Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Recenzje Pana Filipa traktowałbym jedynie jako ciekawostkę. Tak jest tak dużo odklejonych teorii... szacunek za poświęcony czas ale jakość merytoryczna materiałów w mojej ocenie pozostawia wiele do życzenia. Nie jest to kanał w mojej ocenie w żadnej mierze opiniotwórczy.

Samo mierzenie dolnika... różnica tyczy się setnych ,dziesiętnych milimetra większość wędek nie jest idealnie Okrągła w przekrój. Podejrzewam że jakby Pan Filip zobaczył przekrój ścianek blanku za 1000zl który również nie jest idealny w przekrój, posiada kręgosłup i ścianki są z jednej strony grubsze z drugiej cieńsze byłby dość mocno skonfundowany.

Mierzenie szczytówki.... no i co ze ma 1.35mm.... jeżeli to tubular to ile mam mieć 0.7mm?

Ja nie jestem w stanie oglądać tego typu filmów bo mnie frustruje mylenie pojechać, teorie z palca wyssane itp dzwoni ale nie wiadomo w którym kosciele.

Trochę się zgodzę i trochę nie zgodzę. Metodologię testów trzeba jakąś przyjąć a mierząc tu i tam mówi o zbieżności blanku itd.. a gość na łowieniu się zna. Mnie potencjalnie nawet by trochę zależało na bronieniu bo mam Caldie Sensor 2,3m 4-18. I jak doczytasz to zauważysz że właśnie poprosiłem właściciela o napisanie kilku słów - spokojnie sobie czekam.

• 0

a ja polece daiwe caldia 0,5-6g , fajnie daje rade , i dyfuzor robi robote 

Polecasz? Ja też chciałem polecić, mając 4-18 myślałem że jest ok - trafiłem na ten film

https://youtu.be/Ul2192DoKWE?si=osV5qO5LEsjxpvLh

Jak masz to napisz bo w sumie jestem ciekawy innej opinii 

Chyba się nie doczekasz na opinię, kijek wylądował na giełdzie.

• Like 1

• 0

Chyba się nie doczekasz na opinię, kijek wylądował na giełdzie.

doczeka się ,kijek bardzo fajny i bardzo czuły , takie było moje pierwsze rażenie jak ,,szurałem po dnie tantą z czeburaszką 2g , czuc kazdy patyk , zielko itp , kijek pieknie pracuje pod rybą nie spadają rybki , bylem w sklepie stacjonarnym i trzymałem wiele kijaszkow , ten przypadl mi najbardziej do gustu wiedzac czego szukam , niestety lowie w zarosnietych miejscowkach i chcem go wymienic na 2,7m dlugosci ten ma 2,3m pozostaje przy daiwie Caldi 

fakt chcem probowac łowic im białoryb mysle ze sie nada choc moze lepsze bedą kijki do 1-2g tylko przeraza mnie dlugosc wkuza mnie lowienie kijkiem 1,8m czy 2 m , narazie sie ucze choc lowie juz ze 35 lat 

Edytowane przez kowi

• 0

dokupiłem jeszcze Daiwe Caldie 2,70m 0,5-6g i az mnie korci już potestować , łowiliście karasie na spina ? jak ugryżć temat ?

W moim przypadku to kwestia pory roku (marzec-maj). Delikatne okoniowanie na lekkich główkach poniżej grama z tantopodobnym robactem do 5cm. Jest taki moment, że walą jak złe (albo przed albo chwile po tarle). Nigdy celowo ich nie lowiłem...

• Like 1

• 0

dokupiłem jeszcze Daiwe Caldie 2,70m 0,5-6g i az mnie korci już potestować , łowiliście karasie na spina ? jak ugryżć temat ?

Jeśli jesteś mocno zainteresowany tematem, to polecam przeczytać ten wątek od początku. Znajdziesz wiele cennych rad odnośnie łowienia białorybu ogólnie, jak i stricte dot. karasi. Jest tego trochę do przejrzenia i poczytania. Miłej lektury ;)

• Like 1

• 0

Dodam, że łowiłem mono, hybrydą fc z mono, estrem i plecionką. Wcześniej w tym wątku już to chyba pisałem i według mnie, najlepszą do tej pory linką jaką spotkałem, pod względem właściwości i mocy, była varivas fc mebaru gate 2,5 lb. Łowiłem nią kilka sezonów nie zmieniając i nie zauważyłem spadku mocy. Przez zaczepy i zrywki, jak zostało mi na szpuli z 15 m linki byłem zmuszony zmienić na inna ;).

