Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiejszy rekonesans nowego łowiska zaowocował kilkoma wzdręgami :) Widziałem sztuki +/-35cm, sporo lesza i krąpia, ale ryby były wyjątkowo niechętne do współpracy. W porównaniu do poprzednich wypadów była to typowa dłubanina byle nie zejść o kiju. Na końcu zestawu tanta supercontinent na haku 10 i wolframowej główce 4mm. 

Wzdręga o poranku  ;)

post-56524-0-35315300-1745843735_thumb.jpg post-56524-0-76722500-1745843746_thumb.jpg

Wzdręga po poranku  :D

post-56524-0-13707500-1745843787_thumb.jpg post-56524-0-41171400-1745843797_thumb.jpg

Wzdręga mówi baj baj  :lol:

post-56524-0-99034000-1745843822_thumb.jpg

Edytowane przez Pride
  • Like 6

• 0

A coś takiego z allegro ? Bo te wyzej mają beznadziejna dostępność.

https://allegro.pl/oferta/agrafki-intech-tournament-drop-snap-matt-black-0000-6-3mm-8kg-9-szt-16625456766

Są czarne i srebrne w kilku wielkościach.

• Like 1

• 0

Micro agrafki ręcznie wykonuje Bartosz Frodyma na fb go znajdziesz 71019627ec5bab94e420a9e5ceef37a3.jpg

Mega jakość i wytrzymałość. Do najmniejszych polecam lupę :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wygodnie z takimi różowymi pazurkami agrafki się rozpina?:) 

• Like 1

• 0

Dzisiaj udałem się po raz pierwszy na starorzecze Wisły :)

post-56524-0-08845200-1745931367_thumb.jpg

Nic poza mikro wzdręgami nie udało się tam trafić, więc zmieniłem łowisko i coś tam udało się wydłubać :D

Widziałem ładne  leszcze, karpie i amury - niestety żadnego nie udało się przekonać do współpracy. 

Choć przez moment nadzieja była bo szurając  po dnie czarną tantą poczułem tępe branie, a chwilę później mocny odjazd. 

Po około minucie udało się zobaczyć rybę i był to na oko 45cm karp podczepiony za kapotę. Jako, że używam haków bezzadziorowych, zluzowałem żyłkę, a kilka sekund później karpik się wypiął i odpłynął w kierunku wschodzącego słońca :)  

post-56524-0-13540000-1745931881_thumb.jpg post-56524-0-91019200-1745931890_thumb.jpg 

post-56524-0-99613600-1745931900_thumb.jpg post-56524-0-30329100-1745931910_thumb.jpg

Edytowane przez Pride
  • Like 5

• 0

Widzę że żerowały na łące ???? piękny kroczek

Cieszy fakt, że z takiej kałuży można podejmować takie piękne rybki i gatunkowo jest różnorodnie. Cały ten fun podkręca to, że te rybki są mega ostrożne i naprawdę trzeba się do nich przyłożyć. Ale żeby nie było tak różowo, łyżką dziegciu w tym jest fakt, że kilku kolegów wędkarzy, bardziej doświadczonych wiekiem, niż wędkarsko, podchodziło do mnie chcąc uprzejmie zwrócić mi uwagę, że spinning to od 1 maja wolno. Tych kilku „pacjentów” uświadomiłem, ale to pokazuje gdzie jest nasze ukochane hobby niestety ????

• 0

Cieszy fakt, że z takiej kałuży można podejmować takie piękne rybki i gatunkowo jest różnorodnie. Cały ten fun podkręca to, że te rybki są mega ostrożne i naprawdę trzeba się do nich przyłożyć. Ale żeby nie było tak różowo, łyżką dziegciu w tym jest fakt, że kilku kolegów wędkarzy, bardziej doświadczonych wiekiem, niż wędkarsko, podchodziło do mnie chcąc uprzejmie zwrócić mi uwagę, że spinning to od 1 maja wolno. Tych kilku „pacjentów” uświadomiłem, ale to pokazuje gdzie jest nasze ukochane hobby niestety

i pewnie lowili n martwa rybke lub zywca :)

• 0

Podsumowanie kwietnia.

Nie spodziewałem się takich wyników. Nie było łatwo. Wiele godzin deptania po odrzańskich zatokach. Okonia we Wrocławiu chyba wytępiła jakaś zaraza, bo go nie ma. Przynajmniej wzdręgi wypełniły wiosenną lukę. Jeszcze ostatni dzień kwietnia im poświęcę i w maju trzeba będzie sięgnąć po powierzchniowe woblery. Końcówkę miesiąca poświęciłem na poszukiwanie większych sztuk. Odpuściłem stawy. Tam ciężko było się przebić przez 25 cm. Ilościowo mniej, ale jakościowo przerosło moje wyobrażenie.

post-55449-0-85264100-1745967224_thumb.jpg post-55449-0-95115300-1745967286_thumb.jpg

Flagman BlackFire 213cm/0,5-0,5g

Ryobi Ecusima 1000

Seaguar PEx4/0,3 (0,090mm/2,9 kg)

pzdr., :)

Edytowane przez jaceen
  • Like 21

• 0

Dzięki @jaceen za podzielenie się wiedzą, dzięki Tobie  wiem, że pora poszukać wzdręg w rzece, bo w zbiornikach i stawach mam ten sam problem co Ty, ciężko trafić rybę +25cm. 

