Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie, Panie kolego. Wolne kije mogą być równie czułe co szybkie. Tak jak pisałem powyżej, zależy od użytych materiałów.

Zdaje się, że klasa materiałów użytych do produkcji "wolnych" kijów czyli raczej niskie moduły mat wyklucza czułość taką jaka jest przy kijach budowanych z wyższych modułów mat węglowych. O ile te kije rzeczywiście są wykonane na różnych, a nie zbliżonych modułach węgla.

Edytowane przez S.N.

• 0

Nie, Panie kolego. Wolne kije mogą być równie czułe co szybkie. Tak jak pisałem powyżej, zależy od użytych materiałów.

Edytka:to do @wilczego....

Miałem nie wchodzić w dyskusję, ale najwyraźniej nie rozumiesz co Ci chciałem powiedzieć.

Najlepiej weź do ręki 2 kije podobnej klasy, wolny i szybki, idź nad wodę, połów różnymi przynętami i sam oceń, na którym z nich wyraźniej i mocniej poczujesz branie, które będzie przeniesione na rękę. Jestem przekonany, że na kiju szybszym, sztywniejszym odczucia brania będziesz czuł zdecydowanie mocniej. Możesz mieć mega czułą "kluchę", która na pewno nie przekaże ci takiego kopnięcia jak kij szybszy i sztywniejszy.

• 0

Żadnych zbędnych agrafek i przyponów. Zrób jak podpowiada Ci Friko ze śrucinami, mądrze mówi. Jak zabawa Ci się spodoba, główki jigowe na hakach muchowych i koralikach wolframowych zrobisz sobie sam używając kleju na bazie żywicy epoksydowej lub np. kropelki itp., a jak wzrok nie pozwala na taką zabawę kupisz garść takich główek nawet tu na jerku bo ludzie robią. To super odskocznia, szczególnie jak inne ryby nie biorą, albo mają okres ochronny i trzeba się czymś zająć ;). Przy odpowiednim sprzęcie i żerowaniu, białoryb potrafi łupnąć agresywnie w mikrojiga jak sandacz w opadzie ;). Łowię obecnie BB do 1,5g i przy dobrym okresie żerowania brania czuję w ręce, a większość twierdzi, że ten kij to klucha ;). Powodzenia

Od kogo kupię te gotowce ? Główki jigowe na wolframie na hakach muchowych ?

• 0

Podejrzewam że za takimi opiniami może stać niezrozumienie techniki prowadzenia przynęty przy mormyszingu...  pewnie ludzie próbują łowić na 'opad' przenosząc swoje doświadczenie z łowienia wklejkami okoni czy sandaczy... tymczasem lepsze efekty, przynajmniej u mnie, przynosi "mikro-twich" nie wiem jak to nazwać  - bardzo powolne zwijanie przynety z takim delikatnym drobieniem / telegrafowaniem końcem szczytóweczki - przy takim prowadzeniu linka jest zasadniczo cały czas napięta i tak jak piszesz brania są często odczuwane jako niezłe łupnięcie - krąp czy lesz potrafią walnąć jak sandacz  :lol:

Ale zbyt sztywną / zbyt szybka wędką ciężko łowić w ten sposób, musi być odpowiedni kompromis dobrany do gramatury jaką się łowi

ps. dlatego też do mormyszingu wolę kołowrotki z niskimi przełożeniem / małym nawojem bo pomagają mi wolniej zwijać linkę

Kopnięcia są też w przypadku bardzo wolnego opadu, spowalnianego kołowrotkiem, szczególnie na przedwiośniu. Są dni, że płotki jak i inny białoryb walą ostro w opadzie.

• 0

Od kogo kupię te gotowce ? Główki jigowe na wolframie na hakach muchowych ?

Choćby od twórcy fischaser, którego wcześniej wspominałeś. Z tego co kojarzę wrzucał kiedyś gotowe główki na giełdę. Napisz do niego na priv może zrobi lub ma gotowe na sprzedaż. Dodam, że bardzo prosto się je robi o ile wzrok na to pozwala.