• 0

Zamówiłem na sezon Fluorocarbon line Sunline Small Game FCⅡ 120m #0.6/0.128mm/2.5lb/1,13kg

Oraz

Еster line Sunline AJI NO ITO ESTER NIGHT BLUE 240m #0.4/0.104mm//2Lb/0,90kg

Tylko dobrze muszę jeszcze dorwać szpulki zapasowe do vanków

No chyba, że trafi się jakś okazja do czerwca

• 0

Mógłbyś napisać trochę więcej którym (poli)esterem łowiłeś ?  Jak było z wytrzymałością na węzłach i ogólnie z wytrzymałością - czy taka sama bryndza jak kiedyś z Nanofilem Berkleya ?  Musiałeś używać łączników bezwęzłowych ?  Czy ester łączyłeś z FC lub żyłką ? Przyznam że zastanawiałem się nad Duelem "The One"  ale po zapoznaniu się z opiniami użytkowników odpuściłem - dla mnie jednak zaufanie do wytrzymałości linki to podstawa, nie mógbym łowić czymś co randomowo strzela mi na węźle albo gdzieś w połowie

Dodam, że łowiłem mono, , estrem 

• 0

Drogo ale dobrze: Sunline Small Game Pe-Hg w najcieńszym rozmiarze z powodzeniem stosuje pod białoryb. Linka wytrzymała hol przypadkowo zapiętego sandacza 90 cm - nic więcej nie potrzebowałem aby przekonać się o jakości tej linki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Mógłbyś napisać trochę więcej którym (poli)esterem łowiłeś ?  Jak było z wytrzymałością na węzłach i ogólnie z wytrzymałością - czy taka sama bryndza jak kiedyś z Nanofilem Berkleya ?  Musiałeś używać łączników bezwęzłowych ?  Czy ester łączyłeś z FC lub żyłką ? Przyznam że zastanawiałem się nad Duelem "The One"  ale po zapoznaniu się z opiniami użytkowników odpuściłem - dla mnie jednak zaufanie do wytrzymałości linki to podstawa, nie mógbym łowić czymś co randomowo strzela mi na węźle albo gdzieś w połowie

Dokładnie nie pamiętam, który to był ester a opakowania raczej nie zachowałem, miał wytrzymałość 2,1 lb i stosowałem go jako linkę główną bez żadnych przyponów, udziwnień itp. Microjiga wiązałem bezpośrednio i działało, ale tego typu linki to raczej na bezzaczepową wodę, z pomostu czy z łódki. Szkoda na brzegowe chodzenie z mnóstwem zaczepów, bo jest sporo droższy od mono. Używałem jej głównie do łowienia płoci na głębszej wodzie z pomostu. Według wszelkich opisów ma większą gęstość od zwykłej mono jest mniej rozciągliwy (lepsze czucie brań i kontrola przynęty) i szybciej tonie, co powinno mieć znaczenie przy bardzo lekkiej przynęcie i sporej głębokości. Przyznam szczerze, że do końca zadowolony nie byłem, bo dosyć szybko zaczął się skręcać, ale nie wykluczam błędu własnego w nawinięciu lub użytkowaniu...

Co do wytrzymałości, to kilka / kilkanaście płoci takich 30+ wyjechało, nic większego nie holowałem tą linką.

Edytowane przez wilczybilet

• 0

W sobotę byłem z wędką na pobliskim jeziorze u siebie. Szału nie było pod względem ilości, ale udało mi się namierzyć ładne płocie. Kilka z nich 30+ w bardzo dobrej formie, silne i dynamiczne. W sumie te większe po namierzeniu brały około 20-30 min.. BB do 1,5g pięknie amortyzował odjazdy, każda z tych większych walczyła dzielnie, ale jedna szczególnie, kilka razy podczas holu zagrał hamulec kołowrotka ;).

post-64466-0-52125400-1742411102_thumb.jpg post-64466-0-22741800-1742411115_thumb.jpg

Trafiają się też leszczyki, ale nie za duże

post-64466-0-26665200-1742411124_thumb.jpg

• Like 7

• 0

Friko, zazdroszczę miejscówki ;).

Karasie są mocne, życzę Ci, żebyś trafił takiego kilogramowego, to pojeździ... ;)

Kiedyś zdarzało mi się łowić duże karasie jak byłem w NL, ale na pellet i kulki proteinowe. Taki 1-1,5 kg chodzi ładnie  :)

Edytowane przez wilczybilet

• 0

Dotąd łowiłem japońce w małych stawikach, gdzie żyje ich dużo ale małych. Na małe mormo z ochotką Berkleya biorą jak głupie. W tym roku zamierzam połowić większe w jeziorze z podobno dużą ich populacją. No i może trafią mi się tam wreszcie wymarzone liny. :)

Friko, podziwiam, że dajesz sobie radę z założeniem takiej 16-tki (muchowa, kiełżykowa?) na drut czeburaszki? Moje nawet te najmniejsze wolframowe mają tak gruby drut, że oczko haczyka (mam spory zapas małych muchowych) nie daje się na nim zainstalować. Na razie stosuję czeburaszkowe haczyki z dużym oczkiem. Tyle, że te jeśli mniejsze niż 12, to oczko wydaje się zbyt wielgaśne w relacji z resztą haczyka, wygląda to pokracznie i mam obawy o puste zacięcia.