Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem, ale u mnie żyłka się nie sprawdziła w UL, zdecydowanie najprzyjemniej mi się wędkuje na Mikado Dream Line Ultralight 0,035 mm, nie mierzyłem jej, ale jest wyraźnie cieńsza niż markowa plecionka 0.06, która była za gruba na przynęty ~0.5g

Dlaczego sie nie sprawdzila?

Wysłane z Nokia 3310

• 0

Dlaczego sie nie sprawdzila?

Wysłane z Nokia 3310

Może źle się wyraziłem, chodziło mi o to, że lepiej się spisuje plecionka... jakiś czas temu kupiłem sobie dwie żyłki 0.10 (nie pamiętam nazwy) ale polecono mi je tutaj... nawinąłem je na rezerwowe szpulę i poszedłem testować...

Co mnie irytuje w żyłkach? Najbardziej(choć to oczywiście normalne) że robią się te odkształcenia, i sama w sobie robi się taka "falbankowata" - chodzi mi o te okrągłe zwoje, co wydaje mi się, że ma znaczący wpływ na zasięg rzutu przy lekkich przynętach, a zasięg w przypadku UL jest to na wagę złota... kontakt z przynętą też mi się wydaje gorszy

Plecionka o której wspomniałem jest mega cienka, pokryta czymś śliskim i to coś jest bardzo trwałe, bo nie straciła swoich właściwości od początku sezonu... nie tworzą się odkształcenia/zwoje znane z żyłek, dzięki czemu odległość rzutu jest większa, ja bym powiedział, że sięgająca nawet +20% do odległości... każde skubnięcie jest perfekcyjnie przekazywane na kij, bo nie mamy luzu wynikającego ze zwojów 

Edytowane przez lesnypatataj
  • Like 1

• 0

Nie wiem, ale u mnie żyłka się nie sprawdziła w UL, zdecydowanie najprzyjemniej mi się wędkuje na Mikado Dream Line Ultralight 0,035 mm, nie mierzyłem jej, ale jest wyraźnie cieńsza niż markowa plecionka 0.06, która była za gruba na przynęty ~0.5g

Od jakiej to markowej plecionki ten dremline był cieńszy ?

• Like 1

• 0

Według mnie najlepiej samemu sprawdzić co jest lepsze, każdy kij inaczej się zachowuje z żyłką a inaczej z plecionką.

Wybrałbym Sunline Siglona PE 0.2 lub 0.3 i dodatkowo na drugą szpulę żyłkę 0.10mm.

Wtedy można samemu na spokojnie ocenić czym się lepiej łowi.

Osobiście Mikado Sensora sparowałem z plecionką a Blue Birda Nano z żyłką. Łowiłem takimi samymi przynętami a jednak po zmianie kołowrotków między wędkami, łowienie było mocno niekomfortowe.

• Like 1

• 0

Według mnie najlepiej samemu sprawdzić co jest lepsze, każdy kij inaczej się zachowuje z żyłką a inaczej z plecionką.

Wybrałbym Sunline Siglona PE 0.2 lub 0.3 i dodatkowo na drugą szpulę żyłkę 0.10mm.

Wtedy można samemu na spokojnie ocenić czym się lepiej łowi.

Osobiście Mikado Sensora sparowałem z plecionką a Blue Birda Nano z żyłką. Łowiłem takimi samymi przynętami a jednak po zmianie kołowrotków między wędkami, łowienie było mocno niekomfortowe.

Damian, niekomfortowe w obydwu przypadkach ? Bardziej spolegliwy jest chyba Blue Bird i z plecionką gorzej Ci się łowiło ? Napisz proszę na czym polegał ten dyskomfort, chodzi o zasięg rzutu, czucie brań, spady ryb ?

• 0

Damian, niekomfortowe w obydwu przypadkach ? Bardziej spolegliwy jest chyba Blue Bird i z plecionką gorzej Ci się łowiło ? Napisz proszę na czym polegał ten dyskomfort, chodzi o zasięg rzutu, czucie brań, spady ryb ?

Opisywałem już ten fenomen w poście porównującym obie wędki.

W moim odczuciu rzucanie BB z plecionką było mniej celne oraz wymagało większej precyzji.

Sensor z żyłką najzwyczajniej na świecie tracił swój największy autut - robił się bardzo "głuchy" w kwestii czucia przynęty.

