Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Główki wolframowe 3,5 do 4,5 kolory to już Twoje indywidualne preferencje. Spróbuj również microjigow mochowych bardziej wolny opad. Haki róż 14, 12 i 10 to na początek wystarczy. Więc taaaaaaaaakich rybek życzę

Edytowane przez Apisfisha

• 0

Upewniłeś mnie w tym co na początek zakupić :-)

Od wczoraj nazbierałem koszyk na blisko 500 stówek a były w nim praktycznie tylko koraliki wolframowe i haczyki. Jak zobaczyłem sumę to zacząłem metodą dedukcji odrzucać niektóre pozycje uważając , że z czasem jak mnie wciągnie to można przecież dokupić.

Co polecasz z mikrojigów muchowych gotowców? Jest tego sporo. Może jakieś kilka "pewniaków"?

Samo ich robienie nie wygląda na mocno skomplikowane, ale już zakup podzespołów, materiałów , imadeł, wiązarek to sumka rośnie. Na to przyjdzie czas jeśli się wciągnę. Na razie coś kupnego :-)

• 0

Na początek proponuję nie kupować masy mikro jigow. Jig zrobiony z koralika wolframowego 3,5-4mm, haka nr 14 i 1" tanta lub sztuczna ochotka wystarczy. Przy połowie bialorybu, najważniejsze jest odpowiednie prowadzenie wabika , żeby kusić ryby do brania.

Na początku lekko nie jest (bynajmniej w moim przypadku nie było), ale w miarę nabierania doświadczenia zabawa jest przednia. Było dla mnie bez różnicy czy łowie drapieżniki z opadu, czy białoryb, bo kopnięcia były podobne ;).

• Like 1

• 0

500 stów to już nie zła sumka, moim zdaniem 10 procent tej sumy wystarczy aby dobrze połowić. Na początek zrezygnowałbym z mikrojigów muchowych nie są tak wcale skuteczne, lepsze są te gumowe odpowiednio dociążone. Jig przeciążony dla takiej wzdręgi nie jest atrakcyjny opada jak przysłowiowy kamień w wodę, ryby musiałyby być mocno agresywne, aby za taką przynętą ruszyć a to się rzadko zdarza. Przynęta powinna opadać bardzo powoli co powoduje większe zainteresowanie białorybu. Czasami w przejrzystej wodzie widzę jak wzdręgi miętolą moją przynętę, aż do czasu, gdy któraś z decyduję się na połknięcie wabika i odpłynięcie, branie jest wtedy zdecydowane a przynęta jest głęboko w przełyku.

• 0

500 stów to już nie zła sumka, moim zdaniem 10 procent tej sumy wystarczy aby dobrze połowić. Na początek zrezygnowałbym z mikrojigów muchowych nie są tak wcale skuteczne, lepsze są te gumowe odpowiednio dociążone. Jig przeciążony dla takiej wzdręgi nie jest atrakcyjny opada jak przysłowiowy kamień w wodę, ryby musiałyby być mocno agresywne, aby za taką przynętą ruszyć a to się rzadko zdarza. Przynęta powinna opadać bardzo powoli co powoduje większe zainteresowanie białorybu. 

Jeśli chodzi o przynęty, mam podobne spostrzeżenia.  

Wzdręga jest stosunkowo łatwa do złowienia, w sumie z białorybu najłatwiejsza. Przeważnie po namierzeniu ryb wystarczy jednostajne prowadzenie i jest bum. Poprzeczka idzie do góry gdy z premedytacją nastawiamy się np. na płoć. Tutaj już trzeba więcej pokombinować, zastosować bardzo wolny opad, pozostawić na chwilę przynętę na dnie itp.

Powodzenia w kombinowaniu ;)

Edytowane przez wilczybilet

• 0

Podacie przykład kilku przynęt które będą wolno opadające i odpowiednie dla wędziska 0,4-3,5g?

Na razie zakupiłem głowki wolframowe  3 - 3,5 - 4mm i do tego haki muchowe jig 12-14-16

Do tego FishUp Pupa 0,9" i tanty 35mm oraz 49mm

CO jeszcze polecacie dokupić?

Za oknem pogoda nie wędkarska więc mam chwilę by skompletować przynęty , nawet z ali.

• 0

Podacie przykład kilku przynęt które będą wolno opadające i odpowiednie dla wędziska 0,4-3,5g?

Na razie zakupiłem głowki wolframowe  3 - 3,5 - 4mm i do tego haki muchowe jig 12-14-16

Do tego FishUp Pupa 0,9" i tanty 35mm oraz 49mm

CO jeszcze polecacie dokupić?

