Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wczoraj wzdregi nie chciały współpracować, ale postanowiłem pochodzić brzegiem w oczekiwaniu na wieczór :) plażą kręciły się leszcze wiec w ruch poszły cięższe jigi :D

Efekt poniżej :) 47cm

Wieczorem zgodnie z założeniami były wzdregi, ale to leszczak dał najwięcej frajdy :D

eb3b174ce1fef299719cb33466039492.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 10

• 0

Brawo Panowie, wkrótce i ja wyruszę na wzdręgi ;) Póki co lipieniowe podchody. Dzięki Paweł Nowak za świetne imitacje jętek i chrustów. Na wolframowych główkach w rozm. 3,3 zagrały pięknie, lipienie współpracowały świetnie.

41665707405_1d36a7defa_b.jpg

41665706735_5fef79e752_b.jpg

42566918591_4dbf956f7f_b.jpg

42566917191_de4c77341e_b.jpg

mój profil na FB ---> galeria

• Like 17

• 0

Brawo Panowie, wkrótce i ja wyruszę na wzdręgi ;) Póki co lipieniowe podchody. Dzięki Paweł Nowak za świetne imitacje jętek i chrustów. Na wolframowych główkach w rozm. 3,3 zagrały pięknie, lipienie współpracowały świetnie.

mój profil na FB ---> galeria

Macieju piękne ryby, ale mam prośbę, żebyś następnym razem sfotografował rybę z bardziej widoczną płetwę grzbietową, ta tęcza jest zaje.....ta  ;)

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

Dzięki koledzy. Skłamałbym gdybym powiedział, że przynęty Pawła nie wymiatają. Natomiast ja zacząłem łowić lipienie na spinning kilka lat wstecz. Z powodzeniem łowiłem na moje mikrusy z nawiniętą jeżynką przez cały tułowik, albo jakieś imitacje brązki, larw chruścika, glajcha itp. Rzeczą naturalną jest, że te imitacje, które najwierniej odwzorowują to co pływa w wodzie będą najskuteczniejsze. Szczególnie jeśli mówimy o tych dużych lipasach. Czekam aż Paweł wymyśli kolejne ustrojstwa :D

@wilczybilet zgadza się płetwę mają wyjątkowo urokliwą, nie wyciągałem rybek z wody, a żadna mi się tak nie ustawiła jak poniżej na zdjęciu ;)

21467909995_9585c7f0d5_b.jpg

Edytowane przez pawlikowski
  • Like 13

• 0

Rzeczą naturalną jest, że te imitacje, które najwierniej odwzorowują to co pływa w wodzie będą najskuteczniejsze. Szczególnie jeśli mówimy o tych dużych lipasach. Czekam aż Paweł wymyśli kolejne ustrojstwa :D

Zgadzam się ale czasem lipienie jak ludzie - robią coś irracjonalnego i biorą np na nimfy różowe czy inne kolorystyczne "wynalazki" :)

• Like 2

• 0

@wilczybilet zgadza się płetwę mają wyjątkowo urokliwą, nie wyciągałem rybek z wody, a żadna mi się tak nie ustawiła jak poniżej na zdjęciu ;)

Piękna ryba, dzięki za foto :D. Jest kilka gatunków ryb w naszych wodach wyjątkowej urody, ale lipień przez płetwę jest chyba numerem 1 ;)

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

@wiwaldi1970 lipieni wychodzących do suchej muchy, oglądających, otwierających pysk by po chwili spłynąć do dna naoglądałem się mnóstwo :) Łowię w 90% na suchą, czasami mokra. Lipień potrafi zagrać na naszych nerwach, szczególnie te większe kardynały pięknie uczą pokory nad wodą :)

• Like 2

• 0

Ryby bardzo kapryśne, trzeba je solidnie skusić do ataku w przynętę, czekam kiedy wrócą te chwile jak woda będzie pełna życia i brań zdecydowanych będzie znacznie więcej .

37b491acd8c94524927440253dc258fb.jpg6a15fea24d8f05442002c41c551f0e35.jpg3f5757f35881c60c920597926235b693.jpg7251aeddec7a4c830f56a371377a61e1.jpg67d09df98f2e298b69718e3a646af719.jpg2b7c2d14737cd2a3d54683705f1db7b9.jpg

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

dokłądnie

• Like 2

• 0

Tak na marginesie to KillerEgg od Pawła '' Gajosika ''

Kupiłem ostatnio kilka sztuk na próbę w FM. Wykonanie super :)  . Zastanawia mnie tylko dość duża kotwiczka przy tak małym woblerku ? ^_^

Mariusz , zmieniasz te kotwice na mniejsze , czy łowisz na oryginałach?

• Like 1

• 0

Kupiłem ostatnio kilka sztuk na próbę w FM. Wykonanie super :)  . Zastanawia mnie tylko dość duża kotwiczka przy tak małym woblerku ? ^_^

Mariusz , zmieniasz te kotwice na mniejsze , czy łowisz na oryginałach?

Nic nie zmieniam  ;) ale można by spróbować ,w nie potrafią strzelić i wciąć się wzdręgi od 22 cm ,a mniejsze to Mnie jakoś nie interesują  :) a bardziej te 30+  ,a one swietnie sobie radzą z tym woblerkiem.

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 3

• 0

Jaką największą sztukę dotychczas masz na koncie Mariusz?

Jeżeli chodzi o tą którą wyholowałem to 35 cm ,Miałem wzdręgę grubo ponad 40 cm na początku przygody z xul i to od niej się zaczęło ,uwierz Mi że już takie ponad 30 cm dają popalić na tak delikatnym sprzęcie ,a taka 40 cm w miejscach w których występują ciężko jest wyholować  :(

• 0

Wzdręga 40+ cm, aż ciężko sobie ten gatunek w takim rozmiarze wyobrazić :D. Na tak delikatnym zestawie pewnie robi i płynie gdzie chce ^_^

Robi co chce i nic nie możesz zrobić momentami czujesz że to ona złowiła Ciebie  a nie ty ją :) ,miałem ją na stosunkowo mocnym sprzęcie  jak do tej metody ,były to Moje początki i łowiłem tym co miałem .

• 0

Jeżeli chodzi o tą którą wyholowałem to 35 cm ,Miałem wzdręgę grubo ponad 40 cm na początku przygody z xul i to od niej się zaczęło ,uwierz Mi że już takie ponad 30 cm dają popalić na tak delikatnym sprzęcie ,a taka 40 cm w miejscach w których występują ciężko jest wyholować  :(

W tym roku widziałem takiego potwora +40 na Kanale Żerańskim. Na początku myślałem że to jaź , ale jak przepływała jakieś 1,5 m ode mnie  i zobaczyłem że to wzdręga , to kopara opadła :o . Szok aaa.jpg

• Like 2

• 0

W tym roku widziałem takiego potwora +40 na Kanale Żerańskim. Na początku myślałem że to jaź , ale jak przepływała jakieś 1,5 m ode mnie  i zobaczyłem że to wzdręga , to kopara opadła :o . Szok aaa.jpg

Możliwe że nam się  taka trafi jeszcze w tym sezonie życzę sobie i wszystkim aby tak się stało  ;)

• Like 2