Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tego quantum możesz zobaczyć na kanale Radka Włodarczyka na Youtube.

Sam na te wędki nie łowiłem, ale mam 1 wklejkę (Elvis) i pełną (parabelum 0-7g).

Brania czuć na jednej i drugiej. Lepiej widać dłubania na wklejce. Dalej lecą przynęty na parabelum.

Takie są moje spostrzeżenia. Jedna i druga opcja (wklejka - pełna szczytówka) ma swoje zalety.

• 0

(...) zawsze jakos balem sie wklejanek (...)

Nie ma czego, strach ma wielkie oczy. Mam KONGERA Ultris Jig Micron 223cm/0,5-6g i jest to wspaniały kijek do mikrojigów, wszelkiego rodzaju paproszków, mikrowoblerków imitujących owady a nawet suchych muszek.

Edytowane przez Alexspin

• 0

Jeśłi chodzi o żyłkę to coś przyzwoitego grubości 0,10 np Stroft. 

Jełśi chodzi o QUANTUM Centex Felchen czy PHOENIX-FISHING WHITE CROW to pierwsza nie jest wklejanką lecz ma 2 wymienne końcówki jak feeder czyli zestaw składa się z 3 części plus dodatkowa szczytówka i akcję ma mocno  paraboliczną, zaś druga to dwuczęściowa wędka bez wklejki, krótsza (1,8 m) od Quantum (2,10) i nieco sztywniejsza w dolniku. 

• 0

Nie ma czego, strach ma wielkie oczy. Mam KONGERA Ultris Jig Micron 223cm/0,5-6g i jest to wspaniały kijek do mikrojigów, wszelkiego rodzaju paproszków, mikrowoblerków imitujących owady a nawet suchych muszek.

Alexspin jesteś w stanie "podać" suchą muchę przy użyciu tego Kongera :o  ? Na jaki dystans ?  

• 0

... ale mam 1 wklejkę (Elvis) i pełną (parabelum 0-7g).

Brania czuć na jednej i drugiej. Lepiej widać dłubania na wklejce. Dalej lecą przynęty na parabelum...

Hmm..rzuty z parabellum owszem są dłuższe lecz jeśli chodzi o czułość brań to zarówno elvis jak i mikros bije parabellum na głowę. I mówię tu o braniach delikatnych, które mają miejsce najczęściej w okresie zimowym przy dłubaniu okonków. Właśnie dlatego pozbyłem się parabellum choć przyznam, że był to bardzo fajny kijek. Edytowane przez G_rzegorz
  • Like 1

• 0

Panowie, rzucanie suchą muchą to prosty wyczyn. wystarczy za każdym rzutem zakladać nową bo przecież jak ją 30g ciężarek umieszczony trochę powyżej wciągnie pod wodę to sucha być przestaje ;) Trochę temu napotkany wędkarz przekonywał słuchaczy, że parocentymetrowym woblerem jest w stanie rzucić na taką samą odległość niezależnie czy łowi 4lb czy 30lb plecionką, także nie takich wyczynów rodacy wędkarze dokonują ;)

A tak poważnie....przecież chyba dla każdego oczywiste jest, że łowić małymi przynętami można i sumowym kijem. Bo jak ktoś ma taką fantazję, to kto mu zabroni? I kogo tak naprawdę to obchodzi?  Natomiast jak chce się mieć narzędzie specjalistyczne, do maksymalizowania konkretnych osiągów, to standardowy sklepowy lekki kijek nie wystarczy.

• Like 1

• 0

Alexspin jesteś w stanie "podać" suchą muchę przy użyciu tego Kongera :o  ? Na jaki dystans ?  

Nie dalej niż 3-5m, ale odległość rzutu nie ma tu znaczenia, puszczam tę muszkę z prądem i gdy odpłynie na 20-30m powolutku ściągam z przerwami.

