Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Do zabaw drobiazgiem polecam.

Savage gear lrf 198 cm 0-5g

Savage gear lrf 2xx cm 0,5-7g

Sonik nazwy niepamietam 1-8g

Rage fox Ultron Multi Super Finesse 2.1m 1-8g

PANDORA PERCH - 200CM / 0,5-7G

Można pojechać budżetowo i kupić np mistralla 1-7g czy jakoś tak.

Lepszy krótki kij, sam łowię na długi kij i gdyby nie jego lekkość odpuściłbym zawabę

• Like 1

• 0

Ja drobiazgami macham Ron Tomson`em 168 cm 2-7 g. Seryjny kij ale wydaje mi się że można na tym blanku zrobić fajną witkę. Trochę ciężkie przelotki i przydługi dolnik, ale dobra wyjściówka na fajny kij. Akcja taka że można pałąk niemal zrobić. Na razie ładuje od 0,5 grama bez problemu przy żyłce 0,14.

• 0

łowię paladinem river raid 274, 2-14g 

dla mnie to za długi kij do zabawy micrusami, może to zboczenie po jerkowaniu.

Kuballa44 - fajny patyk, super travel, ja muszę się telepać z tubą na plecach, mało wygodne.

198-210cm uważam za optymalne, częste szwendanie po krzakach z 9' jest upierdliwe.

• 0

Krzysztof Zieliński z FA ma bardzo fajne szklaki pod muchę tylko #3

Kij tańczy w rękach, tylko może być zbyt lejący, tu trzeba rozmawiać z Krzysztofem najlepiej, może coś doradzi.

Do połowu większych okazów polecam woolly buggery, hak streamerowy daje możliwość dociążenia ołowiem.

Zawsze też można zrobić trochę jigów na główkach 1g.

Ostatnio zrobiłem takie cudo pod karpia http://3.bp.blogspot.com/-4mcfraiH-Ds/UIIp623P-2I/AAAAAAAABnU/HPsY6hEHm4E/s1600/Foam+Trouser+Worm+1.jpg

Miałem parę brań, jednak zacięcia były puste. Jest to bardzo wolna metoda łowienia

• 0

Teraz jak się przyzwyczaiłem do swojego kija też nie wyobrażam sobie łowić czymś w okolicach 2m a już na pewno nie krótszym. Fakt nie czuć jiga tak bardzo jak na kolegi wklejce od 0,5 do7 gr ale nie zamieniłbym się na jego kij :D;) Branie tego "byka" było czuć bez problemu :)

post-58860-0-64233800-1430308439_thumb.jpg

Edytowane przez adrionn911
  • Like 1

• 0

To i wypowiem się ja  ;) Każdy łowi jak lubi ale odkąd posmakowałem łowienia krótkim (<2.20m) kijkiem, nie wyobrażam sobie niczego dłuższego. Cały arsenał wymieniłem na krótkie, zostawiłem jedynie uniwersał Daiwe Exceller 3-18g 270cm pod jazia, klenia, pstrąga, okonia itd.

Co do łowienia białorybu, to mam SG Parabellum 0-7g - spisuje się genialnie! Jestem mega zadowolony ale teraz będę jeszcze bardziej "light" bo wymienię się z kolegą z forum na ten sam, tyle że do 5g. Ot taki mój wymysł żeby jeszcze fajniej zabawiać się jigami, które od teraz będę kręcił sam  :D

• Like 1

• 0

Na jakich głębokościach rybki brały? Płotka to nie płotka, to juz ładna płoć. :D

I co to za kijek?

Na ul łowie od 0,5 do 4 metrów i tu mała niespodzianka największe rybki brały na płytkiej wodzie.

Fakt na wiosne łatwiej namierzyć płotki powyżej 30cm i mnie się to udało;)

Co do kijka to jest - Cormoran-Black-Bull-LRC dł. 2.40 cw. 2-14

• Like 3

• 0

hello.

Wczoraj ukręciłem nowy zestaw przynęt, pudełeczko zaczęło świecić pustkami.
Wieczorny wypad nad wodę dał fajne efekty, 3 szczupaki jaki przyłów podczas grzebania za okoniem i białorybem, 4 okonie i 1 karpik, takie tam 50+cm jakieś 4kg.

Hol na wędce 180cm piękna sprawa, ryba wypruła w stronę środka zbiornika, po czym zawróciła i poszła w krzaki, trzeba było ją hamować :D

Widok Karpiarzy pomagających wyjąć rybkę bezcenny :D

post-55261-0-82253400-1430375739_thumb.jpg

post-55261-0-83387100-1430375751_thumb.jpg

post-55261-0-65894100-1430375759_thumb.jpg

post-55261-0-93411400-1430375767_thumb.jpg

post-55261-0-48228200-1430375775_thumb.jpg

• Like 9

• 0

Od samego początku było na grubo ;), szkoda czasu było nawet na zdjęcia  :D. Ale niestety, siła wyższa zmusiła mnie do szybkiego powrotu do domu :angry:. Jutro odrobię zaległości ;). Sprzęt bez zmian, przynęty również, ze wskazaniem na kolor żółto-zielony.

attachicon.gif20150429_174249.jpgattachicon.gif20150429_171535.jpgattachicon.gif20150429_174448.jpg

Pieknie polowiles. Wstaw zdjecie tej zolto-zielonej przynety jak mozesz :)

• Like 1

• 0

Proszę o ocenę znawców tematu. Zaciekawiły mnie takie mikrusy i też postanowiłem spróbować. Czy takie "wełniaki" nadadzą się, czy coś w nich zmienić. jednocześnie proszę o wyrozumiałość. Pierwszy raz używałem imadła i nawijarki. Kurde na Youtubue wygląda to znacznie prościej :D

post-53568-0-17193300-1430413746_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Proszę o ocenę znawców tematu. Zaciekawiły mnie takie mikrusy i też postanowiłem spróbować. Czy takie "wełniaki" nadadzą się, czy coś w nich zmienić. jednocześnie proszę o wyrozumiałość. Pierwszy raz używałem imadła i nawijarki. Kurde na Youtubue wygląda to znacznie prościej :D

attachicon.gifDSCN1300.JPG

Jest potencjał na 100%,spróbuj też wykonać parę w bardziej naturalnych stonowanych kolorach  np. brązy,zielenie,brudna czerwień,beżowe.

Edytowane przez PablovelLoco
  • Like 1

• 0

attachicon.gifDSCN1300.JPG

Nic tylko nad wode śmigać i testować napewno coś się skusi

ps jak na pierwszy raz to 5+ ;)