Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zazdroszcze połowów. U mnie niby takie minidołki występują, niby ryba jest, ale nawet na spławik i robala przez pół dnia złapie się może kilka płoteczek, a na spining to w ogóle jest masakra. Już chyba próbowałem wszystkiego, microjigi, sztuczna ochotka, cieniutkie żyłeczki. Wolniejsze prowadzenie, szybsze, leżenie przez 20 sekund na dnie.. na wiele prób jeden krąpik się trafił którego fote wstyd wrzucać.

• Like 1

• 0

Dał popalić :) Macie jakieś sprawdzone techniki i wzory na lina? Prowadzić jakoś przy dnie z przystankami? Ten wzioł z opadu ale myśle, że to przypadek…

Może wielkiego doświadczenia z linami nie mam, ale złowiłem 3 sztuki ;). Z prowadzeniem ciągle kombinuję, ale jeśli chodzi o lina to jak najwolniejszy opad i 2-3 sekundowe pozostawienie przynęty na dnie po opadzie. Jak ktoś wie lepiej proszę mnie poprawić. Człowiek ciągle uczy się różnych technik i kombinacji, a ten gatunek nie jest łatwy do złowienia, chyba, że na stawku 10x10m, gdzie występuje licznie, ale ja na takich wodach nie łowię.

P.S Przynęty, na które złowiłem swoje liny to, 1" tanta na haku nr 12-14 i główce wolframowej 3,5mm, oraz sztuczny biały robak w kolorze czerwonym na haku i główce jak wspomniana tanta. Waga całości około 0,5g

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 2

• 0

Jeszcze lina na spinning nie złowiłem, ale chyba dobrą przynętą powinny być larwy jętek, muchówek i chruścików, czyli naturalnego pokarmu. Problem w tym na ile w poszukiwaniu pokarmu lin posługuje się zapachem, a na ile tylko dotykiem. Powinny również zdać egzamin imitacje skąposzczetów. Wydaje mi się, że lin chyba jest najtrudniejszym do złowienia na spinning przedstawicielem białorybu.

• Like 1

• 0

Ja próbowałem już 2 sezony złowić lina, właśnie na wolny opad i pozostawianie przynęty na dnie. Mój wzioł na tante 1cal w kolorze chaos, główka wolframowa na haku 12 i 4mm wiec dosyć ciężko. Swego czasu próbowałem w stawie gdzie lin jest dominującym gatunkiem na wszystko co było w pudle bez efektów. Dopiero w akcie desperacji jak rozkopałem kretowisko i założyłem na główkę pół małej dżdżownicy to złowiłem kilka niewielkich linów, nie zaliczam ich jednak do „spinningowych”

• 0

Imitacje owadów ukręcone przez rzemieślników z forum również posiadam i wiem, że są osoby, które na tego typu przynęty, o których wspomniał @Alexspin, złowili liny. Kilka razy próbowałem łowić na ukręconą imitację chruścika, ale jednak mam lepsze efekty na tantę, sztuczną ochotkę lub mikro jaskółki. Być może nie miałem efektów przez błędy w prowadzeniu wabika, a dodatkowo każda woda rządzi się swoimi prawami.

• Like 1

• 0

Witam poszukuje wędki jakiejś delikatniej pod operowanie paprochami i niewielkimi gumkami najczęściej na małej rzece co byście godnego polecili.?

Napisz do Mekamila, jest tu na forum i robi takie delikatne patyki. 

Edytowane przez wiwaldi1970
  • Like 1

• 0

Napisz do Mekamila, jest tu na forum i robi takie delikatne patyki. 

Dokładnie okok.gif

Mam od Niego dwa casty 1-4g/4lb i 4-10g/6lb oraz spinna 1-7g/6lb. Tyle że to pełne blanki, a nie każdy to lubi, ale za to niemal niezniszczalne i spełniają swoje zadania bez zarzutu. Ceny też nie są zabójcze. Napisz do Niego http://jerkbait.pl/user/45988-mekamil/

• 0

Z dostępnych na rynku polecam https://allegro.pl/oferta/konger-wedka-ultris-jig-micron-210cm-0-5-6g-9719929538. Bardzo czuła "wklejka", ładuje się bez problemów od 0,7g masy całkowitej przynęty i bez zagrożenia awarią do 8g. Zasięg rzutów, w zależności od ciężaru przynęty, od 15 do 30m, pod warunkiem stosowania cienkiej plecionki. Te informacje przy użyciu plecionki Techron Olive Green 0,04mm.

Opis katalogowy cyt.: "Doskonałe narzędzie umożliwiające łowienie najmniejszymi kopytkami czy twisterkami nawet na półgramowe główki. Dużym atutem Microna jest niesłychanie czuła szczytówka, pozwalająca zarejestrować każdy kontakt ryby z przynętą. Blank ten łączy w sobie delikatną szczytówkę oraz mocny dolnik, nie posiadając jednak podstawowej „bolączki” wklejek: przesztywnienia w miejscu wklejenia szczytówki." w pełni zgodny z praktyką.

