Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja niestety kupiłem ostatnio taką ochotkę. Rozpadała się w palcach i ciężko było nałożyć na haczyk po dwóch godzinach nie zostało mi nic. Delikatnie puknięcie ryby i już był pusty haczyk.

Mogę Ci polecić ochotki Berkeley, są bardzo trwałe a i kolorystycznie najbardziej żywą ochotkę przypominają :-)

Edytowane przez G_rzegorz
  • Like 1

• 0

Chciałbym spróbować łowienia płotek i wzdręg na spinna, mam cienką plecionkę i do tego dowiązałbym albo żyłkę (hmm 0.10 ? 0,12) lub fluorocarbon 0,16 ? co będzie lepsze.. wiadomo fluo nie rozciągliwy lepiej czuć brania niż żyłka, a może przyda się trochę dodatkowej amortyzacji przy holu

• Like 1

• 0

Przy odpowiedniej regulacji hamulca, i dobrym kijku, wielkiej różnicy nie ma .W tamtym sezonie łowiłem żyłką z kolei w tym plecionką z przyponem z FC ,plecionka jest mocniejsza co się niekiedy przydaje ,jeżeli trafiają się ciekawsze rybki.A co czucia brania ,wiadomo że na plecionce jest lepsze, aczkolwiek branie wzdręgi jest tak agresywne że nie sposób przegapić.Należy sprawdzić samemu ,i wtedy będzie jasność co do wyboru .

• Like 1

• 0

A ja bym powiedział ze plecionka + FC zdecydowanie wygrywa. Po pierwsze mniejsza rozciagliwosc i czułość, po drugie żyłka przy łowieniu w zielu szybko się niszczy i pęka w rękach. Szkoda żeby rybka nam odplyneła z jigiem w pysku :)

W tym roku łowie plecionka i FC no i przewaga jest spora. A spadow brak :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jakoś nie mam przekonania do ultra lekkiego spinningu w połączeniu z plecionką. Może dla tego, że używałem

Kevlon SX4 0,04mm a to niestety tasiemka. Plątała się jak szalona. Marcin, napisz kilka słów, może spróbuję tej 0,03 Techrona.

• 0

Jaką żyłkę stosujesz?

Też dotychczas używam żyłkę (KAMATSU/Techron Soft Nylon/0,10mm/1,8kg) i jak na razie sprawdza mi się, ale coraz częściej czytam o mikro plecionkach stosowanych do UL-a, stąd moje zainteresowanie a po "niewypale" z Kevlonem, mam ambiwalentny stosunek do plecionek.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Jeżeli chcecie stosować plecionki do ultralajta to nie może to być produkt z najnizszej półki cenowej. Ja zacząłem UL z żyłką kilka lat wstecz, ale jak 3 lata temu nawinąłem varivasa light game PE0.2 to od tamtej pory żyłka dla mnie nie istnieje, no chyba ze na przypon, ale tu tez uzywam fluorocarbonu. Polecam raz zainwestować troszkę więcej w linke ale cieszyć się użytkowaniem, bez bród, skręcania i innych cudów.

• Like 2

• 0

Ja w tym roku kupiłem P-line 0,02 mm ,splątań i jakiś tam innych problemów nie mam ,jedyne zastrzeżenie mam do wytrzymałości linki,oczywiście zdaję sobie sprawę z tego faktu że jest cienka.Natomiast do okoni używam 0,74 mm Momoi , i jest bardzo dobrze ,także myślę że następna do ul będzie właśnie tej firmy.

• 0

Jaką żyłkę stosujesz?

Też dotychczas używam żyłkę (KAMATSU/Techron Soft Nylon/0,10mm/1,8kg) i jak na razie sprawdza mi się, ale coraz częściej czytam o mikro plecionkach stosowanych do UL-a, stąd moje zainteresowanie a po "niewypale" z Kevlonem, mam ambiwalentny stosunek do plecionek.

Stosuje Varivasa 

Żyłka Varivas Mebaru Gate 2lb 100m 0,117mm.

Slaba pamiec dobra moc , brak bród co jest częste przy lowieniu mikro przynetami po 0,5 grama .

• 0

A kto z kolegów łowi kijem quantum centex felchen 2,10 - 8gr?

https://okoniowybartus.blogspot.com/2017/04/spinningowy-biaoryb-moje-poczatki.html

mam i cały czas nim łowię. Tutaj masz post o moich początkach w tym zakresie ; )

• 0

(... )Szukam czegoś czułego... mam wrażenie, że mój spin jest trochę za mocny. (...)

Ultris Mcron (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam).

icon_post_target.gifprzez Alex » So mar 11, 2017 05:42
KONGER Ultris Jig Micron 0,5-6g 238cm
W ubiegłą sobotę rozdziewiczyłem mojego Ultrisa 0,5-6g/232cm, co prawda bez sukcesów (wysoka woda, bardzo silny nurt). Niewiele można napisać o zachowaniu się wędziska jeśli nie było holu ryby, ale pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, w ogóle nie odczuwa się, że to "wklejanka". Co prawda szczytówka niezwykle czuła, bardzo delikatnie ale zauważalnie wibruje nawet przy pracującym twisterku. Kilka zaczepów dość grubych zeszłorocznych łodyg pokazało ugięcie - wędzisko płynnie ugina się w regularny łuk na długości 2/3 - łączenie wklejonej szczytówki z blankiem jest niedostrzegalne.

Zszedłem w dół z grubością żyłki i na żyłce KAMATSU Techron 0,10mm przynęty 1-3g bez problemów miota na około 20m. Trochę gorzej z lżejszymi przynętami, imitacjami żuczka 0,7g i osy 0,5g udało mi się rzucić niewiele ponad 10m ale dodatkową przeszkodą był boczny wiatr, dość silny w porywach.

Jeśli wędeczka sprawdzi się podczas holowania rybek, to będzie spełnieniem moich oczekiwań.

Natomiast zupełnie nie sprawdziła się przy tym wędzisku plecionka, mimo iż to tylko 0,04mm. Zdecydowanie wymienię ją na żyłkę, tyle że trochę mocniejszą 0,14mm pod ciut cięższe przynęty 4-6g. Przy tych dwóch średnicach żyłek, zestaw powinien obsłużyć mi rybki od uklejki nawet do wymiarowego klenika.

Niestety, na żerowanie trzeba jeszcze troszkę poczekać. Mam nadzieję, że jeśli pogoda pozwoli, to ponowna próba za tydzień.

Edytowane przez Alexspin