Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Uchwyt dojechał. Wszystko elegancko pasuje i działa. Pierwszy Jig (nie śmiejcie się) ukręcony. 10 czy 20 będzie już spoko bo to nie jest wcale trudne. Jutro pierwsze testy nad wodą XUL. Tak, że wszystkie puzzle powoli się ułożyły w całość.

uchwyt.jpeg

Jeszcze znalazłem jakieś filmy o własnym dubbingu. Jakiegoś kunolisa zmieliłem w młynku do kawy z włóknem syntetycznym. No jest extra jak dla mnie na brązki i inne tego typu robactwo. Mam tego typu różne materiały więc kupować nie trzeba.

kunolis.jpeg

Jak na pierwszy jig to bardzo dobra robota :good:

Od siebie dodam tylko tyle, żeby nie przywiązywać szczególnej uwagi do tego jak jigi wyglądają na imadle, ponieważ najważniejsze w tym jigu jest to, żeby podobał się on rybom i je kusił do brania :D

Moje pierwsze prace, których wykonanie pozostawia wiele do życzenia, ale najważniejsze, że są po prostu skuteczne.

post-71717-0-81467700-1710700048_thumb.jpg

post-71717-0-82013900-1710700054_thumb.jpg

Pozdrawiam.

Próbowałeś sparzyć we wrzątku? Ja kiedyś to zrobiłem i była dość zauważalna zmiana (w internetach przepis).

Myślałem o tym, ale obawiam się, że klejona oczka odpadną, a nie posiadam kleju, który nie wejdzie w reakcje z tą gumą. Kropelka dziwnie topi i utwardza ten rodzaj gumy, ale dziękuje za podpowiedź ;)

Edytowane przez WedkarzIncognito
  • Like 1

• 0

Od siebie dodam tylko tyle, żeby nie przywiązywać szczególnej uwagi do tego jak jigi wyglądają na imadle, ponieważ najważniejsze w tym jigu jest to, żeby podobał się on rybom i je kusił do brania :D

Tak dokładnie jest. Ja się chwilę jeszcze pobawiłem, ale musi dojechać klej uv i jeszcze i parę bzdurek których nie mam. Co by nie napisać coś tam wychodzi. Kudłate takie trochę za mocno, ale z czasem kudły będą odpowiednio długie :). Kwestia 10-20 nawiniętych robali i nabrania nieco większej wprawy. Nauczyłem się kręcić jeżynki bez stosiny. Są fajniejsze delikatniejsze i trudniejsze. Ale wychodzą dobrze. To poniżej to moje robale nr 2 i 3 w życiu. Kolejne jak wszystko dojedzie. Teraz testuję różne techniki bez gotowych jigów. 

1.jpeg

2.jpeg

• Like 1

• 0

Złap w szczypce, wsadź ogon do wrzątku, potrzymaj chwilkę, wsadź do zimnej wody i już, gotowe. Powinno zadziałać.

Nie ma odzewu to ja test zrobiłem. jakieś 30 sekund moczenia ogona we wrzątku i zimna woda. Silikon jest dużo bardziej miękki. A efekt tego macie na foto. Jednym słowem patent działa.

3.jpeg

• Like 5

• 0

Złap w szczypce, wsadź ogon do wrzątku, potrzymaj chwilkę, wsadź do zimnej wody i już, gotowe. Powinno zadziałać.

Tak też zrobię ;)  Dzięki za radę.

Nie ma odzewu to ja test zrobiłem. jakieś 30 sekund moczenia ogona we wrzątku i zimna woda. Silikon jest dużo bardziej miękki. A efekt tego macie na foto. Jednym słowem patent działa.

3.jpeg

Niestety natłok obowiązków powoduje, że forum odwiedzam znacznie rzadziej niż zwykle stąd brak odzewu :(

Zapewne również potraktuje swoje gumki według wskazówek @stary i dobrze wiedzieć, że patent działa. Korzystając z okazji zapytam, czy gumki były sprawdzane nad wodą po zabiegu "zmiękczania"?

PS jigi mega fajne i od siebie mogę polecić sklep Pana Bogdana Gawlika (BG Fly Fishing), w którym niejednokrotnie dokonywałem zakupów w celu zaopatrzenia się w akcesoria niezbędne do kręcenia jigów.

Pozdrawiam.