• 0

Opisywałem już ten fenomen w poście porównującym obie wędki.

W moim odczuciu rzucanie BB z plecionką było mniej celne oraz wymagało większej precyzji.

Sensor z żyłką najzwyczajniej na świecie tracił swój największy autut - robił się bardzo "głuchy" w kwestii czucia przynęty.

Ok, dzieki za info

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

• 0

Łowię głównie na długie, spolegliwe wklejki swojej roboty i zdecydowanie lepiej spisuje mi się cieniutka plecionka. Znacznie lepiej schodzi ze szpuli, nie ma problemu z luźniejszymi zwojami przy 'nicnieważących' przynętach i zacięcie brania jest dużo bardziej w takt

• Like 2

• 0

Nie wiem, ale u mnie żyłka się nie sprawdziła w UL, zdecydowanie najprzyjemniej mi się wędkuje na Mikado Dream Line Ultralight 0,035 mm, nie mierzyłem jej, ale jest wyraźnie cieńsza niż markowa plecionka 0.06, która była za gruba na przynęty ~0.5g

a powiedz mi jeszcze ile metrów rzucasz na taką plecione ?

• 0

Ja z powodzeniem łowię na plecionkę konger streeto ultra Tiny 0,04mm. Wędka to carabus extreme 195cm kołowrotek to kastking kestrel o wadze 133gram. Plecionkę zawsze ale to zawsze wiąże bezpośrednio do główki bez fluoru, przyponów czy innych agrafek. Wyciągam tak od płoci 10cm na micro jigi po leszcze 1,5kg a ostatnio usiadł okoń 43cm. Frajda jaką dostarcza ten zestaw oraz emocje podczas brania to coś czego nie doświadczyłem z innym sprzętem. Nawet jak ryba przepływa obok to czuć na tym zestawie a łączna waga wędka+kołowrotek+plecionką z podkładem to 194g. Poniżej foto bez pletki.

post-72927-0-26428400-1691229769_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Pisałem o nim. Jak trafisz dobry egzemplarz to obędzie się bez zaglądania. Ja trafiłem kiepski, ale rozkręciłem, poprawiłem deczko i jest dobrze. Ogólnie do ul jak najbardziej się nada, a i waga jak najbardziej na plus.

Co do kultury pracy. Aktualnie jest minimum dobrze. Co będzie za pół roku nie mam pojęcia.

Edytowane przez S.N.
  • Like 2

• 0

Jak z kulturą pracy tego kastkinga? Możesz do czegoś porównać? Kompletuje sobie zestaw xul i myślałem o Caldia MQ 2000s bo cena akceptowalna i szpula dość szeroka.

Kultura pracy po wyjęciu z pudełka jak w średniej półce daiwa i shimano. Waga 133g czyli rewelacja. Plecionkę układa lepiej od daiwy caldia. Swój egzemplarz rozkręciłem zaraz po zakupie, wywaliłem smar i wymylem całe wnętrze plus elementy ruchome w benzynie ekstrakcyjnej. Dałem smary i oliwkę Shimano, teraz chodzi extra. Wnętrze wygląda ok, tryby i ich jakość też ok podejrzewam że minimum 2 sezony będzie działać bez zajekniecia pod ul.

• Like 2

• 0

Witam zaglądających ;). Żeby urozmaicić nieco wątek, poniżej wrzucam kilka fotek ryb z ostatnich kilku krótkich wypadów. Oprócz okonków zameldowały się ryby kilku gatunków białorybu, sporo było małych wzdręg, płotek, leszczyków, zdarzały się ukleje. Najwięcej radochy dały mi płocie 30+, pięknie walczą...

post-64466-0-09959500-1691781786_thumb.jpg post-64466-0-42386700-1691781794_thumb.jpg post-64466-0-85706700-1691781819_thumb.jpg

post-64466-0-19313500-1691781841_thumb.jpg post-64466-0-11741500-1691781848_thumb.jpg 

post-64466-0-49602500-1691781867_thumb.jpgpost-64466-0-98860400-1691781873_thumb.jpgpost-64466-0-23171000-1691781894_thumb.jpg

post-64466-0-76111100-1691781914_thumb.jpgpost-64466-0-30124900-1691781925_thumb.jpgpost-64466-0-01240600-1691781938_thumb.jpg

• Like 11

• 0

Witam.

