Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie chcę rozwijać wątków pobocznych, ale zbiorczo odpowiem:

nie ma żadnego termostatu, nie ma ogrzewania, nie ma termometru w wodzie - i wszystkim rybom pasuje :)

Cytuję sam siebie, żeby wiadomo było o-co-cho :)

Dzisiaj wpuściłem swoje wzdręgi i ukleje do małego bajorka.

Myślałem, że tam żadnych ryb nie ma, a sie okazało, że pod powierzchnią wygrzewają się setki wzdręg, karasi, uklejek :)

No to moje bedo miały towarzystwo :)

• 0

Mam pytanie odnośnie prowadzenia jiga kiedy chialbym złowić karasia albo lina, opuszczacie przynętę na dno i podbijacie do góry co jakiś czas? Czy może jednostajne zwijanie przy dnie? Czy może jakaś inna technika jak łowię na jigi to 60% atakują je mikro okonie a w 40% plotki i wzdręgi do 20cm...

• 0

Wzdręgi, krasnopiórki, pięknotki...

W końcu znalazłem chwilę, żeby pouganiać się za wzdręgami. Plan był na krótki wypad po pracy. Zajechałem nad wodę I okazało się że nie mam kołowrotka z linką UL, a jedyny młynek jaki znalazłem w samochodzie to wiślany Red Arc wielkości 3000 z przegrubioną plecionką 0,10. Śmiesznie wyglądał przykręcony do małej wędeczki (white crow), ale okazało się, że można tym rzucić niewielką przynętę za pas trzcin. Przyponówka 0,12, była, na szczęście,w kamizelce. Nad wodą spotkałem kolegę Sławka @etherni, a że Sławek to równy gość :) podzielił się informacją o zlokalizowanym fajnym stadku krasnopiór. Chwilkę to trwało, ale w końcu dobrałem przynętę na którą reagowały większe egzemplarze. Trafiłem siedem ładnych wzdręg, z czego tylko jedna była, wyraźnie poniżej 30 cm. Największa "mamuśka" miala 36 cm i w zasadzie chyba nigdy wcześniej większej nie złowiłem :).Jedna ryba zasmakowała w nowym testowym mikrokopytku, inna zassała z dna sztuczną ochotkę, a pozostałe rybki pewnie atakowały prowadzoną wolno w toni czarną jęteczkę. Były jeszcze mniej istotne przyłowy, ale te ślicznotki...

post-47423-0-73907600-1524558994_thumb.jpg post-47423-0-36310500-1524558988_thumb.jpg post-47423-0-42314900-1524559003_thumb.jpg post-47423-0-16263400-1524559021_thumb.jpg

• Like 21