• 0

Jak widać mało popularne i stąd mało opinii. Wiele osób po prostu wybiera sprawdzone i wielokrotnie wymieniane tu patyki. Zostaje Ci zatem albo zaryzykować i kupić jednego z dwóch wymienionych przez Ciebie kijków albo pójść w kierunku czegoś "sprawdzonego"...

• 0

Mial ktos te 2 wedki co wymienilem nieco wyzej i pomoże w wyborze ?

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Quantum miałem, Phoenix mam. Miałem także Kongera Mikrosa. 

Pierwsza dla mnie za miękka, druga ciut za krótka ale fajnie się nią łowi, także pstrągi. Może kiedyś zaczną robić dłuższe Phoenixy? Wtedy kupię także dłuższego bo odpowiada mi ta wędka a i cena jest rozsądna. Z 3 w/w dla mnie Phoenix najlepsza. 

Niestety ciężko o wędki do microjigów w rozsądnej cenie i kilka wędek trzeba zmienić by trafić taką, jaka komuś odpowiada. To tak jak z kobietami - jedni wolą blondynki, drudzy brunetki a jeszcze inni rude. 

• Like 1

• 0

Może coś doradzę, muszkarzem jestem bez mała 25 lat, spinningistą jeszcze dłużej. Panowie sucha mucha ściągana pod prąd zawsze się staje mokrą ponieważ nabiera wody. Mucha po prostu tonie. :angry: Suchą muchą łowimy poprzez swobodny spływ wabika czyli muchy. :)

Edytowane przez wiwaldi1970
  • Like 2

• 0

(...) Niestety ciężko o wędki do microjigów w rozsądnej cenie i kilka wędek trzeba zmienić by trafić taką, jaka komuś odpowiada. To tak jak z kobietami - jedni wolą blondynki, drudzy brunetki a jeszcze inni rude. 

Zgadzam się w 100%%. Pierwszym moim kijkiem do mikrojigów był MIKADO Lexus Shappire Spin 240/1-10, po kilku wyprawach poszedł na Allegro, drugim JAXON Extera Jig Spin 240/3-15, jeszcze szybciej sprezentowałem go wnuczkowi, trzecim DRAGON Viper SL Senso 245/1-7, niemal równie szybko zmienił właściciela, czwartym był SHIMANO Catan 210/1-11, kijek który jak dotąd najdłużej ostał się w moim arsenale, bardzo dobry technicznie, wygodny w użytkowaniu, ale to nie wklejanka a takie preferuję, więc mam go na zbyciu, piątym  jest KONGER Ultris Jig Mocron 232/0,5-6 i to jest mój strzał w 10-kę, kijek sprawdza się na miarę moich potrzeb, nie sądzę aby w najbliższym czasie pojawił się jego następca, zwłaszcza po niezbyt udanym teście MIKADO Sicario SL Spin 207/1-7, który miał szansę, ale niestety nie sprawdził się, nie jakościowo czy technicznie, ale przynajmniej mnie nie leżał.

Edytowane przez Alexspin

• 0

Quantum miałem, Phoenix mam. Miałem także Kongera Mikrosa. 

Pierwsza dla mnie za miękka, druga ciut za krótka ale fajnie się nią łowi, także pstrągi. Może kiedyś zaczną robić dłuższe Phoenixy? Wtedy kupię także dłuższego bo odpowiada mi ta wędka a i cena jest rozsądna. Z 3 w/w dla mnie Phoenix najlepsza. 

Niestety ciężko o wędki do microjigów w rozsądnej cenie i kilka wędek trzeba zmienić by trafić taką, jaka komuś odpowiada. To tak jak z kobietami - jedni wolą blondynki, drudzy brunetki a jeszcze inni rude. 

oo dzięki kolego o taką merytoryczną odp. mi chodziło :) czyli padnie na Phoenix zobaczymy co to warte :) a tak jak kolega wspomniał chce coś na początek w rozsądnej cenie :)  bo wiadomo, że jak ma się $ to zawsze coś lepszego można kupić :)