Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja zbroję w jiga na bazie koralika wolframowego 3-3.5mm i haczyka nr 14. Można też użyć samego haczyka 14-16 i podać gumkę na zestawie z trokiem, uzyskując dowolnie duży zasięg. Najbardziej podoba mi się to, że można tym złowić uklejkę i tak samo bolenia.

post-50477-0-56731500-1758615516_thumb.jpg

• Like 5

• 0

Testy wypadły znakomicie, złowiłem mnóstwo ukleji. Rewelacyjnie, oprócz rippera, spisała się też mikro tantka. Nie mogę się doczekać kiedy pogoda pozwoli łowić wzdręgi. Ryby uderzały podczas wolnego ściągania ale najlepsze wrażenia były podczas brań z podbicia. Technicznie, po braniu należało "oddać" szczytówkę w stronę przynęty a następnie zacinać, ryby miały przynęty w gardle.

post-50477-0-51374200-1758650148_thumb.jpgpost-50477-0-53051100-1758650157_thumb.jpgpost-50477-0-18956300-1758650137_thumb.jpgpost-50477-0-56192400-1758650126_thumb.jpg

post-50477-0-30057400-1758650519_thumb.jpg

• Like 10

• 0

Niektórzy spowalniają opad wiążąc za główką tzw. jeżynkę, nawet przy przynętach silikonowych.

Ważny jest materiał użyty na jeżynkę. Inaczej pracuje pióro, a właściwie promień z tegoż pióra, szyjne koguta (jest ogólnie sztywniejsze) a inaczej kury. Podobne

W zachowaniu tj. bardziej miękkie będą pióra okrywowe kuropatwy, perliczki, słonki. Jako bardzo delikatną i pracującą jeżynkę można wykorzystać też CDC (puch z kaczej d…y). Możliwości jest wiele i w kontekście użytego materiału i wersji kolorystycznych.

• Like 2

• 0

Ważny jest materiał użyty na jeżynkę. Inaczej pracuje pióro, a właściwie promień z tegoż pióra, szyjne koguta (jest ogólnie sztywniejsze) a inaczej kury. Podobne

W zachowaniu tj. bardziej miękkie będą pióra okrywowe kuropatwy, perliczki, słonki. Jako bardzo delikatną i pracującą jeżynkę można wykorzystać też CDC (puch z kaczej d…y). Możliwości jest wiele i w kontekście użytego materiału i wersji kolorystycznych.

Jeżynkę można zrobić z wielu różnych materiałów. W celu spowolnienia, a zarazem przez to, że docelowo była moją przynętą na płocie wczesną wiosną, używałem sztucznej ochotki nadziewanej pod różnymi kątami w poprzek haka. Kilkanaście/kilkadziesiąt stron wstecz jeśli się nie mylę powinno być zdjęcie, które kiedyś zamieściłem. Prymitywny, ale skuteczny sposób ;), tylko niestety jak każda jeżynka skraca dystans rzutu.

• Like 3

• 0

W temacie przynęt małych czyli przede wszystkim białorybu świetne wabiki wytwarza Emil @TTT.

post-65395-0-95243800-1759404874_thumb.jpg

Nawet ja coś tam na nie złowię od czasu do czasu.

post-65395-0-20831400-1759404888_thumb.jpg       post-65395-0-83576700-1759404901_thumb.jpg      

post-65395-0-43324600-1759404911_thumb.jpg       post-65395-0-52159300-1759407258_thumb.jpg

Edytowane przez S.N.
  • Like 10

• 0
Gość Umbra The Sidewinder

Koledzy żartowali ze mnie, że nie będę łowił na XuL ale pomału, żarty się kończą ;)

attachicon.gif 1000043575.jpg

akurat XUL to najłatwieszy rodzaj spinningu... łatwiejszy niż obrotówka czy opad

Nie ma chyba łatwiejszego sposobu na skuszenie ryb do brania.

Najtrudniejszym etapem jest zarzucenie przynęty.... ;)

Bardzo bym się zdziwił gdyby nawet 5 latek nie złowił choćby 10 ryb w godzinę na xul, poważnie

No może gdyby mu uderzył boleń 85cm, bo wtedy trochę by mu zajął hol i brakło by czasu na dołowienie kilku sztuk

• 0

Chłopie a może chłopcze?, piszesz tu z conajmniej 3 kont, pal licho, że zadajesz pytania na które sam odpowiadasz, logując się przemiennie ale nikt już nie chce czytać głupot jakie wypisujesz. Bolenia 85 to ty widziałeś ale tylko w galerii forum więc przestań proszę wypisywać bzdury bo nikogo to nie bawi ani interesuje. 

post-50477-0-41297100-1760130451_thumb.jpeg

• Like 2

• 0

Żeby @gucio nie zdominował na amen tematu wstawię płotkę ;)

W tym sezonie nie byłem w stanie regularnie ich łowić, jesienna powódź na Odrze pozmieniała wszystko. Wiosna, zawsze najlepsza dała tylko kilka, może kilkanaście ładnych, spinningowych płoci, najładniejsza miała 42 cm gdzie w tamtym sezonie łowiłem ich po kilka na wyjazd.

No i nie jest to typowy XUL bo trzeba teraz 0,5-1,5g  a jak wieje tak jak wczoraj to nawet 2g ale łowienie w nurcie wielkiej rzeki tego  wymaga.

post-49904-0-51876000-1760169633_thumb.jpg

• Like 4