Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W weekend z pływadła udało się wzdręg ładnych połowić. Były też niespodzianki. Tej wiosny najwięcej ryb dały mi widelnice w ciemniejszych kolorach...

Możesz zdradzić jak prowadzisz te gumy? I czy odbijasz je od dna, czy w toni wody?

Arek

• Like 1

• 0

Tutaj Było sg microgame do 2g opisane (bo potrzebowałem mocnego kijka:) ) legalis lt 1000 , Plecionka gosen tiny PE 0.2 Aji, fc momoi 2lb

Rozumiem, że producent opisał ten kij w ten sposób, że jego górne cw. to 2g.

Kij prawidłowo opisany w zakresie górnego cw. do 2g nie może być mocny.

Jeśli więc potrzebowałeś mocnego kija, to musiałeś wiedzieć, że ten konkretny model jest w zakresie górnego cw. mocno niedoszacowany?

Subiektywnie opisałbym go jako 0,7-5g, ale to moje odczucia :)

Twoja ocena wynika z praktyki, i jest diametralnie różna, bo 2,5 razy większa w zakresie górnego cw. podanego przez producenta.

Moim zdaniem producent tu wprowadza potencjalnego nabywcę w błąd, bo sprzedaje mu produkt o parametrach niezgodnych z opisem.

• Like 2

• 0

Rozumiem, że producent opisał ten kij w ten sposób, że jego górne cw. to 2g.

Kij prawidłowo opisany w zakresie górnego cw. do 2g nie może być mocny.

Jeśli więc potrzebowałeś mocnego kija, to musiałeś wiedzieć, że ten konkretny model jest w zakresie górnego cw. mocno niedoszacowany?

Twoja ocena wynika z praktyki, i jest diametralnie różna, bo 2,5 razy większa w zakresie górnego cw. podanego przez producenta.

Moim zdaniem producent tu wprowadza potencjalnego nabywcę w błąd, bo sprzedaje mu produkt o parametrach niezgodnych z opisem.

Takie mam odczucia :) ale nie podejmuje się głębszych dyskusji  w temacie i oceny działań producenta, tym bardziej, że mi kijaszek leży. To mój mocniejszy UL, i ma świetne zastosowanie w takich poligonach. Nie boi się przyłowów. I jest w stanie ogarnąć relatywnie silne ryby. Ale to w dalszym ciągu UL . pozdrowienia dla białorybołapaczy :)

• Like 2

• 0
(...)

Nie jest to jednostkowy przypadek. Spinninguję od 1992 r. i przez 30 lat doświadczeń, przetestowania kilkudziesięciu wędzisk, kilku firm występujących na polskim rynku mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jedyną firmą rzetelnie opisującą swoje wędziska jest JAXON. Wszystkie inne firmy więcej lub mniej wprowadzają w błąd, więc nawet ponad 25-cio %% przeciążenie Kongera, Dragona, Kormorana, Shimano, D.A.M., lub Mikado nie stanowi problemu. Za to zlekceważenie opisu Jaxona, grozi katastrofą, stąd obiegowa, niesłuszna i krzywdząca opinia, że Jaxon to "chrust".

• Like 2

• 0

Co do powyższego wpisu, kiedyś, w latach 90-tych, kupiłem swój pierwszy "poważniejszy" spinning wspomnianego Jaxona 10-30g. Dobrze go wspominam i złego słowa nie powiem, chociaż nie pamiętam jak trafnie jest w nim opisane cw (z sentymentu mam go do dziś, ale od dobrych 20-tu lat jest na emeryturze). Jako, że było to moje główne narzędzie przedłużające rękę, łowiłem nim zarówno paprochami okonki, jak również większymi przynętami, max Alga c-3.

Od kilku lat uzbroiłem się w "bardziej markowe" konstrukcje dedykowane danym gatunkom ryb, ale żeby złowić coś przyzwoitego trzeba się mocno nachodzić i nie zdarza się zbyt często...

• Like 2

• 0

Mam takie pytanie, kupiłem chwalona żylke varivas Mebaru Gate 0.14 2.5lb czy u was tez się rwie w rękach bez dużej siły?? Rzeczywiscie jest bardzo cienka, miękka i tez rozciągliwa, myślę że po hm80 bede żałował.

jesli chodzi o ta 

VARIVAS MEBARU GATE NYLON MILKY PINK 100M 2LB 0.117MM

to rwla sie w rekach przy odpowiednio duzej sile , nigdy pod ryba .Jednak z czasem przerzuciłem  sie na plecke :D

• 0

Cześć.

Stoję przed wyborem wędki do dłubania okoni i białej ryby.

Jezioro, brzegi czyste. Okonia, płoć, wzdręga.

Chcę kijek krótki 200-220 centymetrów. Będę chciał operować miękkimi przynętami i micro jigami, dlatego postawiłbym na szczytówkę wklejoną.

Konger WC II Mikros czy Elvis w 2022?

Konstrukcje wyglądają na "wiekowe", jak taki kijek się ma do współczesnych wędzisk.

Czytając forum przeczytałem sporo postów, bardzo starych postów. Podejrzewam że kiedyś bardzo popularne wędziska z powodu że nie było wielu alternatyw.

Konger WC II Mikros i Elvis dostępne w okolicach 400 złotych. Nie chciałbym wydać więcej.

Zachęcam do dyskusji. Pozdrawiam.

