Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak daleko srucina od muchy ?

Microjigi ze zdjęć mają dociążenie w postaci koralika. Metr przed jigiem zakładasz śrucinę  by delikatnym wędziskiem móc to posłać na jak największą odległość bo nie zawsze wzdręgi dadzą blisko podejść. Śrucina tonie szybciej, jig wolniej jak twister przy bocznym troku. Dobrze żeby śrucina główna była trochę "zużyta" czyli nie świeciła się bo czasem są uderzenia ryb w tą śrucinę.

Jeśli ktoś potrzebuje takie microjigi jak na zdjęciach i w innych kolorach to zapraszam na PW.

Edytowane przez Okonhel

• 0

czyli teoretycznie robisz jiga z muchy :) agrafke używasz?? kurde chyba nie wytrzymam i wezme dzisiaj kocią łape na spacer :D

Nie wiem czemu jeszcze tego nie zrobiłeś. Widzę,że jesteś z Krosna,  Ropa w Jaśle cud malina, świnki, brzany, imitacja pijawki lub 1,5 cm biały twisterek prowadzony tuż nad dnem....

• 0

O, to miód na moje serce! Żadne tam troki tylko micro jigi a spinning extra ultra light dla tego, ponieważ nie lubię muchówki i nie wszędzie się z muchówką da połowić. W zimie zlecę komuś wykonanie kilku jigów, widziałem takie micro puchowczyki[na stronie corony jest taki fajny zielony], które same w sobie są lekkie ale jak nabiorą wody, to fajnie się nimi rzuca i wolno toną.

• 0

Andru77 ja dopiero mam zamiar zacząć tak łowić... żyłkę 0.12 mam zamiar stosować a ty mnie na brzany wysyłasz :D

Nie no 0,12 na brzany to ciut za cienko, ja w zasadzie to poniżej 0,16 nie schodziłem.Może spróbuje. Aczkolwiek po dwóch dniach łapania u was(Wisłok, Wisłoka, Ropa) calutkie 150 metrów poleciało do śmieci.

• 0

Ja też będę chętny na coś na wzdręgi. Kupiłem juz Millenium HD 1-7 gram. Niedrogi, ale może ze 3-4 razy w ciagu roku go użyję. Czasem jeżdżę nad Wigry, a tam pod trzcinką pełno tego sie wałęsa.

Pływa tam zbyt dużo poważnych ryb, żeby zajmować sobie cenny czas wzdręgami, pokarzę Ci w przyszłym sezonie ;)

Chociaż z drugiej strony... Taka wzdręga 1,5kg (a takich tam nie brakuje - widziałem wiele razy) na UL to podobne wrażenia jak 100cm na 20lb :)

• 0

Witam!

Jako, że uwielbiam łowić okonie, a jak wiadomo rybki te potrafią być bardzo, ale to bardzo nieprzewidywalne kilka lat temu przeszedłem na UL a nawet UUL. Do dzisiaj przetestowałem kilka różnych wędek i kołowrotków. Kilkaset przynęt i kilkanaście żyłek. Zaczynałem od sprzętu najtańszego, bo ni jak nie trafiało takie łowienie wcześniej do mnie. Dzisiaj utknąłem na kijku mosquito gdyż całkowicie spełnia moje oczekiwania, co wcale nie wyklucza dalszych testów. Uważam, że kijek o cw 6-7g w żaden sposób nie obsłuży komfortowo przynęt do 0,8g. Takimi przynętami nie łowię nawet na moska, którego cw jest do 3,5g-minimum 1g główka + przynęta.

W tym roku odbiło mi zupełnie i postanowiłem spróbować łowić przynętami 0,2-0,8g. Jako, że łowię na zaporówce i wzdręg tu nie ma (przynajmniej  ja nie złowiłem nigdy) wszystkie przygotowania były robione pod kątem okoni. Pojawił się oczywiście problem z rzutami, a co za tym idzie kolejny kijek. Wiem, że to już Hardcore ale mam wędkę o cw do ... ok 1,5g :) Kocia łapa Joziego, to przy niej jak łapa tygrysa :)

• Like 2

• 0

Powiem szczerze, że jeśli chodzi o białoryb to na micro-jigi nie miałem jak dotąd efektów :( i , żeby nie było, używałem ich w warunkach dobrego żerowania białorybu - nie wiem, może coś robiłem nie tak, ale prawdę mówiąc obserwując w polaroidach i przynęty i ryby w czystej wodzie, nie widziałem żadnego zainteresowania mico-jigami ze strony ryb. Prezentowałem micro-jigi w kolorach czarnym i czerwonym (w zasadzie rudym) na głowkach złotych / miedzianych - i zero reakcji ze strony wzdręg / płoci / krąpi / leszczyków. W tych samych warunkach zmiana na żółty twisterek skutkowała natychmiastowym braniem ryby. Tak więc u mnie micro-jigi gdzieś na dnie szafy zalegają w pudełeczku, a na białoryb biegam z gumkami. 

