Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Siedzialem sobie dzisiaj ogladalem mecz ,(Real) i stwierdzilem ze ukrece cos na podobienstwo jakiegos zuczka .

Beda jeszcze czarne i ala czerwone pianka wpada bardziej w pomarancz , ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi ....

Jeszcze ich nie testowalem ale pewnie beda wolno tonace a o takie mi chodzilo.

post-53051-0-79953700-1423997073_thumb.jpg

post-53051-0-27305500-1423997074_thumb.jpg

post-53051-0-74298600-1423997074_thumb.jpg

Od dolu promienie pawia imutujace refleksy pancerza chitynowego .

Edytowane przez kokosz77
  • Like 1

• 0

Dołącze sie do tematu,  łowicie białoryb na boczny trok w wersi XXL? Konkretnie chodzi mi o spore wagi ciezarków i jak to potem jest z odczuwaniem brań.  Mam 2 fajne mety na zimowy białoryb na rzece, i o ile  w pierwszej  jest dosc płytko i da sie zejsc do dna samym jiggiem na 8gr głowce i z braniami nie ma problemu, to w drugiej już jest sporo głebiej i dosc spory uciag. Oprymalnie było by ciezarek koło 20g ( laska tyrolska ze wzgledu na kamienie ) i do tego twisterek 2-3cm.

No i tu mnie nurtuje jak bedzie z czułoscia takiego zestawu przy takim obciazeniu? Kij o akcji szczytowej do 20g,pletka 0,14 i przypon z zyłki 0,22. Zestaw dosć mocny bo rybki tez spore sie czasem tam trafiają

Ja tak łowię: daleko od brzegu, głęboko do 7-8 metrów w nurcie, płocie/leszcze/rozpióry/okonie, trafi się sandacz. Plecionka jako linka główna. Zestaw z bocznym trokiem wiązany na żyłce albo fluorocarbonie. Obciążenie 10-20 gram w zależności od miejsca i uciągu w danym dniu. Spokojnie daje się łowić. Na pewno to nie jest ta czułość co przy kiju UL, lekkiej główce i dłubaniu np okoni na blatach ale generalnie z czuciem brań nie ma problemu.

• 0

Siedzialem sobie dzisiaj ogladalem mecz ,(Real) i stwierdzilem ze ukrece cos na podobienstwo jakiegos zuczka .

Beda jeszcze czarne i ala czerwone pianka wpada bardziej w pomarancz , ale jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi ....

Jeszcze ich nie testowalem ale pewnie beda wolno tonace a o takie mi chodzilo.

DSC_0010_zps7eb82ca3.jpg

DSC_0009_zps758b31ca.jpg

DSC_0007_zps11dae7a1.jpg

Od dolu promienie pawia imutujace refleksy pancerza chitynowego .

Ja w pierwszym momencie pomyślałem, że to imitacja kukurydzy. :)

• 0

Tak sobie pomyślałem, że to straszne co się dzieje. Jest tak mało drapieżników, że szukamy możliwości łowienia białej ryby na spining.

Pewnie masz rację. Ale z drugiej strony można to poprostu potraktować jako troche inne wyzwanie ;) Czy też odskocznie od "normalnego" łowienia.

Tak czy inaczej dalej jest to łowienie na spinning, a nie na glizdę :P

• Like 4

• 0

Tak sobie pomyślałem, że to straszne co się dzieje. Jest tak mało drapieżników, że szukamy możliwości łowienia białej ryby na spining.

Częściowo masz rację. Ale dla mnie łowienie w lutym-marcu płoci 0,5 kg i większych na boczny trok to bardzo fajna zabawa. Atakują małe gumki z zaciętością godną szczupaka :). Oczywiście wszystkie wracają z powrotem do wody - tarło coraz bliżej.

• 0

Pewnie masz rację. Ale z drugiej strony można to poprostu potraktować jako troche inne wyzwanie ;) Czy też odskocznie od "normalnego" łowienia.

Tak czy inaczej dalej jest to łowienie na spinning, a nie na glizdę :P

Odniosę się może do obu postów. Startując przez kilka lat w zawodach, przeważnie łowiłem takie gatunki ryb, które dawały punkty... Mam wrażenie, że kilka lat wstecz, jakoś więcej tych ryb było w naszych akwenach i dawało się radę wyławiać sporo rybek z różnych gatunków, ale czasu się nie cofnie niestety... Piszę z tego względu, ponieważ dla mnie XUL to właśnie te "normalne łowienie" o którym piszecie. I nie wynika to z faktu, jak już kiedyś było napisane w podobnym temacie, że ktoś jest jeszcze "nienałowiony". Łowienie białej ryby na microjigi sprawia mi ogromną radość, czuję super frajdę i satysfakcję z takiego łowienia i tyle, dla mnie to jest wyznacznikiem mojej pasji, która towarzyszy mi od dziecka i jest moim całym życiem :). Oczywiście ganiam za jaziami, kleniami i bolkami, ale jest to drugi plan mojego łowienia. Zapomniałem napisać, że dużym kopniakiem w tym wszystkim jest możliwość zrobienia sobie swojej przynęty i łowienie świadomie na nią te gatunki ryb, na które się nastawiam :).

• Like 10

• 0

Czy mógłbyś opisac jak je zrobiłes bo wyszły rewelka:)

Hak bodajże 10 lub 8 rozne firmy rozne wiekosci.

Zakladam koralik wolframowy 4,0

Promien z ogona pawia przewiniety bezbarwna nicia wiodaca

Nastepnie pianka od konca haka do przodu , zakonczone finiszerem i szelakiem .

Gotowe

• Like 1

• 0

Jeżynki pewnie nie wpływają na ilość brań jak mówisz :-) ale w niektórych sytuacjach pomagają lepiej poprowadzić malutkie a zarazem ciężkie jak na rozmiar pchełki żeby nie szły jak kamień do dna... Jeżynki ja głównie robię żeby spowalniały opad ;-)

• 0

Nie miałem na myśli że bez jeżynki znaczy gorzej... Ja często łowię na upatrzonego i wtedy im dłużej mam okazję zaprezentować przynętę tym lepiej ze względu na brak możliwości długiego prowadzenia a zwykle tylko manewrowanie w małym oczku między roślinami... Czasem z kolei tylko,, plum,, wystarcza do zdecydowanego ataku i wtedy faktycznie jeżynki są już zbyteczne bo po kilku braniach i tak są mocno potargane już... :-)

• 0

Wiosną w moich okolicach wzdręgi bywają bardzo agresywne ale krystaliczna woda wymaga dobrego dobrania przynęty i jeszcze lepszej (odpowiadającej rybom) prezentacji :-) rzadko kiedy też znajduje je w większych grupach...

Powodzenia i daj znać jak efekty też mam kijek na blanku muchowym do przetestowania ale jeszcze delikatniejszy blank zdaje się :-)

• 0

A więc zabawka skończona. Na blanku Shaekspeare Sigma, #4, 240 cm długości użytkowej, około 260 całościowo. 5 skład. Obdrapany z lakieru, w nawiercony uchwyt wklejony spigot zamaskowany drewienkiem, w który wchodzi odczepiany dolnik. Odwaznik na końcu :P to ucięty stary kawałek oplatanej wędki bambusowej. Jest to spinn/muchówka, z tym że muszę jeszcze zrobić nakładkę korkową. Myśle że może być fajnie. :D
gS0e2PH.jpg

• Like 3