Edytowane przez Jano

• 0

Cześć.

Stoję przed wyborem wędki do dłubania okoni i białej ryby.

Jezioro, brzegi czyste. Okonia, płoć, wzdręga.

Chcę kijek krótki 200-220 centymetrów. Będę chciał operować miękkimi przynętami i micro jigami, dlatego postawiłbym na szczytówkę wklejoną.

Konstrukcje wyglądają na "wiekowe", jak taki kijek się ma do współczesnych wędzisk.

Czytając forum przeczytałem sporo postów, bardzo starych postów. Podejrzewam że kiedyś bardzo popularne wędziska z powodu że nie było wielu alternatyw.

Konger WC II Mikros i Elvis dostępne w okolicach 400 złotych. Nie chciałbym wydać więcej.

Zachęcam do dyskusji. Pozdrawiam.

Oba kije dobre, Elvis prawdopodobnie lepszy.

• 0

Witam.

Chciałbym spróbować UL który pozwoli mi połowić białoryb.

Jaki polecicie do tego kijek w granicach do 300zł? (mam nadzieję że w tych pieniądzach da się już kupić coś czułego co pozwoli wyczuć branie już małego okonka czy białorybu)

Łowię z brzegu.

Głębokość łowisk 2-5m

Głównie wody stojące, czasem okoliczna rzeczka Utrata itp.

Jakiej szukać długości i gramatury?

Zależy mi by kijek miał dzielony i krótki w miarę dolnik jak przykładowo w Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g. Przyzwyczaiłem się do tego dzielonego w moich wędziskach spinningowych i pełny dolnik mi już nie podchodzi.

Gdybyście podrzucili do kijka jakąś propozycję młynka w granicach 200-250zł byłoby super, chyba że wystarczy w zupełności Ryobi Ecusima 2000 który posiadam.

Jestem zwolennikiem plecionek. Domyślam się , że przy takim zestawie 0,03 było by dobrym wyborem + oczywiście przypon z fluorocarbonu.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

• 0

Ja uważam, że zawsze lepiej zachęcić niż zniechęci hehe. Norbas7 teraz masz wybór naprawdę duży i nie musisz skupiać się na latach świetlnych wstecz, a wystarczy przejrzeć ostatnie dwa lata bo to rozkwit ul, sul i xul hehe. Każdy z nas ma swoje preferencje. Ja jako od ul zaczynałem od SG Troutuzimo 0_7g właśnie z Robi Ecusima tylko w 1000, ale myślę że 2000 w tym wypadku zbytnio nie odbiega. Cieszyłem się z tego zestawu jak dzieciak, bo się spisywał i dawał frajdę. Tej wędki była też wersja o cw. 0-5 i posiadacze sobie również chwalili. Wędka ta to nie wklejka, a używka obecnie pewnie że 150 do 200 zł może chodzić. Wędka ta obsługiwała mi nawet pierwsze mikrojigi w przedziale 0,5-0,8g.Szału nie było ale się dało i frajda była. Oczywiście te 0 w opisie cw trzeba traktować z przymrużeniem oka. Kolejny to Konger WordChampion Elvis cw 0,8g do 4 g wklejka z sparowany z dawał regał 1000 i również łowiłem biaboryb i okonki a nawet okonie.A zapomniałem przed nimi był zestaw ale raczej pod okonie daiwa Megaforce cw 1-9g z daiwa regał 500. To były wszystko zestawy nisko budżetowe, ale się spisywały i wszystkie dawały mi frajdę nad wodą. Obecnie to Nano One cw 0,3 -2,5g z Shimano Soare BB C2000PGSS, ale to już inny przedział cenowy i jest jeszcze wiele droższych zestawień na rynku. Ja na chwilę obecną zatrzymam się tu, ale kto wie jak widzisz choroba postępuje. Nano One nawet nie ma jak porównywać z SG Troutuzimo ale z obu miałem frajdę nad wodą bo najważniejsze to być właśnie. nad wodą. Musisz dobrać sprzęt pod siebie, wybrać co lubisz. Ja lubię troszkę taki oldschool i SG Troutuzimo nadal daje mi frajdę. Hmmmmmmmmm drugi post z rzędu i pisze o oldschool -u, ;) Kończ więc Waść wstydu oszczędź. Tak też kończę rozsądnego wyboru życzę.

Edytowane przez Apisfisha
  • Like 2

• 0

Wędka już u mnie. Na początek wybrałem Flagmana Areata 188cm 0,4-3-5g

Bardzo przyjemna i bardzo delikatna wykałaczka i co mnie pozytywnie zaskoczyło ładnie wykonana.

Kołowrotek Ecusima 2000 pasuje do niej i ładnie ją wyważa. Jednak by zyskać kilkanaście gram już do mnie jedzie Ecusima 2000 wersja 2022.

Także dlatego, że nie chciałem Ecusimy 2000 Vi zabierać z innego zestawu. Lubię jak mam komplet i nie muszę przekładać.

Plecionka na początek mikado dreamline 0,035.

Teraz jestem na etapie kompletowania haczyków muchowych oraz koralików wolframowych i podstawowych przynęt na tak lekkie łowienie.

Muszę obczaić jaki koralik pasuje do jakiego haka tak mniej więcej. Chcę używać pupa 0,9" oraz tanty najmniejsze.

Na początek chyba będzie optymalne.

Edytowane przez Norbas7