• 0

@kwestia czułości

- proponowałbym w innym wątku ją kontynuować bo zagadnienie od strony teoretycznej jak bardzo skomplikowane i największe autorytety za oceanem nie mogą się zgodzić co do tego czym jest "czułość" i od czego zależy ;  a na przestrzenie ostatnich kilku lat naprawdę kilka niezłych intelektualnych 'fikołków' zostało w tym temacie wykonanych. W skrócie: obaj możecie mieć rację a ddatkowo mam wrażenie że akurat zagadnienie czułości przy łowieniu białorybu nie jest aż tak istotne jak inne parametry wędki

@główki jigowe na hakach muchowych

sam sobie zrobisz jak się wkręcisz, wszystko co potrzeba jest na aliekspress, możesz tez kupić sobie mormyszki na ali ale.... to zasadniczo nie wpłynie na skuteczność łowienia, naprawdę polecam patent ze zwykłym haczykiem  i śrucina ołowianą  to się zresztą chyba "fachowo" nazywa splitshot ;)

• Like 2

• 0

Główki jigowe na hakach muchowych to u mnie dwie paczki haków muchowych po 100szt, jedna krótkich do nimf a druga typu jigfly i pudełko śrucin raczej miękkich o gramaturze 0.3-0.7g.

Haczyk wiążę do plecionki, na trzonku zaciskam śrucinę odpowiednią do warunków/potrzeby i gotowe. Trwałość takiego rozwiązania, przy długości jego żywota jest wystarczająca. Cena, przy ilości rwania, akceptowalna do zabawy w każdych warunkach a pamiętajmy, że np. wzdręgi to patyki i roślinność.

Ale każdy robi jak mu sie podoba....

• Like 1

• 0

Główki jigowe na hakach muchowych to u mnie dwie paczki haków muchowych po 100szt, jedna krótkich do nimf a druga typu jigfly i pudełko śrucin raczej miękkich o gramaturze 0.3-0.7g.

Haczyk wiążę do plecionki, na trzonku zaciskam śrucinę odpowiednią do warunków/potrzeby i gotowe. Trwałość takiego rozwiązania, przy długości jego żywota jest wystarczająca. Cena, przy ilości rwania, akceptowalna do zabawy w każdych warunkach a pamiętajmy, że np. wzdręgi to patyki i roślinność.

Ale każdy robi jak mu sie podoba....

Skoro wzdręgi to patyki, roślinność i (dodam) trzciny i kapelony, to wiązanie dżiga bezpośrednio do cienkiej plecionki nie zbyt dobrym pomysłem. Fluorokarbon a nawet zwykły nylon wytrzyma w takich warunkach dużo więcej. Także zaciskanie nawet miękkich ołowianych śrucin na cienkiej plecionce jakoś do mnie nie przemawia. Ale jak wspomniałeś, każdy robi jak mu się podoba. 

Czym jest mormyszing w relacji do dżiga w wersji nano? Już dawno rozstrzygnęli twórcy tych metod, ludzie z Rosji, Ukrainy. Do mormyszingu szybkie, elektryczne blanki o tych najmniejszych c.w. nie są absolutnie konieczne. Przecież to polega na stałym, wolnym przyciąganiu dżiga bez kontaktu z dnem i z animacją o niewielkiej amplitudzie i z różną częstotliwością przekazywanych drgań. Dlaczego ludzie ze wschodu tak chętnie używają z natury dość głuchych wędzisk szklanych? Bawią się tym od kilkunastu lat, więc chyba coś wiedzą na temat mormyszingu? Wolne wędziska mają też jeszcze jedną przewagę. Dają możliwość dalszego podania lekkiego dżiga z niewielką na nim przynętą. Jeśli obie metody (czasami jeszcze z dropem w wersji nano) stosuję naprzemiennie, to używam kijka Jacksona z serii Ocean Gate (c.w. 0,2-5 g). Dość dynamiczny, ale dzięki cienkiej wklejce pozwala spokojnie łowić mormyszką 0,3 , 0,4 g i dżigować z główką, czeburaszką od 1 do 3 - 3,5g (to 5 g to dla niego zdecydowanie dużo). Japończyk zrobiony w Chinach, ale naprawdę niezły pod każdym względem i u nas w niezłej cenie. Mormyszkować wolę jednak CF Nano Zero. A dżigować lekkimi główkami elektrycznym TICT-em The Answer z c.w. 0,2-2,5 g.

