Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na niedzielnym wypadzie zauważyłem nocną aktywność płoci, bo to one na mojej miejscówce są głównym reprezentantem oczkującego białorybu. Podałem instincta 3 i już w pierwszym rzucie zaliczam ładne branie. Płocie z mojej miejscówki zawsze atakują tak samo. Jest to mocne bardzo szybkie puknięcie. Ciężko zdążyć z zacięciem.

post-51450-0-93683400-1628018491_thumb.jpg

post-51450-0-31279000-1628018500_thumb.jpg

(nie wiem dlaczego edytor obraca mi zdjęcia - w windowsie wszystko wygląda ok)

Na następnym wypadzie dam szansę tym wobkom. Niektóre dały już nocne płocie. Mam też nadzieję, na nocnego jazika bo takie mi się już trafiały.

post-51450-0-52740200-1628018506_thumb.jpg

Największej płoci jaką złowiłem na spinning na mojej mecie brakowało mniej niż 1cm do 4 z przodu (zdjęcie z 2016).

post-51450-0-96796100-1628018774_thumb.jpg

Jutro kolejny wypad. Może uda się coś wkleić w tym wątku ;)

Edytowane przez marienty
  • Like 8

• 0

Witam,

z racji na kiepskie wyniki ostatnimi czasy myślę nad maksymalnym odelżeniu zestawu, i tak pomyślałem że możeny spróbować XUL/SUL.

Nie znam się na tym temacie ani trochę, najlżejszy zestaw jaki mam teraz to casting do 9g, ale realnie startuje w super komforcie od 3/4g, a to chyba na białoryb jest za ciężko?

Ile mniej więcej $$ trzebaby przugotować na jakiś sensowny zestaw? Mam na myśli kij, kołowrotek (zwykły, nie multiplikator), plecionka/żyłka? plus do tego jakiś taki zestaw przynęt na początek?

A ile kosztowałby najtańszy zestaw na rynku z którym można zacząć.

Kij myślę tak do 5g? czy może 3.5-4g?

Podpowiedzi mile widziane.

Celem byłby wszelkiej maści białoryb czy ogólnie wszystko co w wodzie się rusza i chciałoby zagryść jakąs przynętke. (mico jigi? czy jakieś mini gumeczki)

Jestem totalnie świeży w tym temacie więc każda rada jest ważna [emoji4]

(...)

(...)

Niesamowitego wyboru nie ma, Abu Garcia Carabus, Flagman Areata, Mikado Sensor (?), Azura Olivia. Do 5g pewnie trochę więcej. Plecionki od psulka (siglon x4 0.3/0.4), do takich gramatur kołowrotek bez większego znaczenia, warto kierować się wagą i nawojem, więc wszelkie Daiwy LT powinny być ok.

Dodam:

- KONGER Ultris Jig Micron 0,5-6g (praktycznie 0,7-8g);

- DAIWA Fuego LT 1000 (idealnie zgrywa się z w/w kijkiem);

- wszelkiego rodzaju micro jigi i mikro gumki od http://jerkbait.pl/user/60860-cyprys19/

Edytowane przez Alexspin

• 0

Niesamowicie cenna rada.

Miałem podobne znaki zapytania, jak kilka lat temu próbowałem złowić ryby, które teoretycznie nie należą do drapieżnych. Na wiele pytań znalazłem odpowiedzi właśnie w tym wątku. Potrzeba tylko chęci i trochę czasu na poczytanie tego, co inni doświadczeni w temacie wędkarze tu wnieśli. Polecam ;)

• Like 2

• 0

Czasami to nie problem z samą przynętą, czy prowadzeniem, a z chęcią ryby do wzięcia czegokolwiek do pyska ;) Często mam tak z dużymi karasiami, widzę, że stoją, ale jakby były ślepe, bo cokolwiek im podrzucę to nie reagują, aż w końcu jak wrzucę im za blisko nosa to po prostu odpływają.

• Like 3

• 0

Sławku jak prowadziłeś przynętę, że się skusił? Ja ostatnio próbowałem bezskutecznie zmusić do brania takiego jegomościa przez 30 minut, aż odpłynął.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Wrzuciłm do wody i powoli prowadziłem z 30cm nad dnem, wody było 1,4-1,7 w tym samym miejscu jeszcze były mniejsze leszczyki i krąpiki.

