Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Mam kilka kijkow do micro przynet z powyzszych omawianych.

Moge dodac od siebie kilka info o konger rapier 1-8gr 185cm, ktory jest jednym z moich ulubionych na wzdrege-karasia.

Kijek polaczony z rarenium 1000fb i nanofil 0.04mm, przynety nawet te 0.5gr microjig leca daleko. Czucie nawet malego okonka lub wzdregi bardzo dobre. Takim zestawem mozna machac caly dzien bez zmeczenia.

Rapier + rarenium wychodzi nie cale 240gr. A teraz najlepsze kij daje rade nawet duzym przylowom, szczupak 72cm na kopytko 3cm.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

• 0

Dzisiaj na Dziećkowicach około 30 wzdręg od 25 do 32 cm.

Najlepsze brania na jigi czarno -czerwone.

Zestaw Graphiteleader Finezza Nuovo + Stradic 1000 FB ,

pletka Varivas light game 0,2 i przypon Stroft 0,12.

post-61730-0-62667100-1500557534_thumb.jpg

post-61730-0-23336000-1500557546_thumb.jpg

post-61730-0-56116900-1500557556_thumb.jpg

post-61730-0-19415300-1500557569_thumb.jpg

Edytowane przez Salmon63
  • Like 4

• 0

Możesz coś więcej napisać o wędce od ilu startuje ,i jaki to dokładnie model

GRAPHITELEADER FINEZZA NUOVO GNFS-6102UL-S od 0 do 5 g.

Jigi 0.5 g. latają około 20 metrów, a brania ,mimo że to wklejka czuć w dolniku.

Najlepszy zakup ostatnich lat

• 0

Mam pytanko odnosnie mierzenia dlugosci rzutu... Jak Wy te odleglosc mierzycie?

Ja kiedys myslalem, ze moj kijek rzuca w h... daleko 0,5g jigiem. Ale jak z ciekawosci po kupnie nowego kolowrotka policzylem obroty korbka, to mi wyszlo raptem 10-12m niestety. Kolowrotek mam o dosc duzej szpuli 2500, tylko przelotka startowa jest dosyc mala niestety. Czy Waszym zdaniem z wieksza przelotka startowa, wydluzylbym rzuty o te 8m? Moze w najblizszym czasie skusze sie na jakis lepszy (drozszy) kijek, ale na sucho w sklepie i tak nie dam rady tego ocenic...

• 0

Ja w pracy operowalem z elementami po 10- 12 metrow wiec wiedzialem ile tak naprawde moj kijek rzuci , mysle ze jak koledzy po kiju wzieli miare i pomierzyli metry ktore rzucaja mikro jigami to czesc pewnie by zweryfikowali swoje odleglosci rzutowe . 

Jesli kij kolegi rzuci jigiem 0,5 g 20 metrow to jak dla mnie to juz kosmiczna technologia .

• Like 5

• 0

Ja w pracy operowalem z elementami po 10- 12 metrow wiec wiedzialem ile tak naprawde moj kijek rzuci , mysle ze jak koledzy po kiju wzieli miare i pomierzyli metry ktore rzucaja mikro jigami to czesc pewnie by zweryfikowali swoje odleglosci rzutowe . 

Jesli kij kolegi rzuci jigiem 0,5 g 20 metrow to jak dla mnie to juz kosmiczna technologia .

W ramach testów rzucałem też Team Daiwa Trout Area Commander 2.10 0.5-6 g Mniejsza pierwsza przelotka w Daiwie (12) wobec 16 w Graphitleaderze i inne rozmieszczenie wyraźnie skracają odległość rzutu.Kolowrotek ten sam .

• 0

Mam pytanko odnosnie mierzenia dlugosci rzutu... Jak Wy te odleglosc mierzycie?

Ja kiedys myslalem, ze moj kijek rzuca w h... daleko 0,5g jigiem. Ale jak z ciekawosci po kupnie nowego kolowrotka policzylem obroty korbka, to mi wyszlo raptem 10-12m niestety. 

Wystarczy wyjść na trawnik z miarką 5 m i co 5 m wbić patyk w trawę lub to samo zrobić na plaży a później zarzucać wzdłuż wbitych patyków.. I wtedy okazuje się jak przesadzone są wypowiedzi niekórych kolegów. Podobnie było z rzutami przy łowieniu morskiej troci z plaży. 

• 0

Może coś doradzę, muszkarzem jestem bez mała 25 lat, spinningistą jeszcze dłużej. Panowie sucha mucha ściągana pod prąd zawsze się staje mokrą ponieważ nabiera wody. Mucha po prostu tonie. :angry: Suchą muchą łowimy poprzez swobodny spływ wabika czyli muchy. :)

Właśnie o tym pisałem. W jednym nie zgadzam się, jeśli muszkę ściągam bardzo wolno, to tańczy, ślizga się na powierzchni i wraca do mnie nie tonąc.

Ten wspominany Shimano Catana 1-11 jest w wersji 2.40.

Ja mam 2.10. Bardzo fajna wędeczka ale nie wiem czy do micro jigów. Ja łowiłem na woblerki, cykady, obrotówki i małe gumki.

Dokładnie, mam tę samą opinię. Niestety mikrojigi nie współpracują z nią tak jak powinny. To wędeczka do 2-6 gramowych obrotówek, woblerków, popperów i małych gumek na główkach 1-5g, z nimi sprawdza się najlepiej. Przy wymienionych przynętach prezentuje w pełni swoją dynamikę i akcję. Dla tego między innymi jest do sprzedania.

• Like 1

• 0

szczupakeny to czesty przyłów , taka maja nature , jak nawet cos malego smignie przed dziobem to zaatakują , co nie zmienia faktu ze na naszych wykaaczkach to niezl jazda :D

Kolega w poprzednim sezonie miał pajka pod 70 cm ,było tylko krótkie bzzzzzz.... i po wszystkim .Ja kilka wyjąłem ,ale część złośliwców odpłynęła z jigiem w siną dal,i to zawsze z tymi najlepszymi :angry: .Był  taki moment że kolega rzucał woblerami ,gumami i nic ,a tylko podałem jiga w to miejsce i obcinka :o

Edytowane przez MARIUSZ 69

• 0

I wyobrażasz sobie łowienie 0.7g mikrojigiem z przyponem wolframowym? [emoji23][emoji23] no to trzeba mieć fantazje...

Niestety, to ja byłem tym kolegą, a trafienie szczupaka wśród białorybu jest normalne i na porządku dziennym. Trzeba z tym żyć [emoji4]

d368948ab547ca0b3df52c82c68e17ce.jpg5b37349db1b10981e9f0befcfeeabf17.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 3