Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam

Fishup stonefly 0.75 jak najbardziej skuteczny łapałem na brązowego, leszczyki, płocie, okonie (bardzo się nim interesują) ale również sandacze. Tanta 1 cal też fajna ale w moich odczuciach mniej skuteczna (dosyć słaba praca do 1.5 cala i brak białego koloru). Jeszcze nie zdążyłem przetestować reszty przynęt z fishup'a. Większość jest do dostania na allegro. Na mini twisterki (do bocznego te najmniejsze) też były fajne efekty. Zacząłem łapać na główkach jiggowych 1.5g mustada chociaż w moich stronach bardzo często łapią na caroline na twisterki ładne leszcze. 

Kupiłem do białorybu i okonia kijek na blanku mhx 871-2 myśle, że odpowiedni. Panowie lepiej na żyłkę czy na plećke? Na 0.16 żyłce miałem efekty (tak trochę przygruba) ale kupiłem plecionke dragona 0.06 invisible (biała). Za to odczucia sa niesamowite najdrobniejszych skubnieć nawet płoci 10cm. 

Na żywe przynety albo roslinne też mozna? Czesto sie spotykam z rosowkami na drop shotcie. Kiedys założyłem zlapanego nad woda zieloną szarancze albo konika na jigga w wodzie byl istny szal. Tak sobie mysle ze na rosowke na golym haku tez byl by niezly efekt.

• 0

Za szczupakami w majówkę poszedłem dwa razy, dwa razy coś złowiłem,ale kilogramowo leszcze przebiły wszystko. Najmniejszy ze zdjęć ma ok 45-47 cm.

Złowione na keitechy 2,5 SI oraz  mokre muszki na  zestawie  UL.   Sprzet: Konger WCH Lucky 2,75 i żyłka 0,15 oraz Teton do 2,8gr i pletka shiro 0,02.Pozdrawiam

post-63787-0-98294000-1525690956_thumb.jpg

post-63787-0-42803200-1525690958_thumb.jpg

post-63787-0-57781000-1525690959_thumb.jpg

post-63787-0-31616100-1525690961_thumb.jpg

post-63787-0-43984000-1525690962_thumb.jpg

post-63787-0-39092400-1525690963_thumb.jpg

post-63787-0-54369000-1525690964_thumb.jpg

post-63787-0-09428100-1525690968_thumb.jpg

Edytowane przez DominikSy.
  • Like 11

• 0

Za szczupakami w majówkę poszedłem dwa razy, dwa razy coś złowiłem,ale kilogramowo leszcze przebiły wszystko. Najmniejszy ze zdjęć ma ok 45-47 cm.

Złowione na keitechy 2,5 SI oraz  mokre muszki na  zestawie  UL.   Sprzet: Konger WCH Lucky 2,75 i żyłka 0,15 oraz Teton do 2,8gr i pletka shiro 0,02.Pozdrawiam

Rybek tylko pozazdrościć. Pewnie dla tego że łowiłeś z (na)pletka... ;)  :D Pewnie też spróbowałbym, ale to musi boleć... :(

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

• 0

Próbował ktoś bt, texas, dropa albo caroline pod białoryb? Ja na carolinie z tantą 1cal miałem efekty ale i tak porównywalne do główki 1.5g. 

Widział ktoś może gdzieś małe obciążniki do caroliny takie ~1,2,3g albo malutkie vertykalne głowki czy takie (pionowe stojące na dnie) pod raczki? Te jigi moge chyba nie zdac egzaminu - za male obciazenie.

Myślałem też nad pływającymi mikro woblerkami na ołowiu aby szły tuż nad dnem.

Moj arsenał puki co jest dosyc skąpy i doświadczenie:

1. Stonefly - okoń (bardzo skuteczny), białoryb ale i sandacz się zainteresuje.

2. Twister 2,5cm - okoń i białoryb (leszcz/krap bardziej)

3. Tanta 1cal - okoń, białoryb

4. Tanta 1.5cal - okoń i bialoryb (leszcz/krap), sandacz tez zainteresowany

Ostatni wypad dosc udany, chociaż po głowie chodzi mi lin go szukam. Jednak udało sie cos zlapac fajnego, leszcza 1kg i okonia 33 centy obydwa na twistera motoroil na 1.5g głowce. Chociaż najchetniej lapie na tante 1.5 cala z ceburaszką do 3g, okoń ładnie bije, wiekszy bialoryb i sandaczyk.

Alexspin, a jak z nanofilem (0.04?) i z przyponami fluorocarbon? U mnie w kanale duzo niewymiarowego sandacza ktory wali praktycznie we wszystko nawet bez podbijania. Wiadomo im cieniej i jak mniej na konću zestawu tym lepiej. Zawsze wiąże bezposrednio do zylki jak znam wode, do plecki zawsze fluorocarbon (0.25-0.3) 1-2m z mala mocna agrafką. Teraz lapalem na ta plecke 0.06 bez fluocarbonu mialem sporo bran. Chociaz po glowie caly czas chodzi to ze beda slabiej braly, duzy okon jest madry. Wiec na pewno wezme zylke 0.1 albo 0.12 ale tez jakis cienki fluorocarbon 0,14-0,18 myślę ze da mi namiastke zabezpieczenia przed drobnym metnookim.

• 0

Rybki namierzone można zgłębiać temat z przyjemnością. Dziś wyjechało z wody ponad 60 wzdręg i oczywiście wróciło z powrotem

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Pięknie łowisz . :)  Nie ma co ukrywać , że trochę zazdroszczę -_-. Zresztą pewnie nie tylko ja  :D .

A na moim łowisku słabiutko. Leszcz poszedł w tarło , a wzdręga kręci się wokół tarlisk i wygląda że ikrę wyżera .

• Like 1