Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przyglądam się tym przynętą i czytam co piszecie z zaciekawieniem, ponieważ u mnie nie ma mowy o tak dużych i ciężkich przynętach. Oczywiście da się i można łowić, ale skuteczność takich przynęt daje wiele do życzenia, przynajmniej z mojego doświadczenia. W moich mikrojigach max wielkość haczyków to 12-ki, ale gównie łowię na 14-ki, a ktoś powyżej pisze o 8-ach... :). Jeśli chodzi o gramaturę maleństw, to zaczyna się od 0,2... do 0,6...gr., więcej robię tylko jeśli sobie ktoś zażyczy. Kompletuję akurat kilka zamówień dla przyjaciół i kolegów z forum, zatem pozwolę sobie wrzucić poglądową fotkę jednego z zestawów.

attachicon.gif20150223_095313.jpg

Można wiedzieć jakiego zestawu używa kolega do ''wystrzeliwania'' takich nimfek,bo ja do takich używam muchówki ;) .Wielkość przynęt jest raczej uwarunkowana wielkością rybek występujących w danym łowisku,na moim łowisku (jeziorze) gdy stosuję nimfy na hakach 16-10,brania są praktycznie non-stop (sezon wiosenno-letni), tylko w 80% są to ukleje,czasami płotunie i okonki.Wszystkie w rozmiarze 10-15cm :D .

• 0

Przyglądam się tym przynętą i czytam co piszecie z zaciekawieniem, ponieważ u mnie nie ma mowy o tak dużych i ciężkich przynętach. Oczywiście da się i można łowić, ale skuteczność takich przynęt daje wiele do życzenia, przynajmniej z mojego doświadczenia. W moich mikrojigach max wielkość haczyków to 12-ki, ale gównie łowię na 14-ki, a ktoś powyżej pisze o 8-ach... :). Jeśli chodzi o gramaturę maleństw, to zaczyna się od 0,2... do 0,6...gr., więcej robię tylko jeśli sobie ktoś zażyczy. Kompletuję akurat kilka zamówień dla przyjaciół i kolegów z forum, zatem pozwolę sobie wrzucić poglądową fotkę jednego z zestawów.

attachicon.gif20150223_095313.jpg

Poniekąd się zgodzę, lecz nie ze wszystkim :)

Większość zdecydowana przynęt które używam sam ważą w granicach 0,4-0,6 gr taka waga jest jak dla mnie najbardziej optymalna i najlepsza do zaprezentowania rybom :)

Co do haków dwie skrajne wielkości bym odrzucił czyli 8ki i 14ki chociaż tu wiadomo dużo jeszcze zależy od kształtu i budowy samego haka...

Co do większego ciężaru tak jak sam napisał kolega ,,chyba że ktoś sobie życzy" poprzednie strony głównie pytały pytania o max możliwy ciężar w przypadku tych przynęt, stąd pewnie takie komentarze :P

• 0

Można wiedzieć jakiego zestawu używa kolega do ''wystrzeliwania'' takich nimfek,bo ja do takich używam muchówki ;) .Wielkość przynęt jest raczej uwarunkowana wielkością rybek występujących w danym łowisku,na moim łowisku (jeziorze) gdy stosuję nimfy na hakach 16-10,brania są praktycznie non-stop (sezon wiosenno-letni), tylko w 80% są to ukleje,czasami płotunie i okonki.Wszystkie w rozmiarze 10-15cm :D .

Tak na szybko wrzucę kilka pierwszych lepszych fotek, ponieważ nie pisałem nic o płotkach, czy uklejkach po 15cm... ;). Jeśli chodzi o kij, to mam w czym wybierać, ale do najmniejszych swoich przynęt używam najczęściej Mosqito. Robi się kolejny kij, a w planach mam jeszcze jeden, wszystko to jest w fazie projektowania, ponieważ poprzeczka jest dość wysoko zawieszona i nie ma o czym na tą chwilę dyskutować ;).

post-47718-0-05574900-1424692035_thumb.jpgpost-47718-0-12794500-1424692048_thumb.jpgpost-47718-0-72003500-1424692059_thumb.jpgpost-47718-0-24441300-1424692071_thumb.jpg

Edytowane przez Acho
  • Like 6

• 0

Tak na szybko wrzucę kilka pierwszych lepszych fotek, ponieważ nie pisałem nic o płotkach, czy uklejkach po 15cm... ;). Jeśli chodzi o kij, to mam w czym wybierać, ale do najmniejszych swoich przynęt używam najczęściej Mosqito. Robi się kolejny kij, a w planach mam jeszcze jeden, wszystko to jest w fazie projektowania, ponieważ poprzeczka jest dość wysoko zawieszona i nie ma o czym na tą chwilę dyskutować ;).

attachicon.gif20140412_155332.jpgattachicon.gif20140412_173256.jpgattachicon.gif20140417_184938.jpgattachicon.gif20140429_183837.jpg

Zgadzam sie z toba co do wielkosci przynet hak 8 to dla mnie troche za duzo .

A co to za armata (kolowrotek) zalozona do tej wykalaczki :D.

• 0

Zgadzam sie z toba co do wielkosci przynet hak 8 to dla mnie troche za duzo .

A co to za armata (kolowrotek) zalozona do tej wykalaczki :D.

Armata? :D Nie mam już tego kręćka, ale to był Shimano Soare C2000PGSS - waga 164gr. Może zdjęcie jest tak zrobione, młynek wielkości 1000, tylko ma szerszą szpulkę. Teraz łowię identycznie, tylko zmieniłem na Vanquisha C2000S - waga 160gr.

Edytowane przez Acho

• 0

Wywołany trochę do tablicy ;)  Jak napisałem generalnie poławiam białoryb muchówką - wtedy nie ma problemu z podaniem leciutkich nimfek podobnych do kolegi @Acho ( na wodzie stojącej ) Na rzekach typu nizina Warta nr #8 haka w niczym nie przeszkadza moim rybkom ( leszczyki czy drapieżne krąpie walą aż miło ) Mogłem doprecyzować że na wodach stojących schodzę z rozmiarem ( białoryb jest ostrożniejszy w pobieraniu pokarmu - dłuższy czas na przyglądnięcie się ? ) Lecz to też nie jest regułą ponieważ niejednokrotnie na przedwiośniu ( przed tarłem ) wzdręgi, płocie preferują większe kąski i ich wielkość też jest różnorodna.  

• 0

Ja dziś się wyrwałem z kijkem nad rzeczkę. :) Wczoraj zmajstrowałem na haku 10 i ołowianej śrucinie 0.6 na prędkości mikrusa, i dziś potrenowałem na kropeczkach takich po 25 cm. :P Czucie przynęty super, żyłeczka 14 i wszystko gra, nawet daleko leci. Kijek na blanku #4 daje radę smużaczkom, obrotówce 0, no i jigi. :) Super sprawa, chyba wsiąkłem. :wub:
Teraz tylko czekam na weekend i jazda za białorybem! :)

• 0

Ja białoryb łowię tylko nanofilem, zalete ma 1 ale ważną - umożliwia dalekie rzuty bardzo lekkimi przynętami. Na wzdregi / karasie używam 0,06.

Dokladnie jak napisal @Slav. Przy nanofilu odleglosci rzutowe sa lepsze niz przy zylce i plecionce. Jakiegos platania nanofilu tez nie zauwazylem, jest dosc sztywny. 

Ten Clear, to wcale przezroczysty nie jest, raczej mleczno bialy. A i z wezlami trzeba pokombinowac, przy niewlasciwym wezle lubi sie czasem rozwiazac, lub rwac na potege ;)