Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

http://jerkbait.pl/topic/53078-s-woblery-hmg-killeregg-20mm-oraz-killeregg-turbo-25mm/#entry1625051

Np tutaj :-) sam korzystam i szczerze polecam min. właśnie do połowu białorybu ;-)

Paweł na pewno też coś doradzi jeśli będzie trzeba dodatkowo radzę uważać na pchełki bo bardzo często na te maleństwa szczególnie najmniejsze o dziwo potrafi dziabnąć zębaty i to słusznych rozmiarów... U mnie kilka w granicach 70cm wyjechało na te mikrusy więc już słusznych rozmiarów przyłów :-)

Na klenia jazia napewno klasa ,  ale jesli chodzi o rybki typu wzdregi płotki to lepiej sprawdza sie male twistery czy jakies mikrojigi.:D

• 0

Ja od tego sezonu też będę testował kijek na blanku muchowym zrobiony przez forumowego kolegę. Kilka stron wstecz więcej info :-) a do tej pory łowiłem mikadowską wklejką ale jednak pod względem rzutowym zostawiała sporo do życzenia w porównaniu do nowej :-)

• 0

Ja od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Phenixa Mirage o dzwiecznej nazwie" Michasia "

Wczesniej lowilem na jakis ST.Croix do 5 gram .

Ps.

Darek wiem ze nie ma uniwersalnej przynety ;) Ja po prostu na woblery nie mialem tak dobrych wynikow jak na gumy , cos tam lowilem  ale jesli mialbym przez caly rok chodzic tylko z jedna przyneta na bzdregi to bylby to zólty twister ,mikrojig , to takie moje obsewacje Ty wybraclbys moze cos innego  co woda to inne upodobania rybek :ph34r: .

• 0

Kokosz77 nie chodziło mi o to że inne przynęty są lepsze :-) tylko bardziej miałem na myśli, że będąc z jednym rodzajem przynęty możemy zostać z ręką w nocniku :-P Miałem na na myśli że lepiej mieć w pudełku po 5 przynęt różnych rodzajów niż pełne pudło jednego rodzaju przynęt... Co do woblerków u mnie często były bardzo selektywne i gdy drobnica waliła we wszystko to woblerek raz na jakiś czas wyłuskiwał coś grubszego :-)

• 0

Kanał lub jeziorka głównie a widzisz ja z kolei z obrotówkami mam bardzo kiepskie efekty... Będzie trzeba kiedyś się wymienić doświadczeniami na większą skalę i wymieszać poglądy i spostrzeżenia żeby nad wodą być jeszcze bardziej elastycznym :-)

Edytowane przez tyczkasport1

• 0

Jeżeli mogę zasugerować ten świecący srebrny akcent umieść na końcu haka między ogonkiem a chenilem ( ot taki celownik dla rybek ;)  ) i jak masz to można zrobić jeszcze wersję z jeżynkami między główką a chenilem ( też podnosi skuteczność ) Ale jigi ok - będą łowić :D

• 0

Kanał lub jeziorka głównie a widzisz ja z kolei z obrotówkami mam bardzo kiepskie efekty... Będzie trzeba kiedyś się wymienić doświadczeniami na większą skalę i wymieszać poglądy i spostrzeżenia żeby nad wodą być jeszcze bardziej elastycznym :-)

Co do obrotowek to kilka rekodziel ale dla mnie nr jeden to jaxon lukris  srebrna :D

• 0

Te daddy's to czy dobrze widzę, pływające, topwaterowe jigi? Unoszą się dzięki bardzo gęstej jeżynce, czy nie dałoby sie takim tworem rzucać spinnem i ponosi mnie? :>

Nie tylko Ciebie :) Już od jakiegoś czasu obmyślam projekcik pływającego jiga imitującego jętkę majową. Na tyle ciężkiego żeby dało się tym cisnąć na ok 10m i na tyle lekkiej żeby pływała, będę szczęśliwy jak uda mi się zrobić taką imitację która mniej więcej rozmiarami będzie odpowiadała muszkarskim pierwowzorom. Nie stawiam na wygląd i na to że ukręcę perełkę podobną do tych które robią wprawni muszkarze. Plan jest prosty ma się dać rzucić pod prąd, spławić i skusić pstrąga czy klenia do brania.

Edytowane przez gajosik

• 0

Nie robiąc nikomu reklamy ;)  Dobre, tanie haki do mikrojigowych zastsowań  http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/871_873_876/products_id/9867

główki tungsten slotted http://www.bogdangawlik.pl/index.php/cPath/322_146_147_406_407  i hajda na białoryb!!  Kombinacji rozmiarowo/kolorystycznych multum :)

• Like 1

• 0

Przyglądam się tym przynętą i czytam co piszecie z zaciekawieniem, ponieważ u mnie nie ma mowy o tak dużych i ciężkich przynętach. Oczywiście da się i można łowić, ale skuteczność takich przynęt daje wiele do życzenia, przynajmniej z mojego doświadczenia. W moich mikrojigach max wielkość haczyków to 12-ki, ale gównie łowię na 14-ki, a ktoś powyżej pisze o 8-ach... :). Jeśli chodzi o gramaturę maleństw, to zaczyna się od 0,2... do 0,6...gr., więcej robię tylko jeśli sobie ktoś zażyczy. Kompletuję akurat kilka zamówień dla przyjaciół i kolegów z forum, zatem pozwolę sobie wrzucić poglądową fotkę jednego z zestawów.

post-47718-0-09960600-1424690077_thumb.jpg