1bf4906fcf5feb31d63f65f2716ff23d.jpg

0865f0b513e343a00886bcf4b5288277.jpg

• Like 5

• 0

U mnie wygląda to następująco:

Woda płynąca (mała rzeczka) - najwięcej krąpi i podleszczaków złowiłem prowadząc jak najwolniej przynętę w poprzek nurtu jak najbliżej dna, od czasu do czasu szczytówkę wprowadzałem w delikatne drgania, co ożywiało przynętę.

Woda stojąca, tutaj jest ciężej, ale te co złowiłem brały w opadzie, lub z dna. Przynętę prowadziłem krótkimi skokami, pozwalając chwilę leżeć na dnie. Jeśli chodzi o wagę, im lżej tym lepiej. Nawet przy głębokościach 3-4m używam wabika o wadze około 0,5g

• Like 1

• 0

Ostatnio u mnie urlop, i fakt że postanowiłem zawziąć się na pewną rzekę by ją rozpracować także białoryb odpuściłem na trochę.

Ale by nie wyjść z wprawy podjechałem jednego dnia pomacać.

Sporo było, ale bez spektakularnych rozmiarów.

Przynęta to whitebait na główkach wolframowych od 0.2 do 0,6 robionych przez @zmorces

post-47499-0-19820300-1628531677_thumb.jpg

Pozdro

Edytowane przez nyny
  • Like 9

• 0

Sierpień sypie ładnymi wzdręgami i okoniami. Sprawdzają się microlarvae, micro jigi i prototypy obrotówek. Sporo grubych ryb udało się namierzyć i skusić do brania Przez chwilę łowiłem również muchówką. Lubię lato i lubię krasnopiórki :) 

post-47423-0-41107300-1628708022_thumb.jpg post-47423-0-92182900-1628708036_thumb.jpg post-47423-0-33079800-1628708052_thumb.jpg post-47423-0-29360000-1628708077_thumb.jpg post-47423-0-62572700-1628708092_thumb.jpg post-47423-0-88061800-1628708193_thumb.jpg post-47423-0-79875100-1628708208_thumb.jpg post-47423-0-57417300-1628708252_thumb.jpgpost-47423-0-61392300-1628708267_thumb.jpg

• Like 14

• 0

Witam.

Zaczynam powoli kompletować sprzet do styczniowo- kwietniowych połowów kleni/krąpi na Odrze.

Zima 2021 miałem tylko jednego grubego klenia, przyłow sandacza :( kilka krąpi i kilka razy prosty haczyk. Zle podszedłem do tematu.

Wczoraj między szczupakami i sandaczykami troszkę porzucałem. Brań miałem całkiem sporo ale wydaje mi się że za dużo jeszcze drobnicy w Odrze. Klenie zbierały chleb ale z wierzchu na głębi. Nie było słońca nie wychodziły na plycizny.

Sprzęt to wędka do 7gr. Plecionka 0.04. Fluo 0.18. Hak 12. Licze na klenie powyżej 50cm bo tak biorą u nas zima. Zbrojenie to coś ala karolinka.

Chciał bym dawać jakiś zapach. Tu pojawia się pytanie czy stosujecie i co dawać zima? Ja myślałem o jakiś kiełrzach/skorupiakach (ryby zima zbierają skorupiaki). Znajomy Mówi że ma serowe. Jak to wygląda u was? Łowicie zima na dużych rzekach?

Wczorajsze połowy :) :

7edc9b35b9a5041a3b3461476b9e0c60.jpg6be3c0cbee15143f221b8b5cd1d193fe.jpg6d0d5b3c6e09d175e60e7c118d073c92.jpg

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Siemanko [emoji16]

Z jakich materiałów wykonujecie własne micro jigi?

Jakie haki (bezzadziorowe) ?

Z jakich piór robicie jeżynkę?

Jak mieszacie dubbing z sierści królika z czymś błyszczącym (dubbing syntetyczny holo/spectra...) ?

Jak dobierarcie wielkość główki wolframowej?

Do czego służą różne kształty główek (slotted, "zwykłe", jig....) ?

Z jakich piór robicie ogony?

Jakich lametek, fleszy, drutów używacie?

Jakiej grubości nici wiodących używacie, w jakich sytuacjach?

Jakie typy micro jigów wam się sprawdzają w danej sytuacji?

Jak jeszcze bardziej spowolnić opad, gdy z jeżynką opada jeszcze za szybko dla płoci?

Używacie szelaków czy klejów UV, dlaczego?

Wszelkie informacje mile widziane [emoji16]

Dopiero zaczynam swoją przygodę z micro jigami [emoji28]