Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ciężko, raczej w używkach musisz szukać. Flagman Areata może trafisz.

Ostatnio spotkałem się ze znajomym nad wodą przypadkiem, łowił Jaxonem Blue Wind do 5g, nie jest to kij jakiś specjalnie rewelacyjny pod białoryb ale na sprawdzenie tematu myślę że ogarniesz bez problemu. Porzucałem chwile 0,5g plus gumowy robaczek 2cm dawało radę. Mi bardziej pasował niż wspomniany wyżej Flagman.

• Like 2

• 0

To zależy od blanku. Z powodzeniem łowiłem bardzo skutecznie białoryb kijem do 5g, który pracował na całej swej długości (spin), ale postanowiłem odchudzić zestaw i nabyłem kij do 3g 1-3lb. Jest dobrze ale wiem, że może być lepiej. Łowię bardzo lekko i głównie chodzi tu o naładowanie blanku, żeby rzucić na satysfakcjonującą nas odległość. Wiem, że zejdę jeszcze delikatniej i myślę o zakupie BB lub nano zero. 

Mam BB i powiem Ci, że wydaje mi się za mocna na mikroprzynęty typu 0.5g, ale przy prznętach 1/2G jest petarda w tym zakresie kocham ten kijek ;) 

Jeżeli chodzi o lżejsze przynęty w okolicach właśnie 0,5g to ja bardzo polecam Savage Gear SGS2 UL Game 198cm 0-5g jak widać, kijek ma dość szeroki zakres, ale dzięki mega wrażliwej części szczytowej(bez problemu czuje dłubanie wzdręgi 15-20 cm) idealnie obsługuje lekkie przynęty pozostawiając nadal spory zapas mocy w dalszej części wędziska, co może się przydać w przypadku przyłowów. 

Reasumując... jak chcesz coś do przynęt w okolicach 0.5g to raczej nano będzie lepszym wyborem, ewentualnie pomyśl o tym SG co wrzuciłem, bardzo fajny kijek  :) też się na niego czaję, ale nigdzie go nie ma w sklepach

Edytowane przez lesnypatataj

• 0

Mam BB i powiem Ci, że wydaje mi się za mocna na mikroprzynęty typu 0.5g, ale przy prznętach 1/2G jest petarda w tym zakresie kocham ten kijek ;) 

Jeżeli chodzi o lżejsze przynęty w okolicach właśnie 0,5g to ja bardzo polecam Savage Gear SGS2 UL Game 198cm 0-5g jak widać, kijek ma dość szeroki zakres, ale dzięki mega wrażliwej części szczytowej(bez problemu czuje dłubanie wzdręgi 15-20 cm) idealnie obsługuje lekkie przynęty pozostawiając nadal spory zapas mocy w dalszej części wędziska, co może się przydać w przypadku przyłowów. 

Reasumując... jak chcesz coś do przynęt w okolicach 0.5g to raczej nano będzie lepszym wyborem, ewentualnie pomyśl o tym SG co wrzuciłem, bardzo fajny kijek  :) też się na niego czaję, ale nigdzie go nie ma w sklepach

Dzięki za info. Najlepiej byłoby porzucać BB i nano zero, a następnie dokonać wyboru, ale takiego komfortu nie mam niestety. Może ktoś z łowiących białoryb miał i używał BB, jak również nano zero i mógłby się wypowiedzieć na ich temat? Czucie brań pewnie na korzyść nano zero, a jak z rzutami mikro jigami o wadze 0,5 g ?

• 0

Ano właśnie, co czytelnik ma "wyczytać" że skrótu bb ? Dlatego warto napisać o jaką konkretnie wędęczkę chodzi. Dzięki.

Sławku jakbyś prześledził wcześniejsze posty, dowiedziałbyś się, że dyskutujemy o tym od jakiegoś czasu, dlatego zaczęliśmy używać skrótów ;).

• Like 1

• 0

Jeżeli chodzi o lżejsze przynęty w okolicach właśnie 0,5g to ja bardzo polecam Savage Gear SGS2 UL Game 198cm 0-5g jak widać, kijek ma dość szeroki zakres, ale dzięki mega wrażliwej części szczytowej(bez problemu czuje dłubanie wzdręgi 15-20 cm) idealnie obsługuje lekkie przynęty pozostawiając nadal spory zapas mocy w dalszej części wędziska, co może się przydać w przypadku przyłowów.

