Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Macie jakieś przynętowe must have? Jakieś sprawdzone kolorki, które wprawiają białoryb w nadzwyczajny zachwyt?  :P 

Cześc  uzywam Delphin method Spin OD 2 sezonów polecam.

Żyłkę przetestowałem i generalnie jest spoko, ale zostaje przy mikado dreamline 0.035, dla mnie wyraźna różnica w zasięgu rzutu.

• 0

Macie jakieś przynętowe must have? Jakieś sprawdzone kolorki, które wprawiają białoryb w nadzwyczajny zachwyt?  :P 

1" tanta kolor chaos. Nie "must have", ale na pewno warto mieć.

Setki płoci złowiłem na tą przynętę i nie tylko

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

U mnie numer jeden to sztuczna ochotka Berkleya. Mały i duży rozmiar (ten większy lepiej się trzyma haczyków jigowych). Pięknie ją zasysają leszczyki i krąpie z dna. Płotki i ukleje w toni też nią nie pogardzą. Bardzo agresywne brania.

Na różne nimfy lipieniowo-pstrągowe lepiej reagują okonie. Chyba mi brak cierpliwości i szybko wracam do ochotki. W moim łowieniu jest skuteczniejsza.

• Like 1

• 0

U mnie numer jeden to sztuczna ochotka Berkleya. Mały i duży rozmiar (ten większy lepiej się trzyma haczyków jigowych).(...)

Zakładasz pojedynczą, czy pęczek? Czy obciążasz te ochotki, jeśli tak to w jaki sposób?

• 0

Zakładasz pojedynczą, czy pęczek? Czy obciążasz te ochotki, jeśli tak to w jaki sposób?

Haczyk jigowy Gawlik BG01 rozmiary od 12 do 16, plus wolfram srebro/miedź/nikiel od 3.5mm do 5mm (lutuję lub blokuję kołnierzykiem z dubbingu cdc czy sierści zająca). Ochotka ta mniejsza sprawdza się jako pęczek 2-3 szt. przekutych w połowie lub w 1/3 (tak jak zakłada się żywe ochotki). Ta większa w postaci dwóch połączonych segmentów z czego jeden jest nasunięty na trzonek haczyka. Haczyki stosuję bezzadziorowe i nie mam problemów z "rozwarstwianiem się" przynęty. Zwykłe ołowiane główki jigowe do 1,5g też się sprawdzają. Rozmiar haczyków jw. Ochotek niczym nie kleje. Co jakiś czas i tak trzeba założyć nowy komplet.

• Like 1

• 0

Aleks, kiedyś sporo ryb złowiłem na sztuczną ochotkę, tą drobniejszą. Zakładałem ją w sposób jn. żeby opóźnić opad. Hak nr 12-14 z koralikiem wolframowym 3,5mm. Na przedwiośniu skuteczna przynęta szczególnie na płocie. 

post-64466-0-49802300-1688501672_thumb.jpg

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 2

• 0

U mnie numer jeden to sztuczna ochotka Berkleya. Mały i duży rozmiar (ten większy lepiej się trzyma haczyków jigowych). Pięknie ją zasysają leszczyki i krąpie z dna. Płotki i ukleje w toni też nią nie pogardzą. Bardzo agresywne brania.

Na różne nimfy lipieniowo-pstrągowe lepiej reagują okonie. Chyba mi brak cierpliwości i szybko wracam do ochotki. W moim łowieniu jest skuteczniejsza.

https://allegro.pl/oferta/sztuczna-ochotka-berkley-m-12669603800 To ta? chodzi mi o tą grubszą  :) Chętnie sprawdzę 

Jak możesz chwile poczekać to polecam https://pl.aliexpress.com/item/1005002130538380.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.2ee31c24212OVA&gatewayAdapt=glo2pol  

Mam ich inne przynęty i bardzo sobie chwalę materiał z jakiego są wykonane, te robaczki dopiero co zamówiłem, jeszcze mi nie przyszły 

Edytowane przez lesnypatataj
  • Like 1

• 0

Jak możesz chwile poczekać to polecam https://pl.aliexpress.com/item/1005002130538380.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.4.2ee31c24212OVA&gatewayAdapt=glo2pol  