• 0

Jeżeli nie uda mi się dopaść składu do mojego zasłużonego Sensora 2,5g to będę zmuszony poszukać innego kija. Zależy mi na wędce o podobnej charakterystyce. Dołem rzuca od 0,3g + przynęta, ma fajny zapas mocy i jest elektryczna. 

BB Nano już miałem i zupełnie nie podszedł mi ten kij. 

Jakie macie alternatywy w budżecie do 1000zł? 

• Like 1

• 0

Jeżeli nie uda mi się dopaść składu do mojego zasłużonego Sensora 2,5g to będę zmuszony poszukać innego kija. Zależy mi na wędce o podobnej charakterystyce. Dołem rzuca od 0,3g + przynęta, ma fajny zapas mocy i jest elektryczna.

BB Nano już miałem i zupełnie nie podszedł mi ten kij.

Jakie macie alternatywy w budżecie do 1000zł?

Ja z całego serca polecam bluebirda ale do 3g, dla mnie kij to spełnienie wszystkich oczekiwań, dalikatny i elektryczny :-) mam tego bluebirda nano, bo myślałem, że będzie ta sama wędka, ale delikatniejsza...jakie było moje zdziwienie jak okazało się że to kompletnie inny kij... Pomacaj sobie go gdzieś, zobaczysz że super kijek ????

• 0

Ja z całego serca polecam bluebirda ale do 3g, dla mnie kij to spełnienie wszystkich oczekiwań, dalikatny i elektryczny :-) mam tego bluebirda nano, bo myślałem, że będzie ta sama wędka, ale delikatniejsza...jakie było moje zdziwienie jak okazało się że to kompletnie inny kij... Pomacaj sobie go gdzieś, zobaczysz że super kijek ????

Jak jest w tym modelu z komfortem łowienia właśnie w gramaturze 0,3-0,5g?

Generalnie kij do takiego łowienia posiadam, jest nim Sky Dream do 4g. Tylko Sensor pozwalał mi ciut lepiej ładować i obsługiwać przynęty w tym dolnym zakresie.

• 0

Kolorowy, połamałeś górny skład sensora?

Yup, strzelił ciut poniżej wklejki. Chyba sam zawiniłem, chociaż hol był tak dynamiczny, że po prostu w pewnym momencie zobaczyłem szczytówkę zjeżdżającą do wody. Wszedłem na bardzo mocno zarośnięte oczko. Po chwili na drugim końcu zestawu znalazł się ładny pstrąg którego nie spodziewałem się w rzeczce, którą można przesikać na dobrą sprawę. Bardzo mi szkoda tego kija, przywiązałem się do niego.

• 0

Jestem już po testach Favorite Black Swan Nano, wersji do 1g.

Przetestowały ją ryby: szczupak 50 cm, okonie 10-25cm, wzdręgi 20-25cm.

Hol ryby na tym blanku to jest coś co wywołuje banana na twarzy.

Obsługiwany zakres przynęt od 0.0-1.5g obrotowka daje radę.

Najlepsza seryjna propozycja pod bialoryb a wg mnie w top 3 biorąc pod uwagę customowe blanki.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

W kwestii seryjnych wędek do przynęt 0,0 nic, ostatnio macałem kijek azura x-gamę x-nano do 1g.

Mega szpada ważąca 30pare gramów.

Blank bardzo szybki jak na swoje zastosowanie, bardzo fajnie pracujący.

Zrobił bardzo dobre wrażenie na mnie.

Kiedyś polowałem na ten kij, ale nie udało mi się go kupić. Patyk fajny z dobrego materiału i na top komponentach, ale i cena niezbyt niska ;)

Edytowane przez wilczybilet

• 0

Wracając do meritum sprawy, dziś trzy miarowe wzdręgi. Myślę, że zaczął się tydzień może dwa fajnych brań wzdręg do póki nie wylęgnie się obfitość robactwa, tego nadwodnego i podwodnego. Taka ciekawostka, zerwana wzdręga zaraz pobraniu, skutecznie odprowadza stado po za zasięg rzutu.post-54421-0-24987600-1712169892_thumb.jpgpost-54421-0-49710400-1712169920_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Próbował ktoś z Was łowić białoryb na spining nęcąc łowisko? Wiem, że bez zanęty też się da skutecznie i regularnie łowić. Ciekawi mnie tylko czy można sobie w taki sposób poprawić ilość łowionych ryb.