Reasumując... jak chcesz coś do przynęt w okolicach 0.5g to raczej nano będzie lepszym wyborem, ewentualnie pomyśl o tym SG co wrzuciłem, bardzo fajny kijek :) też się na niego czaję, ale nigdzie go nie ma w sklepach

A co myslicie o SG2 micro game w wersji do 2 lub 3,5gr?

Nieco obawiam sie, ze moga byc zbyt "kluskowate" pod jig-a.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Jak kolega pisał, ciężar zaniżony, to jest taki kijek do 5g, ale lubię nim łowić, bo mocny i to nie jest kluska.

• Like 1

• 0

Witam

Nie wypowiem się na temat tego kija, o który pytasz. Jednak moją pierwsza wędka ul był właśnie wędka SG troutuzimo ta do 7 g i rzeczywiście jest kluchowata, ale bardziej w akcji przypomina blank muchowy co w rezultacie właśnie było jej atutem i pozwalało rzucać naprawdę microjigami. Tą wędką łowiłem wzdręgi już naprawdę w komforcie na na owe czasy. Teraz są delikatniejsze wędeczki, ale wędki się nie pozbyłem i ma u mnie dożywocie. Sentyment pozostał.

• Like 1

• 0

Takie agresywne biorą na 5cm wobka i ostatnio plotka 28cm na 6g spinmada, wszystkie haki w pysku.

Rzeczywiście agresywne - aż strach wchodzić do jeziora. :o No to zapowiada się nowa era w polskim wędkarstwie: połów uklei na woblery. Drapieżniki pójdą w odstawkę. Na następny garaż Panowie szykujcie ofertę woblerów na ukleje (Grzybek - Ty też coś wykombinuj z blachy). Pójdą jak wóda. Trzeba by też pomyśleć o Pucharze Jerkbaitu rozegranym na uklejach (niby dlaczego tylko spławikowcy mogą łowić ukleje na zawodach?). Wygra najmniejsza ukleja. :lol:

• Like 2

• 0

Dziś złowiłem ukleję ok. 16-17 cm na małego (3 cm) woblera. Przednia kotwiczka (jeden grot) była w pysku. Ciężko będzie to przebić. Chyba, że ktoś złowi ciernika na woblera.

Panie Staszku

Z udokumentowanych zdjęciem "ekstremalnych okazów" znalazłem na szybko tylko ten poniższy - strzebla z Soły na woblerka HMG od Gajosika (przy okazji - Paweł - pozdrawiam!). Ale chyba największym hardcorem jaki pamiętam były kilka lat temu strzeble bijące seryjnie (chyba podczas godów) w obrotówkę Aglia "0" i wiszące za 2 lub 3 groty (a kotwiczka wcale nie taka znowu mikra). Ukleje na woblerka to norma. Dosyć często też trafiam na małe woblerki piekielnice (ok. 13-16cm).

post-52159-0-09980400-1690532157_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Jeśli spinning - wybrałbym żyłkę (nie wskażę jaką, bo nie używam), jeśli casting - zdecydowanie plecionkę Sunline Siglon 4X PE 0,2(0,076mm) cienka jak włos, mocna prawie jak sznur do bielizny.

Nawiązując do uklei, trzeba uważać gdyż narybek bolenia jest bardzo podobny do uklei. W zamierzchłych czasach (lata 80-90) w zb. Sulejowskim w poszukiwaniu okoni przypadkowo natrafiłem na małą zatoczkę, w której kotłowały się małe rybki 12-15cm, waliły w czarnego Mepsa Aglię 00 jak w amoku. Początkowo uznałem je jako ukleje. Po złowieniu i wypuszczeniu 12-tej sztuki i dokładniejszemu przyjrzeniu się rozpoznałem młode boleniki. Wycofałem się z tego miejsca, a natychmiast po moim odejściu zajęli je gumofilce z wiadrami, to musiał być armagedon... :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Witam proszę o pomoc w wyborze co wybrać pod białoryb plecionkę 0.06 czy może żyłkę 0.10-0.12. 

zaznaczę że zamierzam łowić na jeziorze z brzegu oraz zależy mi na przyzwoitych rzutach

Temat poruszany był wcześniej w tym wątku i to pewnie nie raz...

Proponuję do przynęt poniżej 0,8g żyłkę lub hybrydę z FC, albo ester. 

Typowo do łowienia białorybu plecionka 0,06 jest zdecydowanie za gruba. Dodatkowym minusem plecionki przy rzutach przynętami ~0,5g z wiatrem lub pod wiatr jest większe prawdopodobieństwo splątania lub brody. Powyżej 1g ten problem raczej nie występuje.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1