Zamówiłem też polecane przez Ciebie gumki Libra  :) 

Miałem dziś do ochrzczenia nowy zestaw pod białoryb   :D  Pięknie to wszystko współgra, jestem zachwycony   :wub: 

Testy przeszedł solidne (można zobaczyć w dziale przyłowy) bo w którymś z kolei rzucie, malutką tantę zassał piękny tęczak +/- 45cm. Cóż to była za walka. 

Wyskoki nad wodę, dwudziestometrowe odjazdy - nie zabrakło niczego, hamulec grał piękną melodię. Ledwie tęczak odpłynął, a tanta zniknęła w paszczy 55cm szczupaka i zabawa zaczęła się od nowa. 

- Shimano Twin Power 2500 FE,

- Dragon X-Fine N.C.T. 2,13m 0,5-3g,

- Stroft Gtm 0,10mm.

post-56524-0-98074400-1746021398_thumb.jpg

Jeśli chodzi o wzdręgi to brał jeden rocznik, trzeba będzie szukać nowych spotów :)

Pocieszeniem były okonie +25cm, które fajnie wyginały kijek.

post-56524-0-18509500-1746021489_thumb.jpg post-56524-0-24982000-1746021499_thumb.jpg

Edytowane przez Pride
  • Like 6

• 0

Bo widzi Pan najgorzej jak wieje wiatr. Wówczas nawet jak jest ciepło, a wieje to i tak jest zimno.

Bo widzi Pan najgorzej jak wieje wiatr. Wówczas nawet jak jest ciepło, a wieje to i tak jest zimno. Tak humorystycznie mi się skojarzyło i bez urazy.

Edytowane przez Apisfisha

• 0

Podsumowanie kwietnia.

Nie spodziewałem się takich wyników. Nie było łatwo. Wiele godzin deptania po odrzańskich zatokach. Okonia we Wrocławiu chyba wytępiła jakaś zaraza, bo go nie ma. Przynajmniej wzdręgi wypełniły wiosenną lukę. Jeszcze ostatni dzień kwietnia im poświęcę i w maju trzeba będzie sięgnąć po powierzchniowe woblery. Końcówkę miesiąca poświęciłem na poszukiwanie większych sztuk. Odpuściłem stawy. Tam ciężko było się przebić przez 25 cm. Ilościowo mniej, ale jakościowo przerosło moje wyobrażenie.

attachicon.gif 2025.04.23 Z. Pol..jpg attachicon.gif P1480011 a_easyHDR-BASIC-2.jpg

Flagman BlackFire 213cm/0,5-0,5g

Ryobi Ecusima 1000

Seaguar PEx4/0,3 (0,090mm/2,9 kg)

pzdr., :)

Super . A czy do plecionki dowiązujesz przypon ?

• 0

do plecionki dowiązujesz przypon ?

Do tej plecionki (Seaguar) nie wiążę dodatkowych przyponów. Dzisiaj miałem kilkanaście brań i siedem ładnych wzdręg na lądzie. Łowione w przejrzystej wodzie. Jeżeli w opisie grubość plecionki jest na poziomie 0,090 mm, to co miałbym dowiązać?:)

Inaczej postępowałem, gdy łowiłem z Sunline Siglon PEx4 #0,6 i do niej wiązałem przeważnie fluorocarbon 0,20. W tym przypadku daję radę to związać;)

• Like 1

• 0

Szukanie nowych miejscówek dało rezultaty  :D

Wreszcie namierzyłem spot z pięknymi, grubymi wzdręgami. Kilka z nich udało się przechytrzyć larwą multi. 

Z pewnością poświęcę im nieco uwagi w nadchodzącym tygodniu (oczywiście jeśli pogoda dopisze) :) 

post-56524-0-25940000-1746795792_thumb.jpg  post-56524-0-20464200-1746795806_thumb.jpg  post-56524-0-10829900-1746795816_thumb.jpg

• Like 10

• 0

Zdjęcia są z dzisiaj, namierzyłem płytką zatoczkę z trzcinami, wygrzewały się przy powierzchni :) Łowiłem od 9 do 12, największą aktywność odnotowałem w godzinach 10:30-12:00, wtedy wyszło słońce i zaczęło przypiekać.

Rano biegałem z jaskółką za okoniami, też fajnie brały.

Jeszcze dodam w temacie larwy multi, że polecam przyklejać je super glue do główki. U mnie ilość zaciętych brań wzrosła diametralnie po tym zabiegu. Skończyło się irytujące ściąganie gumki z haka i poprawianie jej co kilka rzutów. Często miałem sytuacje, że szybsza, mała wzdręga atakowała i zsuwała gumkę do połowy (tak że hak chował się w środku gumy), a większa wzdręga próbowała zassać larwę jako druga, ale się nie zapinała, bo nie miała jak. No i jeszcze zsunięta gumka wpadała w ruch wirowy, nie dało się poprowadzić dalej gumy i trzeba było zwijać, spalając często miejscówkę. Teraz mam święty spokój i łowi się o wiele przyjemniej.

Edytowane przez Pride
  • Like 4