Już dawno o tym myślałem, żeby smużącą zanętą narobić zamieszania, ale nigdy się na to nie zdecydowałem ;). Są plusy i minusy tego. Jak nie masz masy drobnicy, a w szczególności uklejek w łowisku, to można spróbować, a jak są, uprzykrzysz sobie życie jak w to wejdą  :). Wydaje mi się, że jak są konkretniejsze ryby w zasięgu rzutu, które żerują przy dnie, lepiej byłoby spróbować grubszej zanęty lub grubego peletu i wtedy popróbować blisko dna poprowadzić mikro jiga z kładzeniem go na dnie i pauzami. Moje największe spinningowe płocie pobierały jiga z dna podczas pauzy, złowiłem też w podobny sposób 3 liny.

• 0

Próbował ktoś z Was łowić białoryb na spining nęcąc łowisko? Wiem, że bez zanęty też się da skutecznie i regularnie łowić. Ciekawi mnie tylko czy można sobie w taki sposób poprawić ilość łowionych ryb.

Z tego co pamiętam regulamin zabrania wprost takiego postępowania.

• 0

Bez jaj doktorku ;).

To niech strażnicy dają nura i zbiorą dowody, żeby udowodnić spinningiście, że postępuje niewłaściwie  :lol:. Nie słyszałem o zapisie w regulaminie, że przechodzący spinningista, nie może wrzucić kulki zanęty do wody  :)

• Like 1

• 0

Sporo stron. Wszystkiego jeszcze nie przeczytałem o białorybie.

Czy coś przeoczyłem? Na niektórych łowiskach są ograniczenia nęcenia. Konkretnie opisane. Wtedy nie ma znaczenia metoda łowienia. Teoretycznie nęcenie drapieżników miałoby sens, bo przecież sandacze, czy szczupaki, pobierają martwe rybki, lub ich części z dna. Z białorybem sprawa jest prosta. Można nęcić, gdzie nie ma konkretnego zakazu. Jednak, czy dla spinningisty jest to "koszerne" łowienie? Średnio sobie wyobrażam targanie kilogramów zanęt (jeszcze z mięskiem) i obficie nęcić. Jest jednak u mnie i podejrzewam u znacznej części spinningistów, stary jak wędkarski świat, taki dopuszczalny manewr. Dotyczy to w drodze wyjątku dwóch ryb, klenia i wzdręgi. Czasami biorę ze sobą trzy/cztery kromki pieczywa. By sprawdzić, czy w danych miejscówkach kręcą się wspomniane ryby. Wypuszczam kawałki i obserwuję. W miejscach od wielu lat sprawdzonych już tego nie praktykuję.
Czy w rozporządzeniu jest konkretnie zakazane takie zachowanie? W regulaminie nic o tym nie doczytałem.
W tym sezonie złowiłem dwie swoje rekordowe wzdręgi.  Łowię z brzegu. Wyszukuję prawdziwie trudnych miejsc i sprzęt nie jest taki bardzo "ul". Górna granica cw do 7 g  i przypon z fluorocarbonu 0,20 mm. Strefy przybrzeżne w oczach zarastają i muszę mieć czym wyholować większe sztuki czasami ślizgiem. Za dwa tygodnie łowienie się skończy.  Zielsko na to nie pozwoli, a marsz z podbierakiem długim na pięć metrów nie wchodzi w rachubę. To był rekordowy sezon dotyczący wzdręg. Uganiałem się za nimi ze trzy tygodnie. Oj, działo się :) Dużo w tym czasie się zmieniło. Klenie, które uwielbiam łowić, zeszły na drugi plan:) Co w moim przypadku, to niesłychana rzecz.   Przynętami były wszelkiej maści imitacje silikonowych larw. Najczęściej sięgałem po Larvy Libry Lures z obciążeniem 0,3-0,5 g. Wolny opad i powolne ściąganie. W miejscach z delikatnym nurtem próbowałem turlać przy dnie i trafiały się krąpie, leszczyki i płocie.

post-55449-0-55705300-1712656578_thumb.jpg post-55449-0-01677900-1712656628_thumb.jpg

PS

Proszę o wyjaśnienie wątpliwości. Ktoś może potwierdzić, że Doktorek ma rację? Jest paragraf na takie postępowanie?

pzdr.

• Like 3