Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

0,3 grama to juz jakis hardcore ile to tak realnie leci w bezwietrzna pogode .

Jeszcze jedni rzeka czy jezioro :-?

Ja też dołączę się do pytania kolegi.Gramatura moich mikro jigów zaczyna się od około 1g w górę (do mniejszych stosuję muchówkę :) ),łowię przeważnie w niewielkich jeziorowych zatoczkach,gdzie na 10-15m od brzegu występuje gwałtowny spadek dna z 1-1,5m na 3-4m (taki schodek) i tam przeważnie ''opukuję'' delikatnie dno w poszukiwaniu dużych wzdręg,płoci i leszczy.Stosowania żyłki na moim łowisku o grubości poniżej 0,12 nie ma mowy,bo w łowisku występują też pstrągi tęczowe dorastające do + - 60cm.

• 0

0,3 grama to juz jakis hardcore ile to tak realnie leci w bezwietrzna pogode .

Jeszcze jedni rzeka czy jezioro :-?

Hardcore? Ależ skąd, łowię tak jak pisałem we wcześniejszych postach nawet na 0,2gr. Jak jeszcze wzdręga była punktowana na zawodach, to były sytuacje w których łowiłem ryby tylko tak delikatnie, a wtedy nie było dostępnych blanków takich jakie mamy dzisiaj i musiałem radzić sobie szlifowaną szczytówką ze szkła i dało się, dla chcącego nic trudnego :). A jeśli chodzi o odległości, to leci na tyle na ile trzeba, bardziej skupiam się na odpowiedniej prezentacji przynęty niż na odległościach ;). Sukces tkwi w szczegółach prezentacji maleństwa, a nie w odległości rzutów :). Oczywiście jezioro, pisałem przecież o puszczającym lodzie. Dzisiaj było już odmarznięte 3/4 zbiornika, stąd dało się więcej miejsc obłowić, bo we wcześniejszych dniach łowiłem w miejscach gdzie lód dopiero puszczał powoli.

Edytowane przez Acho
  • Like 1

• 0

Ładne rybki Acho łowisz :) ja czekam na wędkę i na nanofil, wtedy też ruszam ;)

Mam nadzieję, że i Tobie się uda i dostanę jakiegoś MMS'a ;). Dzisiaj łowiłem dokładnie na takie same przynęty, jak zrobiłem dla Ciebie, zostaje Ci tylko namierzyć odpowiednią miejscówkę ;).

Edytowane przez Acho

• 0

A gdyby zastosować ogonek z lisa polarnego to spowolni znacznie opad 1 gramowej główki

Do spowolnienia opadu stosuje obfiite jezynki z 2 a czasami nawet 3 pior szyjnych koguta i w tym wypadku tez wysokoscia jezynki (rozmiarem pior) mozemy regulowac predkosc opadania mikro jiga.

• Like 1

• 0

Mam pytanko.Czy te maleństwa wiążecie bezpośrednio do żyłki/plecionki czy używacie agrafek by szybko zmienić przynęte na inną?

Używam mikro agrafek (np. Mustad Easy Snap) używanych w wędkarstwie pod lodowym.Wybieram najmniejsze możliwe rozmiary,sprawdzają się przy przynętach ukręconych na hakach od nr.8 w górę.

post-54673-0-42947300-1425741509_thumb.jpg

• 0

Dzis kolejny miły przyłów przy łowieniu płotek na spina :)  Złowiłem cos pod 20 ładnych płoci. Pierwsze brania dopiero po 10-ej. Wcześniej totalna lipa. Natomiast wczoraj zupełnie bez kontaktu.

attachicon.giflinek nr.3.jpg

hehe i bez Stelli da się rybki łowić

piękny 'prosiaczek"

• Like 1

• 0

Ja dzis iaj dostalem jedna rybke , jedno branie jedna ryba :D.

Jaz cos kolo 35 cm niestety telefon zostal w domu bo corka grala w costam ..

Nadmienie tylko ze rybka miala poranione boki do zywego  z obu stron , nie wie czy to siata czy co ??

• 0

A ja dziś pierwsze rybki na microjigi. :D Bardzo fajnie się czuje atak, i hol na delikatnym kijku. Tylko co sie przed chwilą okazało, to były 15cm jaziki... :ph34r:  No nic, jutro ruszam znów, tym razem już za płocią/wzdręgą, lub grubszym jaziem. :D Rybki stały na typowym kąpielisku, piasek, dosyć płytka woda. Prowadzenie malutkimi skokami. :D Wszystkie na redtaga na haku 12/14.
Fajna sprawa Panowie. :D

Edytowane przez Kuballa44