Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html realnie ogarnia przynęty od 0,7g do 8g. Poniżej i powyżej tych granic zniechęca się do współpracy.

Link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Po dłuższej absencji ,wybrałem się nad wodę z zamiarem złowienia wzdręg. Całkiem nieźle mi poszło ,brania bardzo agresywne,rybki pewnie I zdecydowanie uderzały w woblera.

Ryby bardzo dyskretnie, co utrudnia ich znalezienie, przebywają w innych miejscach niż w lecie

20170930_131913.jpg

20170930_133143.jpg

20170930_133446.jpg

20170930_133722.jpg[/url

20170930_133810.jpg

20170930_133823.jpg

20170930_135615.jpg

20170930_135845.jpg

20170930_142125.jpg

20170930_142200.jpg

20170930_175054.jpg

[url=https://postimg.org/image/i3yly4vor/]20170930_175046.jpg

W drodze powrotnej trafiłem jeszcze dzika ,także branie to dziś Miałem do samego końca. Na szczęście obyło się bez większych obrażeń auta.

• Like 7

• 0

Hej. Jako ,że mam już spinn na okonie a blue birda sprzedałem to szukam czegoś wyłącznie pod wzdregi. Głównie micro jigi 0.5-1g i może czasem jakiś icro wobek ok 1-1.5g. Budżet tak do 350 absolutnie max a najchętniej coś trochę taniej :). Doradźcie ! Dzieki !

• 0

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html

Mam, używam, jestem bardzo zadowolony. Poszukaj na Forum, już trochę o nim pisałem. Tutaj https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238 też znajdziesz parę słów o nim, bo porównywałem z ponad dwukrotnie droższym Sicario. Moim zdaniem Ultris wygrywa w przedbiegach, ale to moje subiektywne zdanie.

• Like 1

• 0

http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-micron-p-7770.html

Mam, używam, jestem bardzo zadowolony. Poszukaj na Forum, już trochę o nim pisałem. Tutaj https://wedkuje.pl/n/mikado-zestaw-ultra/95238 też znajdziesz parę słów o nim, bo porównywałem z ponad dwukrotnie droższym Sicario. Moim zdaniem Ultris wygrywa w przedbiegach, ale to moje subiektywne zdanie.

Kolega ma Arena z Favorite,świetny kij ale ok.450zł. i nie jest to wklejka.

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Arena niestety kosztuje około 470.- zł, a Ultris około 150.- zł, różnica znaczna. Poza tym jest to wędzisko o c.w. dopiero od 1,5g, więc nie pasuje do warunków określonych przez Mateusza, a Ultris dobrze współpracuje z przynętami już od 0,8g.

Zresztą wybór należy i tak do Zainteresowanego. :)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 0

Hej. Jako ,że mam już spinn na okonie a blue birda sprzedałem to szukam czegoś wyłącznie pod wzdregi. Głównie micro jigi 0.5-1g i może czasem jakiś icro wobek ok 1-1.5g. Budżet tak do 350 absolutnie max a najchętniej coś trochę taniej :). Doradźcie ! Dzieki !

Ja wczoraj takie coś nabyłem . Jeszcze nie sprawdzony w boju , ale na sucho robi bardzo dobre wrażenie .

Kupiłem tego 198 cm   0,5 -3,5 g , zapłaciłem 270zł :) .

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/pl_pl/Home/products0/rods/spinning-fresh-water/forcemaster-trout-area.html

Edytowane przez pisarz
  • Like 2

• 0

Arena niestety kosztuje około 470.- zł, a Ultris około 150.- zł, różnica znaczna. Poza tym jest to wędzisko o c.w. dopiero od 1,5g, więc nie pasuje do warunków określonych przez Mateusza, a Ultris dobrze współpracuje z przynętami już od 0,8g.

Zresztą wybór należy i tak do Zainteresowanego. :)

Arena najdelikatniejsza jak kolega napisał jest 0,6-3g. i kosztuje 455zł

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez maqu77

• 0

Kupiłęm tego Ultrisa 232 cm i bardzo dobrze nadaje się do pstrągowego łowienia (wobler, obrotówka)

Nie próbowałem z microjigami, ale mam wrażenie, że do mikrusów może być za twardy i za mało czuły.

