Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do 8 gram jest Mistrall Bawaria bodajże, ma wersję 2.7 i w ogóle warto przejrzeć ofertę bo ma fajne kluchy np do 10 czy tam 12 gram, idealne pod microjigi np. Ja ostatnio na troszkę cięższe do rzutów użyłem Cormorana ulfa,  3-15, na 0.14 leciały dobre 15 metrów :) Na dodatek był jakiś tam wiaterek.... Inna sprawa to czucie przynety.

• 0

Ja z kolei po cześci przypadkowo stałem się posiadaczem patyka pod łowy tego rodzaju :-) giełda forumowa i nieoceniona koleżeńska pomoc forumowego rodbuildera zaowocowały bardzo fajnym patykiem który właśnie do mnie dotarł niestety na testy będzie musiał chyba poczekać do wiosny...

• 0

Ja z kolei po cześci przypadkowo stałem się posiadaczem patyka pod łowy tego rodzaju :-) giełda forumowa i nieoceniona koleżeńska pomoc forumowego rodbuildera zaowocowały bardzo fajnym patykiem który właśnie do mnie dotarł niestety na testy będzie musiał chyba poczekać do wiosny...

Pochwal się Darku, co to za kijek trafiłeś do łowienia UL?

• 0

Ciekawe kiedy u nas będzie można kopić w sklepie coś seryjnego poniżej 5 gr za rozsądne pieniądze. Wklejki zalewają nasz rynek i jest to jakieś rozwiązanie ale nie każdemu odpowiada. Ja pobawił bym się czymś takim.

https://www.youtube.com/watch?v=M4boqynCd64

• Like 1

• 0

ICT #2 244 cm to cudo do mnie trafiło właśnie :-) jest w 4 częściach i wg Pana Pawła S. Coś rzędu 0-4 gr ale nie chce mówić do póki nie sprawdzę realnie :-) blank muchowy uzbrojony lekko po świętach postaram się wrzucić parę fotek na sucho jak wygląda i coś z ugieciem :-)

• 0

ICT#2 244 cm w czterech kawałkach klika fotek poglądowych co z tego wyszło :) wyważenie zdj niestety niezbyt wyraźne ale młynek to ulgra 1000 wyważa patyk prawie na samym końcu uchwytu więc jak dla mnie idealnie ( jeden palec poniżej uchwytu kołowrotka a reszta nad nim ) Długość 244cm tak tak wiem że w teorii prawdziwe wykałaczki mają max 2m itd itp...  ale mi ta dł pasuje bo często jednak łowię z brzegu niezbyt dostępnego a od biedy na ponton też taka długośc można zabrać :)

Co do ugięcia zawieszone +/- 0,5 kg

post-52205-0-67307100-1419077170_thumb.jpg

post-52205-0-59256000-1419077177_thumb.jpg

post-52205-0-02719800-1419077182_thumb.jpg

post-52205-0-63320000-1419077187_thumb.jpg

post-52205-0-72645900-1419077608_thumb.jpg

post-52205-0-87084600-1419077861_thumb.jpg

• Like 6

• 0

To też jest kij do 5 gr a mi chodziło o kije np do 3gr 

Tylko pytanie jest jedno, czy aby na bank potrzebny Ci kij do 3gr., czy to tylko przerost formy nad treścią? Jeśli nastawiasz się na rybki do 20cm to ok, ale chyba nie o to chodzi? Dochodzą do tego jeszcze warunki nad wodą, przeważnie są to porastające podwodną roślinnościa jeziora, bądź bajorka i łowienie w wolnych od zielska oczkach i kanalikach. Łowię już kilka lat białą rybę na spina i przerobiłem już sporo tego chrustu dedykowanego pod XUL, począwszy od wklejanek seryjnych, pracownianych, po przez spiny na blankach muchowych, kończywszy na XF-ach. Ostatni mój projekt zrealizowaliśmy wspólnie z Panem Zbyszkiem Kawalcem, wybór padł na Phenixa, ubranego w mix przelotek ze spiekiem (założenie łowienie plećką 0,2mm) w systemie Delta, krótki uchwyt z włókna węglowego Delfin - waga kija 42gr. Głównymi pkt. projektu były - maksymalna czułość, szybkość reakcji, dolnik dający radę natychmiast odciągnąć zaciętą rybkę od stada, bądź zarośniętego miejsca, waga kija. Jeśli chodzi o rzuty, to kijek spełnia moje oczekiwania w 110%, nie sądziłem, że tak precyzjnie i na takie odleglóści będzie podawał mikrojigi własnego wykonania o wadze 0,3gr do 0,8gr. Dla porównania zabrałem ze sobą jeszcze Mosqito, do tego Vanquish C2000S, żyłka 0,10mm i plećka Varivasa LG PE #0,2. Celność rzutów obiema wędkami bardzo zbliżona i na satysfakcjonujące mnie osobiście odległości, przy tym, że FX-em odległości były troszkę dłuższe. Na koniec jeszcze wspomnę o plećce, bo jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, rzuty jak i czucie tak mikroskopijnych przynęt, bajka :).

• 0

Tylko pytanie jest jedno, czy aby na bank potrzebny Ci kij do 3gr., czy to tylko przerost formy nad treścią? Jeśli nastawiasz się na rybki do 20cm to ok, ale chyba nie o to chodzi? Dochodzą do tego jeszcze warunki nad wodą, przeważnie są to porastające podwodną roślinnościa jeziora, bądź bajorka i łowienie w wolnych od zielska oczkach i kanalikach. Łowię już kilka lat białą rybę na spina i przerobiłem już sporo tego chrustu dedykowanego pod XUL, począwszy od wklejanek seryjnych, pracownianych, po przez spiny na blankach muchowych, kończywszy na XF-ach. Ostatni mój projekt zrealizowaliśmy wspólnie z Panem Zbyszkiem Kawalcem, wybór padł na Phenixa, ubranego w mix przelotek ze spiekiem (założenie łowienie plećką 0,2mm) w systemie Delta, krótki uchwyt z włókna węglowego Delfin - waga kija 42gr. Głównymi pkt. projektu były - maksymalna czułość, szybkość reakcji, dolnik dający radę natychmiast odciągnąć zaciętą rybkę od stada, bądź zarośniętego miejsca, waga kija. Jeśli chodzi o rzuty, to kijek spełnia moje oczekiwania w 110%, nie sądziłem, że tak precyzjnie i na takie odleglóści będzie podawał mikrojigi własnego wykonania o wadze 0,3gr do 0,8gr. Dla porównania zabrałem ze sobą jeszcze Mosqito, do tego Vanquish C2000S, żyłka 0,10mm i plećka Varivasa LG PE #0,2. Celność rzutów obiema wędkami bardzo zbliżona i na satysfakcjonujące mnie osobiście odległości, przy tym, że FX-em odległości były troszkę dłuższe. Na koniec jeszcze wspomnę o plećce, bo jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, rzuty jak i czucie tak mikroskopijnych przynęt, bajka :).

Na jakim konkretnie blanku masz tą wędeczkę i z Mosqito na jakim blanku porównywałeś?

Jeśli to nie tajemnica oczywiście