Za oknem pogoda nie wędkarska więc mam chwilę by skompletować przynęty , nawet z ali.

Główka wolframowa 3,5 mm, hak muchowy jig bezzadziorowy nr 14, ew. 12, do tego 1" tanta i nic więcej na początek oprócz kombinowania z prowadzeniem, nie jest potrzebne.

Istotna jest też linka główna. Ja do tak lekkich przynęt nie używam plecionki. Według mnie, poniżej 1 grama lepszy jest miękki FC lub hybryda. 

Kiedyś używałem Varivas Mebaru Gate 2,5 lb, ale miałem problem z kupieniem go (brak dostepności) i obecnie w sezonie letnim używałem Ester Varivasa 2 lb (nie pamiętam dokładnej nazwy). Ester ten ma większą gęstość od żyłki, szybciej tonie i jest mniej rozciągliwy.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

Gumki fishchaser idealnie nadają się do takiego łowienia

To  prawda ;). Wyroby Pawła są świetne i z dobrej jakości materiału. Napisałem wyżej o tancie, bo to najprostsza, a zarazem skuteczna przynęta do nauki. Bardziej zaawansowane gumowe "żyjątka", przydadzą się w późniejszym etapie, jak już jest się bardziej świadomym w tej zabawie. 

• 0

OK, no to na pierwsze koty za płoty jestem zatowarowany :-)

Jedyne co mnie martwi to fakt, że znalazłem kilka niepochlebnych opinii i plecionce którą kupiłem a mianowicie Mikado Dreamline 0,035mm.

Zasugerowałem się filmami na YT użytkowników którzy opisywali ją jako nie drogą i dobrą do takiego łowienia.

Chcę używać plecionki z przyponem z fluorocarbonu bo do plecionek się przyzwyczaiłem w spinningu.

Jeśli miałbym z nią jakieś problemy to jaką polecicie sprawdzoną ale też nie drogą?

• 0

Uważam, że plecionka do łowienia na mikrojigi to nie najlepszy pomysł, jest ku temu kilka powodów;

1-szy to tendencje do robienie się bród, sprzyjają temu lekkie przynęty, nie ma nic gorszego nad wodą niż ciągłe rozplątywanie supłów. Kolejny to wiązanie plecionki z fluocarbonem, przy tak cienkich plecionkach rwania są dość częste co się wiąże z koniecznością wiązania nowych zestawów a mnie już nie bawią robótki ręczne nad wodą. Zdecydowanie wolę żyłkę z którą nie mam takich problemów i to przynajmniej 0,14, która zapobiega częstym zrywom o byle trawę lub krzaczek.

U mnie obciążenie to tylko haczyk i przynęta. Większa przynęta większy haczyk, mniejsza przynęta mniejszy haczyk, czasem jest to łopatkowy.

Co do przynęt z ali mam kilka sprawdzonych i skutecznych

https://pl.aliexpress.com/item/1005004573622535.html?spm=a2g0o.detail.1000014.14.63fa2bc4H8f7bi&gps-id=pcD

pl.aliexpress.com/item/1005004421373572.html?spm=a2g0o.detail.1000014.2.5da41a24OOwTU te są pływające sprawdza się kolor pomarańczowy zielony rózowy

do tego wszelkiej maści tanty i polarisy lub coś w tym stylu.

• 0

Co do kwestii plecionka / żyłka będę miał okazję przetestować.

Kupiłem dodatkową szpulę do kołowrotka więc na jedną pójdzie plecionka, na drugą żyłka i zweryfikuję czym w moim przypadku mi się lepiej łowi.

Czyli rozumiem, że nie używasz główek wolframowych?

Z ciekawości zapytam jakiej wędki używasz?