Piękne rybki . A na co wzięły i jaka grubość żyłki ?

Pozdrawiam .

1" tanta w kolorze brąz (chaos) i podobny kolor z czerwonym brokatem ( od supercontinent) + jig zrobiony z koralika wolframowego 3,8mm i haczyka muchowego nr 12. Linka to Ester Varivasa 2,1 lub 2,2 lb, dokładnie nie pamiętam. Żyłka w przedziale 0,10-0,12 byłaby ok ;)

• Like 1

• 0

1" tanta w kolorze brąz (chaos) i podobny kolor z czerwonym brokatem ( od supercontinent) + jig zrobiony z koralika wolframowego 3,8mm i haczyka muchowego nr 12. Linka to Ester Varivasa 2,1 lub 2,2 lb, dokładnie nie pamiętam. Żyłka w przedziale 0,10-0,12 byłaby ok ;)

Dzięki za info i połamania .

Pozdrawiam .

• 0

Po kilku dniach przerwy z rana wyskoczyłem na dobre 2 godziny porzucać mikro jigami. Wcześniej łowiłem Carabusem nano do 2,5g, z Esterem Varivasa 2,1 lb jako linką główną, a dzisiaj wziąłem ze sobą na testy Blue birda do 1,5g, z plecionką 0,2 z Ali...Przynęty te same, o których pisałem kilka postów wyżej.

Od dawna unikałem do tak lekkiego łowienia plecionki, ale postanowiłem jeszcze raz spróbować, bo niektórzy koledzy sobie chwalą.

Według mnie, odległości rzutów między Esterem, a plecionką, są na podobnym poziomie. Żeby upewnić się na 100% kołowrotek z plecionką będę musiał sparować z Carabusem. Zbyt wielu ryb nie złowiłem, bo próbowałem skusić większe sztuki z dna, a przy powierzchni pływała masa uklei, małych okonków i wzdręg. Od czasu do czasu uciekały w panice, bo okonie od dołu nie dawały im spokoju. Zameldowało się kilka płotek, okonków i nieduży leszczyk, a pod koniec łowienia udało mi się sprowokować do brania 2 ładne płocie 30+. Przy nich Blue bird giął się pięknie, ale dałby radę i z większymi sztukami.

post-64466-0-82233000-1692442685_thumb.jpgpost-64466-0-80504600-1692442721_thumb.jpgpost-64466-0-84637100-1692442728_thumb.jpg

post-64466-0-33447200-1692442741_thumb.jpgpost-64466-0-71939000-1692442752_thumb.jpgpost-64466-0-69656500-1692442769_thumb.jpg

post-64466-0-62227100-1692442776_thumb.jpgpost-64466-0-42076100-1692442787_thumb.jpgpost-64466-0-38331000-1692442801_thumb.jpg

post-64466-0-25976000-1692442811_thumb.jpg

• Like 11

• 0

Po kilku dniach przerwy z rana wyskoczyłem na dobre 2 godziny porzucać mikro jigami. Wcześniej łowiłem Carabusem nano do 2,5g, z Esterem Varivasa 2,1 lb jako linką główną, a dzisiaj wziąłem ze sobą na testy Blue birda do 1,5g, z plecionką 0,2 z Ali...Przynęty te same, o których pisałem kilka postów wyżej.

Od dawna unikałem do tak lekkiego łowienia plecionki, ale postanowiłem jeszcze raz spróbować, bo niektórzy koledzy sobie chwalą.

Według mnie, odległości rzutów między Esterem, a plecionką, są na podobnym poziomie. Żeby upewnić się na 100% kołowrotek z plecionką będę musiał sparować z Carabusem. Zbyt wielu ryb nie złowiłem, bo próbowałem skusić większe sztuki z dna, a przy powierzchni pływała masa uklei, małych okonków i wzdręg. Od czasu do czasu uciekały w panice, bo okonie od dołu nie dawały im spokoju. Zameldowało się kilka płotek, okonków i nieduży leszczyk, a pod koniec łowienia udało mi się sprowokować do brania 2 ładne płocie 30+. Przy nich Blue bird giął się pięknie, ale dałby radę i z większymi sztukami.

Możesz opisać swoje wrażenia z użytkowania Blue Birda? Bardzo mnie ciekawi czy pokrywają się z moją opinią czy jednak są zupełnie odmienne.