Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak jeszcze w kwestii amurów, to opisywałem już kiedyś na forum moje perypetie z osiemdziesiątką na UL-u z żyłką 0,12. Wtedy obrzucałem (bardzo ostrożnie) stadko takich kloców na rzece z dobre pół godziny. Olewały wszelkie żuki, smużaki, woblerki, paprochy. W końcu, w przebłysku geniuszu (a raczej totalnej desperacji :) ), założyłem na główkę jigową kawałek zwykłej, szerokolistnej trawy spod buta i.... stało się... :)

• 0

Dziś była Wisła i klenie na celowniku, wsio poza forumowym minimum, nie dość że małe to jeszcze ilościowo również nie powalały. Za to dopisały krąpie  :) na lżejsze KillerEGG 20mm 1,2g siadło kilka rybek najmniejszy miał ok 10cm   :blink: 

Poniżej foto największego :

post-51544-0-71161300-1502486032.jpg

post-51544-0-71161300-1502486032_thumb.jpg

• Like 14

• 0

Wczoraj ryby chętnie podejmowały współpracę , co przełożyło się na dobry wynik ilościowy jak i jakościowy. Namierzone kolejne miejsce w które obdarowało fajnymi rybami ,z racji bardzo trudnej miejscówki, dość wąski koratarz między zielami ,i jeszcze przez ziele musiałem rzucać ,straciłem kilka ładnych wzdręg.

20170813_120452.jpg

20170814_165524.jpg

20170814_165902.jpg

20170814_175117.jpg

20170814_175402.jpg

20170814_191119.jpg

• Like 9

• 0

Szczerze " zazdraszczam " no i gratuluje , pamietam jak jeszcze 3 latatemu tez tak lowilem potem przerwea z lowieskiem powrót po 3 latach   , no ale nie moge ich namierzyc ,udaje sie wydlubac tylko same malenstaw po 20 pare cm ewntualnie kilka wiekszych sztuk ale dupy nie urywaja.

Taka 30+ to pieknie bije do dna 

• 0

Szczerze " zazdraszczam " no i gratuluje , pamietam jak jeszcze 3 latatemu tez tak lowilem potem przerwea z lowieskiem powrót po 3 latach   , no ale nie moge ich namierzyc ,udaje sie wydlubac tylko same malenstaw po 20 pare cm ewntualnie kilka wiekszych sztuk ale dupy nie urywaja.

Taka 30+ to pieknie bije do dna

Oj pięknie ,pięknie ,takie bo 34 cm to już nieźle potrafią przetestować sprzęt.Czekam na te 40cm ,widziałem jak się spławiały ,ale to już temat bardziej na jesień.

U mnie też łatwo nie jest trzeba poświęcić trochę czasu aby je namierzyć ,ale jak się trafi to jazda jest niezła.

• 0

Ostatnie trzy wyjazdy na Dziećkowice, średnio po 30 wzdręg od 25 do 37 cm,wiele okoni ,ale rozmiarowo bez szału i jeden rodzynek 5,7 kg.

Sprzęt bez zmian Graphiteleader Finezza Nuovo do 5 g,Stradic 1000 FB,Varivas Light game 0,2 i przypon Stroft 0,14.

Karp podebrany(ręką) około pół km od miejsca zacięcia ????

post-61730-0-13013700-1502972684_thumb.jpg

post-61730-0-25250100-1502972728.jpg

post-61730-0-17778800-1502972843.jpg

• Like 5

• 0

Zazdroszczę takiego łowiska :)

Cieszę się z tego że takie mam ,i staram się to wykorzystać .Poświęciłem dużo czasu na to aby je poznać ,choć zaskakuje mnie jeszcze i pewnie nie raz zaskoczy.Są tutaj wzdręgi ponad 45 cm ,miałem w ubiegłym sezonie taką ,lecz nie udało się.Zbiornik jest płytki z czystą wodą i nie jest łatwo o te duże które są płochliwe .

• 0

Pogoda pomieszała szyki ,wyjazd okrojony czasowo ,ale co cieszy nowa miejscówka ,po raz trzeci obdarza bardzo ładnymi wzdręgami .

Dość późno docieram na miejsce ,śpieszę się i szybko rozkładam, bo wiem że dziś ma padać ,liczę w głębi duszy że jednak nie . Szybko opływam miejsca w których zawsze się zatrzymuję aby sprawdzić czy złotka są ,pustynia prawie, nie licząc drobiazgu.

Płynę na nową miejscówkę, o ile można tak powiedzieć o miejscu w którym jest się trzeci raz.Lubię to miejsce ze względu na to że nie jest mocno porośnięte zielem dominującym na tym jeziorku,co znacząco zwiększa szansę wyholowania okazowej ryby.

Jestem na miejscu ,widzę że są pod powierzchnią spławiające się w blasku słońca ,bez chwili namysłu kieruję przynętę dokładnie w to miejsce ,jest tylko delikatne wskazanie ,bez mocnego uderzenia, rzucam drugi raz i jest tak jak lubię ,uderzenie które uruchamia hamulec kołowrotka ,ryba natychmiast ucieka i próbuje zakopać się w zielsku które porasta dno, przez chwilę nawet jej się to udaje ,ale używam argumentu w postaci siły ,i znowu czuć jak przyjemnie wędka pracuje ,a kołowrotek oddaje momentami linkę, jeszcze tylko jak zwykle przy pontonie ostre odejście ,najwidoczniej nie chce być moim gościem,i ląduje na pokładzie, jakże miło przeze mnie widziana

20170819_152202.jpg

20170819_152219.jpg

20170819_163855.jpg

Jak zwykle zostaje ułaskawiona i dumnie odpływa ,może się jeszcze spotkamy.Chwila przerwy ,ze względu na zamieszczenie podczas holu, i następuje kolejne uderzenie i następna jest zaliczona

20170819_152327.jpg

Dołączają kolejne ,jest dobrze ,waleczne jak zwykle na to można zawsze liczyć, i ładnie ubarwione

20170819_155155.jpg

20170819_155216.jpg

20170819_163802.jpg

20170819_200656.jpg

Oglądam się za siebie i widzę chmury i to raczej takie które są potwierdzeniem zapowiedzi opadów deszczu. Zawiedziony muszę opuścić łowisko ,do następnego razu.

• Like 7

• 0

Węzeł nie jest szczególnie skomplikowany choć na taki wygląda i wiatr z deszczem to "mały Pikuś", ale zawiązanie go na łowisku przy temperaturze bliskiej 0'C w padającym śniegu (takie warunki panowały przez dwie godziny w ubiegłym roku na zawodach w Gdańsku 11 listopada) graniczy z cudem. :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1