To jest na pewno Micron c.w. 0,5-6g? To wędzisko czuje przynętę już od 0,8g bardzo realistycznie. Zawieszałem do niego nawet suche muszki i dawał radę. Oczywiście rzuty nie były imponujące (5-10m), ale muszka puszczona z prądem spełniała swoje zadanie. Warunek - cieniutka żyłka, ja używam 0,10 i uważam, że 0,12 to maximum co się powinno do niego stosować. Alternatywą może być plecionka, ale nie grubsza niż 0,04. Idealne do łowienia okoni, wzdręg, a nawet uklei.

Podejrzewam, że Ty masz Ultrisa Jig Perch 1-10g, to zgodzę się z Tobą.

• 0

Ja wczoraj takie coś nabyłem . Jeszcze nie sprawdzony w boju , ale na sucho robi bardzo dobre wrażenie .

Kupiłem tego 198 cm 0,5 -3,5 g , zapłaciłem 270zł :) .

http://fish.shimano-eu.com/content/eu/pl_pl/Home/products0/rods/spinning-fresh-water/forcemaster-trout-area.html

Napisz jak się miewa w boju..sam byłem ciekaw tego kijka.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 0

Napisz jak się miewa w boju..sam byłem ciekaw tego kijka.

Za wzdręgami , to w tym roku już nie pochodzę , ale na oknie w najbliższym czasie na pewno go zabiorę. Zanim go kupiłem prze-macałem sporo kijków i ten najbardziej mi pasował akcją . Wędka jest dość szybka a jednocześnie ma piękne pełne ugięcie . Leciutka z przelotkami Fuji i ładnie wykonana. :)

Za te pieniądze , czego więcej chcieć. Mam nadzieję , że w boju tylko potwierdzi swoje zalety.

• Like 1

• 0

Dzieki za info. Gdzie kupiłeś Forcemaster Trout Area? Sezon wzdregowy faktycznie za nami takze mam czas na podjęcie decyzji. Ultris w sumie fajnie wygląda i fajna kwota . Jednak porównując do blue birda jest na pewno masywniejszy a chce coś bardzo delikatnego pod każdym względem . Także będę myślał o shimano . A może kuying teton ten 3lb ? :>

Pozdro

• Like 1

• 0

Dzieki za info. Gdzie kupiłeś Forcemaster Trout Area? Sezon wzdregowy faktycznie za nami takze mam czas na podjęcie decyzji. Ultris w sumie fajnie wygląda i fajna kwota . Jednak porównując do blue birda jest na pewno masywniejszy a chce coś bardzo delikatnego pod każdym względem . Także będę myślał o shimano . A może kuying teton ten 3lb ? :>

Pozdro

Tetona mam do 3gram.Niedawno zakupiony ,niestety jeszcze nie było kiedy testować.

• 0

Pozdro

Kupiłem w CW Warszawa . To była ostatnia sztuka , podobno bardzo szybko się rozeszły .

• 0

To jest na pewno Micron c.w. 0,5-6g? To wędzisko czuje przynętę już od 0,8g bardzo realistycznie. Zawieszałem do niego nawet suche muszki i dawał radę. Oczywiście rzuty nie były imponujące (5-10m), ale muszka puszczona z prądem spełniała swoje zadanie. Warunek - cieniutka żyłka, ja używam 0,10 i uważam, że 0,12 to maximum co się powinno do niego stosować. Alternatywą może być plecionka, ale nie grubsza niż 0,04. Idealne do łowienia okoni, wzdręg, a nawet uklei.

Podejrzewam, że Ty masz Ultrisa Jig Perch 1-10g, to zgodzę się z Tobą.

sprawdziłem - 0,5-6 g.

Jak wspomniałem - nie łowiłem na microjigi, więc na ten temat się nie wypowiem, ale do pstrągowych przynęt też się nadaje.

• Like 1

• 0

A używał ktoś parabellum do 5g przy micro jigach ? Lrf ?

Ja miałem parabellum do 5g. Obecnie w zapasie mam Troutizmo 5g. Wędka bardzo fajna, lekko kluskowata ale taką lubię. Bardzo fajnie rzuca mikrojigami, pięknie trzyma rybę i się gnie. Największe wyjeżdżały klenie po 45+ a nawet 50cm. Czucie przynęty to nie ma się co czarować... Jeśli ktoś napisze, że czuje opad mikrojiga 0.7g to można go wyśmiać. Po prostu "wleczesz" taką przynętę i poczujesz dopiero branko.

Używałem z kolorowtkiem ok 200g i żyłką 0.10mm. Bardzo fajny zestaw, wiec jak pisałem, zostawiłem sobie w zapasie jego poprzednika :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 1