=2586929

Edytowane przez ManiekL-ski

• 0

Ja pod białoryb mam długą wklejkę zrobioną przez @mekamil :). Napisz do kolegi to może coś znajdziesz dla siebie

Też mam, fajna wykałaczka...

Moja Pani i ja mamy trzy kijki zbudowane i jeden przebudowany przez Kamila. Artystyczna robota. :good: :clappinghands: Czyli jest już nas czworo, może warto założyć klub pod egidą @mekamila... ;) 

• Like 1

• 0

Jakimi kijkami łowicie białoryb? Chodzi o konkretne wędki. Chciałbym spróbować swoich sił w łowieniu białorybu i chciałbym kupić coś sprawdzonego.

Zainteresuj się http://jerkbait.pl/topic/153139-s-spinningi-i-castingi-xul/

• Like 1

• 0

Mam pytanie odnośnie zestawu,

Zakupiłem Major Craft FTA-632UL 1-4g Shimano Vanford C2000S, oraz plecionkę varivas 0.2 5LB i fluorocarbon varivasa 3LB.

Planuję spiningować białoryb na dość wąskich rzekach i jeziorach ,czyli wodach stojących.

Nie ukrywam że jestem początkujący, pytanie z czego zrobić podkład pod plecionkę - inną grubszą plecionką czy żyłką?

Do jakiego momentu (wypełnienia) szpuli najlepiej nawinąć plecionkę?

Ile cm dać fluorocarbonu?

Będzie łowione na micro jigi - nimfy / mopy ok 1g

• 0

Miałem takiego samego "Miraża"  :lol: , potem był/jest Mosquito (prototyp), ale nie używam, bo jednoskład. Traparka jest, też. A ostatnio pojawił się na ten sezon Koshey 696 Nano Spin 0,2-1gr 2,13 cm.

Ja myslalem ze te0-2 gramy to jest haardcore , ale widze ze jeszcze nie :D

• Like 1

• 0

Jakimi kijkami łowicie białoryb? Chodzi o konkretne wędki. Chciałbym spróbować swoich sił w łowieniu białorybu i chciałbym kupić coś sprawdzonego.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ja od roku mam Robinson River Master Ultra Light Jig 2,30m 0,5-5g. Wolna akcja i głębokie ugięcie pozwalają wyholować ładne sztuki

post-57005-0-15526200-1616529167_thumb.jpg

Edytowane przez Ras al Ghul

• 0

Mam pytanie odnośnie zestawu,

Zakupiłem Major Craft FTA-632UL 1-4g Shimano Vanford C2000S, oraz plecionkę varivas 0.2 5LB i fluorocarbon varivasa 3LB.

Planuję spiningować białoryb na dość wąskich rzekach i jeziorach ,czyli wodach stojących.

Nie ukrywam że jestem początkujący, pytanie z czego zrobić podkład pod plecionkę - inną grubszą plecionką czy żyłką?

Do jakiego momentu (wypełnienia) szpuli najlepiej nawinąć plecionkę?

Ile cm dać fluorocarbonu?

Będzie łowione na micro jigi - nimfy / mopy ok 1g

Podkład z żyłki, może być nawet stara, zleżała.

Wypełnienie szpuli z zachowaniem marginesu 1-1,5mm od rantu szpuli.

Przypon 50-100cm.

• 0

Ja myslalem ze te0-2 gramy to jest haardcore , ale widze ze jeszcze nie :D

Michał,

Jeśli chodzi o Traparę, to te 2 g są raczej umowne. Moim zdaniem jakby ją przezbroić to byłoby jakieś 5g.

Kupiłem Koshey-a bo się trafił akurat na giełdzie, ale celowałem w wędeczkę już wspomnianą w tym wątku czyli Gammarusa do 0,6g  ;) To dopiero musi być witka  :D