• Like 1

• 0

Witam!

Jako, że uwielbiam łowić okonie, a jak wiadomo rybki te potrafią być bardzo, ale to bardzo nieprzewidywalne kilka lat temu przeszedłem na UL a nawet UUL. Do dzisiaj przetestowałem kilka różnych wędek i kołowrotków. Kilkaset przynęt i kilkanaście żyłek. Zaczynałem od sprzętu najtańszego, bo ni jak nie trafiało takie łowienie wcześniej do mnie. Dzisiaj utknąłem na kijku mosquito gdyż całkowicie spełnia moje oczekiwania, co wcale nie wyklucza dalszych testów. Uważam, że kijek o cw 6-7g w żaden sposób nie obsłuży komfortowo przynęt do 0,8g. Takimi przynętami nie łowię nawet na moska, którego cw jest do 3,5g-minimum 1g główka + przynęta.

W tym roku odbiło mi zupełnie i postanowiłem spróbować łowić przynętami 0,2-0,8g. Jako, że łowię na zaporówce i wzdręg tu nie ma (przynajmniej  ja nie złowiłem nigdy) wszystkie przygotowania były robione pod kątem okoni. Pojawił się oczywiście problem z rzutami, a co za tym idzie kolejny kijek. Wiem, że to już Hardcore ale mam wędkę o cw do ... ok 1,5g :) Kocia łapa Joziego, to przy niej jak łapa tygrysa :)

Czytałem trochę o mosquito ,ale na początek to sobie mikrosa sprawie. Jak na razie to kompletuje przynęty do takiego łowienia :). Napisz proszę co to za wykałaczka do 1,5g ,bo ciekaw jestem (o ile to nie tajemnica). Pozdrawiam

• 0

Ja też czekam na opis tego kijka i jakieś foto by się przydało!  Machałem trochę mosquito i nawet fajny blank, tylko był uzbrojony pod jakiś micro kołowrotek[sedona 500 nawet za duży], kupiłem aktualnie kongera elvisa 220 0,8-4g ale realnie to tak od 1,5-2g dobrze z niego leci.  Przykręciłem do niego tournamenta 1500ZC ale pierwsza przelotka jest  za mała i za mało oddalona od blanku - hamuje spadanie linki.  Kijek jest dość szybki ale ma zbyt długą i grubą wklejkę, przez co traci na czułości a także za małe dwie ostatnie przelotki[przedostatnia i szczytowa].  Najlepszą wklejką, którą do tej pory łowiłem był robinson diaflex 2,4m 1-8g - szybki i b.czuły, dobrze uzbrojony z delikatną wklejką ale stanowczo za mocny blank, który ciężko naładować 1g.  Sporo ostatnio szukałem w necie i są takie kijki spełniające moje oczekiwania, porządnie uzbrojone, zarówno wklejki[solid tip] jak i w całości tuby[tubular] ale trzeba je sobie ściągać najczęściej z Japonii i tu rosną mocno koszty i pewności niema czy dojdzie w stanie w jakim został wyprodukowany.

• 0

Kijek, o który wyżej wspomniałem jest zrobiony na bazie blanku Loomisa o cw bodajże do 3,5g. Został odpowiednio przycięty i dostał super czułą szklaną szczytóweczkę oraz został wydłużony o rękojeść. Wymaga jeszcze kilku poprawek (rękojeść), zatem fotek póki co nie będę umieszczał. Łowiłem na niego z czystej ciekawości różne rybki (począwszy od uklejek a skończywszy na szczupaczkach 45-50cm. Żyłka głównie 0.08 a przynęty to przeważnie mormyszki+dodatki) i zrobił na mnie niemałe wrażenie. Ot, taka zabaweczka, nad którą trzeba jeszcze troszeczkę popracować :)

Edytowane przez sylweczek

• 0

Loomis nigdy nie był tani ale ten kijek Sylweczka to bajka na połów białorybu :) .Szczytóweczka jak w dobrej podlodówce :) .