• 0

Wszystko to kwestia gustu, upodobań itp. Jak już pisałem każdy z nas ma indywidualne podejście jeden woli to drugi tamto. Nie ma konieczności do takiego łowienia stosowania plecionki rzeczywiście wystarczy cienka żyłka, jeśli ma być budżetowo to polecę Robinson SuperCup, jeśli chcesz coś lepszego polecane wyżej Varivasy, są ok. Jeśli koniecznie plecionka i ta cieńsza to raczej należy skupić się na linkach przeznaczonych do light geam, takich producentów jak wspomniany Varivas, Sunline, czy YGK. Bardzo dobrą alternatywą był Nanofil, tylko należało stosować odpowiednie węzły, ale to nie plecionka tylko linka  hybrydowa. Ja używam obecnie tez linki hybrydowej Berkley'a Fireline Crystal Competition 1lb i 2lb. świetna linka polecam. Brody jeszcze nie miałem ani kłopotów z węzłami tez nie i budżetowa linka, ale są trudności z dostępnością. Co do przynęt jigowych to na giełdzie czasami coś się pojawia. Natomiast skup się na wadze 0,40-0,80g i te microjigi maja właśnie wolny opad. Natomiast możesz też sam spowolnić opad przez odpowiednią konstrukcje swojego zestawu. Jak już ktoś pisał powyżej haczyk plus przyneta, tylko takim zestawem nie spodziewaj się rzutów jak zestawem spiningowym raczej do dłubania  " pod nogami". Jednak i w tym przypadku możesz sobie pomóc wystarczy przed przynętą zacisnąć śrucinę lub kilka mniejszych ( zasada opadu wędkarstwo spławikowe) w odpowiedniej odległości od haczyka powiedzmy 40-60 cm najpierw będzie tonęło obciążenie, a przynęta będzie opadała powoli w toni ( taki mini Carolina Ring). Ja obecnie dłubię sobie już te microjigi sam, bo tez jest satysfakcja jednak naprawdę jest to mało opłacalne i na pewno taniej jest kupić kilka sztuk. Nie znam przynęt z aliexpress ale jeśli chodzi o gumowe przynęty wszystko ala tanty w tych najmniejszych rozmiarach, polarisy, baffi fly oraz robaki sztuczne Berkley, Drennan ala pinka i biały robak, czy castery.

Miłej zabawy bo ta jest najważniejsza.

Edytowane przez Apisfisha

• 0

...Natomiast skup się na wadze 0,40-0,80g i te microjigi maja właśnie wolny opad. Natomiast możesz też sam spowolnić opad przez odpowiednią konstrukcje swojego zestawu. Jak już ktoś pisał powyżej haczyk plus przyneta, tylko takim zestawem nie spodziewaj się rzutów jak zestawem spiningowym raczej do dłubania  " pod nogami". Jednak i w tym przypadku możesz sobie pomóc wystarczy przed przynętą zacisnąć śrucinę lub kilka mniejszych ( zasada opadu wędkarstwo spławikowe) w odpowiedniej odległości od haczyka powiedzmy 40-60 cm najpierw będzie tonęło obciążenie, a przynęta będzie opadała powoli w toni ( taki mini Carolina Ring). Ja obecnie dłubię sobie już te microjigi sam, bo tez jest satysfakcja jednak naprawdę jest to mało opłacalne i na pewno taniej jest kupić kilka sztuk. Nie znam przynęt z aliexpress ale jeśli chodzi o gumowe przynęty wszystko ala tanty w tych najmniejszych rozmiarach, polarisy, baffi fly oraz robaki sztuczne Berkley, Drennan ala pinka i biały robak, czy castery.

Miłej zabawy bo ta jest najważniejsza.

Marcinie, zapytam z ciekawości. Przy dołożonych śrucinach jak w opisie udało Ci się złowić płoć ? Nie wiem czy w różnych zbiornikach jej zachowania są różne względem szybkości opadu, ale u mnie jig zrobiony z koralika wolframowego powyżej 4 mm, a nawet 3,8 mm = 0 brań tego gatunku. Najlepsze wyniki, jeśli chodzi o płoć mam na jigu składającego się z koralika 3-3,5 mm, do tego hak nr 14 i np. 1" tanta. Cała przynęta to około 0,5g. Łowię na różnych głębokościach takim zestawem, nawet do kilku metrów.

• Like 1

• 0

Polecicie jakieś gotowe przynęty na białoryb i okonki do kijka XUL 0,4-3,5g?

Coś na taki pierwszy sprawdzony komplet do pudełka z przynętami.

Może być nasz rynek , może być też aliexpress jeśli taniej wychodzi.

Pozdrawiam.

Kilka dni temu pytałeś o to samo w nieco inaczej sformułowanym pytaniu. Wróć do tamtych odpowiedzi i na początek nie rób nie wiadomo jakich zakupów. Skup się na technice prowadzenia i wiele Ci da przeczytanie tego wątku od początku. Wiele razy powtarzasz pytania, nie czytając tego wątku, a odpowiedzi masz podane tu na tacy. Naprawdę polecam tą lekturę.

Przy okazji, odwiedzającym wątek, życzę Spokojnych i Radosnych Świąt. Pzdr

• Like 3