Mam ich inne przynęty i bardzo sobie chwalę materiał z jakiego są wykonane, te robaczki dopiero co zamówiłem, jeszcze mi nie przyszły 

Też mam te ochotki. Rozmiar 55mm. Wykonanie genialne. Materiał bardzo trwały i elastyczny. Aktualnie okonie tylko na to łowię...choć mogę je przyciąć do 20-30mm i spróbować na białoryb. Pisząc to na to wpadłem :) PS. kolor "H" jest najbardziej zbliżony do ochotki. Jest ciemniejszy niż na zdjęciach.

• 0

Też mam te ochotki. Rozmiar 55mm. Wykonanie genialne. Materiał bardzo trwały i elastyczny. Aktualnie okonie tylko na to łowię...choć mogę je przyciąć do 20-30mm i spróbować na białoryb. Pisząc to na to wpadłem :) PS. kolor "H" jest najbardziej zbliżony do ochotki. Jest ciemniejszy niż na zdjęciach.

Też jestem bardzo zadowolony z wykonania ich przynęt, a mam już tego trochę :)

Ja ze swojej strony mogę jeszcze polecić (może ktoś nie zna) https://pl.aliexpress.com/item/1005003384346289.html?spm=a2g0o.detail.0.0.4cd94e724ysTQm&gps-id=pcDetailTopMoreOtherSeller&scm=1007.40000.327270.0&scm_id=1007.40000.327270.0&scm-url=1007.40000.327270.0&pvid=777cdcd7-d402-4947-9aa4-7d335eb5658c&_t=gps-id:pcDetailTopMoreOtherSeller,scm-url:1007.40000.327270.0,pvid:777cdcd7-d402-4947-9aa4-7d335eb5658c,tpp_buckets:668%232846%238113%231998&pdp_npi=3%40dis%21USD%212.98%212.98%21%21%21%21%21%40211b5e1e16885637446231772e1a46%2112000025528086591%21rec%21PL%21731883605

Kolorek I bardzo polecam :) 

• 0

• 0

Mam takie, ale kupione na Allegro, nie wiem czy to te same. Nie dostrzegłem w nich żadnej rewelacji.

Nie wiem czego Ty oczekujesz od tych przynęt :)

Są dobrze wykonane, pracują dobrze i do najważniejsze są łowne... nie wiem czego chciałbyś więcej :) grać i tańczyć nie będą  :P 

Aleks, kiedyś sporo ryb złowiłem na sztuczną ochotkę, tą drobniejszą. Zakładałem ją w sposób jn. żeby opóźnić opad. Hak nr 12-14 z koralikiem wolframowym 3,5mm. Na przedwiośniu skuteczna przynęta szczególnie na płocie. 

attachicon.gif 20230704_215125.jpg

Przyszły mi te robaczki, super się prezentują, w weekend przetestuje nad wodą 

• Like 1

• 0

Nie wiem czego Ty oczekujesz od tych przynęt :)

Są dobrze wykonane, pracują dobrze i do najważniejsze są łowne... nie wiem czego chciałbyś więcej :) grać i tańczyć nie będą  :P(...)

Nie umniejszam ani ich jakości wykonania, ani łowności, ale nie widzę w nich niczego rewelacyjnego. Może gdyby grały i tańczyły... :P

(...)

Przyszły mi te robaczki, super się prezentują, w weekend przetestuje nad wodą 

Koniecznie opisz wrażenia. Na visus mogą być faktycznie czymś ponad poziomy. :good: 

• 0

To zależy od blanku. Z powodzeniem łowiłem bardzo skutecznie białoryb kijem do 5g, który pracował na całej swej długości (spin), ale postanowiłem odchudzić zestaw i nabyłem kij do 3g 1-3lb. Jest dobrze ale wiem, że może być lepiej. Łowię bardzo lekko i głównie chodzi tu o naładowanie blanku, żeby rzucić na satysfakcjonującą nas odległość. Wiem, że zejdę jeszcze delikatniej i myślę o zakupie BB lub nano zero. 

• Like 1