Jeśli ktoś jak ja ma problemy z przywiązaniem muchowego haczyka, bo przez oczka tych najmniejszych czasami nawet żyłka 0,12 nie bardzo chętnie przechodzi, to namawiam do używania haczyków w wersji big eye (big eye cheburaszka), pomyślanych do czeburaszki, ale doskonale sprawdzających przy tworzenia małych dżigów. Np. świetnego Owner S-59 (także Gurza S-59), który niestety  dostępny od nr 10 lub większych. Ale mniejsze dostępne np. u Pana Krzysztofa (https://www.stepanow-fishing.com/sklep/95-haki-do-czeburaszek/249-haki-micro-jig-joint-hook-1.html). Małe dżigi i dżig rigi wykonuję samodzielnie z użyciem wolframowych główek (nacinanych). Może odbieram chleba producentom gotowców, ale dlaczego mam sobie odbierać przyjemność samodzielnego zrobienia takich, jakie akurat potrzebuję? Główki i haczyki nie kosztują majątku, do tego jakiś Distal i igla. W jeden wieczór mogę sobie przygotować zapas na pół sezonu. 

• Like 2

• 0
  • 0

Główki są ok, ważne żeby były typu slotted i szukaj po prostu jak najtańszych o gramaturze którą chcesz używać. Ja np. używam najczęściej koralików 3,5, 3,8 i 4,0 mm.

Jeśli chodzi o haki to poszukaj haków muchowych bezzadziorowych typu jig, ja używam najczęściej nr 12. Ostatnio komuś podlinkowałem haki z Ali... tylko nie pamiętam w jakim wątku...

• 0

Przeszukałem w swoich zamówieniach i znalazłem takie jn.:

https://pl.aliexpress.com/item/1005005402713292.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.522a43ceSipl5G&gatewayAdapt=glo2pol

https://pl.aliexpress.com/item/1005003978742712.html?spm=a2g0o.order_detail.order_detail_item.3.44f243ceh2QrD5&gatewayAdapt=glo2pol

Weź sobie na początek EP 9220 jig fly hook nr 12 - uniwersalny kształt i rozmiar.

Koraliki j/w będą pasowały, po zrobieniu jiga 1" tanta na hak i będziesz kosił białoryb jak nabierzesz wprawy ;)

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 1

• 0

Andrzej bez problemu połowisz i na agrafki i na przypon z żyłki w zestawie z plecionką. Na tym zestawie linka główna sunline siglon PE 0.5 od @Psulek, przypon z żyłki dragon HM 80 0.14, a na końcu agrafka i to z krętlikiem Spinwall w rozmiarze 23.

W razie potrzeby można odchudzić zestaw.

post-65395-0-80855100-1732182177_thumb.jpg       post-65395-0-95800300-1732182193_thumb.jpg

• Like 4

• 0

Przy okazji -, skoro o tym mowa - widzieliście gdzieś haki do jigów które by spełniały następujące założenia (łącznie):

- wielkość #12 lub #14

- zadzior

- fine wire ( czyli na cienki drucie, najlepiej cieńszym niż 0.4mm)

Paweł, ale to chyba nie dla ciebie!? Przy twojej perfekcyjnej technice zadzior jest zbędny  :rolleyes:

• Like 1

• 0

Po dłuższej przerwie, wykorzystując poprawę pogody, wyskoczyłem po pracy z wędką na jezioro z mikro jigami. Potworów nie było, ale przez dobre 2 godziny około 30 płotek się zameldowało w przedziale 10-25 cm. Łowiłem dosyć głęboko z pomostu na około 6m. Jeśli chodzi o przynętę, standardowo mikro jig składający się z koralika wolframowego 4mm, haka nr 12 i 1 calowej tanty, działał jak trzeba. 5b7c97f25c75e17ece020fa565087445.jpgb1cf879836025804935874a438688081.jpg

P.S Nie wiem dlaczego, ale dziwnie mój tekst w poście został zmieniony podczas wysyłania i musiałem go edytować, wiecie dlaczego ?
Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 11

• 0

Dzisiaj podobnie jak wczoraj, szybka akcja po pracy. Sporo płoci, ładny krąpik i jakieś okonki też były [emoji6].

Fajnie łowi się większe płocie, ale najtrudniejsze i najbardziej wymagające są te najmniejsze. Zaciąć ją jest bardzo trudno i trzeba wyczuć kiedy, bo szarpie jiga jak Reksio szynkę [emoji1].

9286b4bb6fd111ebf1f0a70b8c843f6c.jpgb496c0f4d1ec7294b72eba3ac605781a.jpg50c42b13a1c89b20100d839967bccc2a.jpg8eacfd161fdb392555359f98d42d6c9c.jpg

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

• Like 8