Edytowane przez Alexspin

• 0

Popływane i połowione 1f642.png Poranek na pływadełku dał mi dziś wiele radości i pięknych ryb. Wzdręgi w rozmiarze 30+ łowione, w końcu, w konkretnych ilościach, silne, i waleczne. Do tego okonie atakujące najmniejsze przynęty z naszej pracowni. Za to właśnie uwielbiam wędkarstwo ultralight. Dziś kluczem do sukcesu był mały wabik. Większe przynęty nie działały tak dobrze ani na krasnopiórki, ani, co ciekawe, na garbuski. Świetnie spisywał się MICROLARVAE CHRUŚCIK i micro jigi. Łowienie z belly boata mnie oczarowało 1f642.png.

post-47423-0-26500700-1626547655_thumb.jpg post-47423-0-76642000-1626547665_thumb.jpg post-47423-0-52979100-1626547700_thumb.png post-47423-0-56284200-1626547713_thumb.jpg post-47423-0-67355500-1626547770_thumb.jpg post-47423-0-86102300-1626547793_thumb.jpg post-47423-0-85860000-1626547806_thumb.jpg

• Like 12

• 0

Popływane i połowione 1f642.png Poranek na pływadełku dał mi dziś wiele radości i pięknych ryb. Wzdręgi w rozmiarze 30+ łowione, w końcu, w konkretnych ilościach, silne, i waleczne. Do tego okonie atakujące najmniejsze przynęty z naszej pracowni. Za to właśnie uwielbiam wędkarstwo ultralight. Dziś kluczem do sukcesu był mały wabik. Większe przynęty nie działały tak dobrze ani na krasnopiórki, ani, co ciekawe, na garbuski. Świetnie spisywał się MICROLARVAE CHRUŚCIK i micro jigi. Łowienie z belly boata mnie oczarowało 1f642.png.

attachicon.gif fishchaser ul fishing.jpg attachicon.gif fishchaser ul fishing rudd.jpg attachicon.gif microlarvae-chruscik-ultralight-softbait-przyneta-fishchaser-1024x602.png attachicon.gif fishchaser wzdregi ultralight fishing.jpg attachicon.gif Fishchaser ul perh.jpg attachicon.gif fishchaser ul wzdrega.jpg attachicon.gif IMG_2809.jpg

Jak zbroisz te chuściki, masa główki/mormyszki, wielkość i typ haka pod białoryb i okonie?

• Like 1

• 0

Z chruścikiem jest prosto, bo to przyneęa bez pracy własnej. Mikro główki na haczykach #14 / #12 (czasem nawet na #10 uda się nawlec) Ostatnio łowiłem główkami 0,4 - 0,5g, ale czasem, zwłaszcza gdy są w łowisku płocie, schodzę poniżej tej gramatury..

post-47423-0-18553200-1626715973_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Z chruścikiem jest prosto, bo to przyneęa bez pracy własnej. Mikro główki na haczykach #14 / #12 (czasem nawet na #10 uda się nawlec) Ostatnio łowiłem główkami 0,4 - 0,5g, ale czasem, zwłaszcza gdy są w łowisku płocie, schodzę poniżej tej gramatury..

attachicon.gif glowki-wolframowe-zlote-gold-jigheads-tungsten-ultralight-fishing-fishchaser.jpg

Ja z chruścikami najczęściej używam główek to 0.3gr :)

• 0

Witam,

z racji na kiepskie wyniki ostatnimi czasy myślę nad maksymalnym odelżeniu zestawu, i tak pomyślałem że możeny spróbować XUL/SUL.

Nie znam się na tym temacie ani trochę, najlżejszy zestaw jaki mam teraz to casting do 9g, ale realnie startuje w super komforcie od 3/4g, a to chyba na białoryb jest za ciężko?

Ile mniej więcej $$ trzebaby przugotować na jakiś sensowny zestaw? Mam na myśli kij, kołowrotek (zwykły, nie multiplikator), plecionka/żyłka? plus do tego jakiś taki zestaw przynęt na początek?

A ile kosztowałby najtańszy zestaw na rynku z którym można zacząć.

Kij myślę tak do 5g? czy może 3.5-4g?

Podpowiedzi mile widziane.

Celem byłby wszelkiej maści białoryb czy ogólnie wszystko co w wodzie się rusza i chciałoby zagryść jakąs przynętke. (mico jigi? czy jakieś mini gumeczki)

Jestem totalnie świeży w tym temacie więc każda rada jest ważna [emoji4]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam,

z racji na kiepskie wyniki ostatnimi czasy myślę nad maksymalnym odelżeniu zestawu, i tak pomyślałem że możeny spróbować XUL/SUL.

Nie znam się na tym temacie ani trochę, najlżejszy zestaw jaki mam teraz to casting do 9g, ale realnie startuje w super komforcie od 3/4g, a to chyba na białoryb jest za ciężko?

Ile mniej więcej $$ trzebaby przugotować na jakiś sensowny zestaw? Mam na myśli kij, kołowrotek (zwykły, nie multiplikator), plecionka/żyłka? plus do tego jakiś taki zestaw przynęt na początek?

Celem byłby wszelkiej maści białoryb czy ogólnie wszystko co w wodzie się rusza i chciałoby zagryść jakąs przynętke. (mico jigi? czy jakieś mini gumeczki)

Przeczytaj ten wątek od początku, a dowiesz się wielu cennych informacji i odpowiesz sam sobie na pytania, które zadałeś w poście j/w.

• Like 2

• 0

Przeczytaj ten wątek od początku, a dowiesz się wielu cennych informacji i odpowiesz sam sobie na pytania, które zadałeś w poście j/w.

Niesamowicie cenna rada.

Witam,

Niesamowitego wyboru nie ma, Abu Garcia Carabus, Flagman Areata, Mikado Sensor (?), Azura Olivia. Do 5g pewnie trochę więcej. Plecionki od psulka (siglon x4 0.3/0.4), do takich gramatur kołowrotek bez większego znaczenia, warto kierować się wagą i nawojem, więc wszelkie Daiwy LT powinny być ok.

Edytowane przez barti92