Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Siemka chłopaki.

Wybrałem się dzisiaj po raz pierwszy na białoryb ze spinem i muszkami, które zakupiłem ostatnio na expo.

Udało mi się nawet wydłubać z 7-8 ryb no i spadły mi 2. Jedna taka z 6cm a druga ponad kg!!

W drugim czy trzecim rzucie po dotarciu na miejsce miałem "atomowe" branie, którego się absolutnie nie spodziewałem i starym nawykiem zaciąłem tak, że musiałem przynęte odzyskiwać z drzewa za plecami :ph34r: Tylko jedna z posiadanych przeze mnie przynęt dało się jako tako rzucić. Niestety nie miałem możliwości dorzucić do największych ryb stojących po 2 stronie kanału.

post-49629-0-39686000-1424877252_thumb.jpgpost-49629-0-84465900-1424877254_thumb.jpgpost-49629-0-79801700-1424877256_thumb.jpg

Ryby złapane na tego żółto-białego robaczka zacinałem na oko gdyż absolutnie nic nie czułem tylko je widziałem w krystalicznie czystej wodzie. Ta przynęta podana w stanowisko z rybami od razu prowokowała je do brania, niestety ona prawie nie ważyła i rzucałem tym max 3m od brzegu kanału :/ Na nią też miałem tą kilówkę. Wyglądało to bardzo ciekawie, przynęta wpadła do wody a płoc z odległości ok 1,5m płynęła do niej i bez zastanowienia przywaliła :ph34r: prawie jak szczupak hehe

Czucie przynęt było zerowe, ale wiem, że jakbym miał dobrze skompletowany zestaw i dobrane przynęty to mogła by być jazda :ph34r:

Pozdrawiam

M

• Like 8

• 0

I jak Ci się łowi na tego clear'a ? Używam węzeł Rapali żeby przynęt nie wiązać na sztywno, tym bardziej tych najmniejszych. A ten widzę że na sztywno wiąże.

Normalnie, ogolnie to zalozylem go tak na teraz bo to moja linka na okonia  ,na bialoryb zakladam zazwyczaj zylke dobrej klasy 10 lub 12 .Wiem wydaje sie nisko ale z czasem sam zobaczysz ze mozna tak delikatnie lowic i jest malo zerwanych ryb. lowie tym wezlem od poczatku mojej zabawy z mikrojigami czyli od 4 lat .

• 0

Normalny tzn jaki? Są różne węzły ;) a jak się na tym trzyma węzeł Rapali? 

To kolor zielony czy clear?

zielony wydaje mi sie mniej widoczny  w wodzie. clear = biały = brudny szary bardzo szybko

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/2472/cms/szablony/6823/zdjecia/wezly9.jpg

2x o przynęte i 2x o pętelke. 

• 0

Podziękowania dla kolegi @Szymanek69 za tutorial z kręceniem przegubowej nimfy... :)
Śruciny 0.6, haki 10-12
Chenille, włóczka, kogut, drucik.. I takie potworki powstały. :D
EHvZTbM.jpg

A, wybrałem sie z moim patykiem pod bialoryb na odcinek nizinny za jaziokleniamy. Niestety, otworzyli zapore i rybki gdzieś wymyło. Wiec przespacerowałem się na odcinek górski.. No i sie doigrałem. Gruby, około 45 cm pstrąg zawinął mi wędkę w chińską 8, woblerka zaczepił o korzeń i poooszedł. :) Zbyt mocny nurt, zbyt cienka żyłka. Ale uczucie mega na takim sprzęcie. :D Jutro jade już na płotki, wyniki o ile beda wrzuce tu. :)
Pozdrawiam! :D

• 0

Czy znalazł by się chętny do ukręcenia dla mnie około 20szt mini jigów, nimf? W weekend jadę nad rzekę i jedynie na co tam bierze od dłuższego czasu to są to malutkie chruściki robaczki itp. Nie jestem zwolennikiem metody spławikowej, więc chciałbym porzucać spinem takimi malutkimi przynętami. Używam żyłki 0.14. Jeśli znalazłaby się osoba która wyrobi się i zdąrzy wysłać mi to abym do piątku miał to u siebie to zapraszam na priv w celu obgadania jakie kolory i imitacje wybrać :) Interesują mnie główki około 1g żebym mógł nimi trochę machnąć  :lol:

• 0

Widze biurko wyglada tak samo jak moje, monitor pod scianą  i wszystko pod ręką. :D
Jaką długośc mniej więcej mają te mikruski Twoje? Wydaja sie dosyć długie przez ten ogonek. :)
Gratki za rybkę, ja jak sie wybralem to najpierw nie moglem trafić nad jezioro (dziewczyna "znała" drogę, i prowadziła..) to jak w końcu trafiłem okazało się ze jezioro jest obstawione pasem trzcin długosci 20 m w głąb, i dziekuje. :P Myślałem że wyjdę z siebie i stane obok...

• Like 1