Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No, to jednak wybiorę metody gruntowe. Niech w spinningu, zostaną jedynie przyłowem :P

Taki niefeformowalny jesteś :) .

Kocia łapa - jest

Kołowrotek rozmiar 1000- jest

Żyłka hybrydowa 0.08 - jest

Muchy i i micro - są

yquvyha7.jpg

Teraz tylko musze zaklepać termin profesora Józefa na szkolenie i będzie grało

Pudło pstrągowo-lipieniowe bardziej jak białorybne :lol: .

Będzie na białoryby też :) .

• 0

Tomku, napisałem tylko dlatego, że nie oparłem się pokusie i próbowałem łowić pstrągi  "tak lekko".

Na wzdręgi miałem nawet nieco cięższe przynęty.

No cóż. To nie za bardzo idzie w parze, z moimi oczekiwaniami.  Stąd wzmianka o muchowej metodzie ;)

Edytowane przez popper

• 0

Witam!

Jako, że uwielbiam łowić okonie, a jak wiadomo rybki te potrafią być bardzo, ale to bardzo nieprzewidywalne kilka lat temu przeszedłem na UL a nawet UUL. Do dzisiaj przetestowałem kilka różnych wędek i kołowrotków. Kilkaset przynęt i kilkanaście żyłek. Zaczynałem od sprzętu najtańszego, bo ni jak nie trafiało takie łowienie wcześniej do mnie. Dzisiaj utknąłem na kijku mosquito gdyż całkowicie spełnia moje oczekiwania, co wcale nie wyklucza dalszych testów. Uważam, że kijek o cw 6-7g w żaden sposób nie obsłuży komfortowo przynęt do 0,8g. Takimi przynętami nie łowię nawet na moska, którego cw jest do 3,5g-minimum 1g główka + przynęta.

W tym roku odbiło mi zupełnie i postanowiłem spróbować łowić przynętami 0,2-0,8g. Jako, że łowię na zaporówce i wzdręg tu nie ma (przynajmniej  ja nie złowiłem nigdy) wszystkie przygotowania były robione pod kątem okoni. Pojawił się oczywiście problem z rzutami, a co za tym idzie kolejny kijek. Wiem, że to już Hardcore ale mam wędkę o cw do ... ok 1,5g :) Kocia łapa Joziego, to przy niej jak łapa tygrysa :)

Sylwek napisz coś więcej o tym kiju do 1.5g ja łowie lekko ale to już dla mnie jest kosmos. Kij do 1.5g i do tego przynęty 0.2-0.3g. Sam robiłeś wędeczkę, napisz coś więcej bo mnie bardzo zainteresowałeś. Co to za przynęty, jakieś małe jigi, muszki czy mormyszki. Kiedyś używałem małych mormyszek wolframowych z nadzianym odgryzionym ogonkiem lub kawałkiem twistera na okonki i wzdręgi.

• 0

Witam!

Jako, że uwielbiam łowić okonie, a jak wiadomo rybki te potrafią być bardzo, ale to bardzo nieprzewidywalne kilka lat temu przeszedłem na UL a nawet UUL. Do dzisiaj przetestowałem kilka różnych wędek i kołowrotków. Kilkaset przynęt i kilkanaście żyłek. Zaczynałem od sprzętu najtańszego, bo ni jak nie trafiało takie łowienie wcześniej do mnie. Dzisiaj utknąłem na kijku mosquito gdyż całkowicie spełnia moje oczekiwania, co wcale nie wyklucza dalszych testów. Uważam, że kijek o cw 6-7g w żaden sposób nie obsłuży komfortowo przynęt do 0,8g. Takimi przynętami nie łowię nawet na moska, którego cw jest do 3,5g-minimum 1g główka + przynęta.

W tym roku odbiło mi zupełnie i postanowiłem spróbować łowić przynętami 0,2-0,8g. Jako, że łowię na zaporówce i wzdręg tu nie ma (przynajmniej  ja nie złowiłem nigdy) wszystkie przygotowania były robione pod kątem okoni. Pojawił się oczywiście problem z rzutami, a co za tym idzie kolejny kijek. Wiem, że to już Hardcore ale mam wędkę o cw do ... ok 1,5g :) Kocia łapa Joziego, to przy niej jak łapa tygrysa :)

Sylwek, możesz coś więcej napisać o tym kiju, co ma ciężar wyrzutu do ok 1,5gr?

• 0

Kwestie sprzętowe co raz częściej odgrywają kluczową rolę w takich wątkach, choć z pewnością nie bez znaczenia to jednak mnie osobiście znacznie bardziej interesuje samo łowienie stąd mam pytanie :) W jaki sposób prowadzić przynętę? Czy kolorystyka ma duże znaczenie? Czy ewentualnie ułatwienie w postaci dodatku zapachowego jest fair? :)

pozdrawiam

• 0

Sławku ekspertem nie jestem ale wg mnie kolorystyka ma znaczenie i to czasem bardzo duże, prowadzenie, tutaj wolna amerykanka(uzależniona od rybek) bo możesz łowić płocie w toni a mogą buszować przy dnie (taki przykład ale sam to pewnie dobrze wiesz)a odnośnie dosyć kontrowersyjnych dodatków zapachowych to ja używam jak rybki strasznie delikatnie skubią i nie chcą współpracować i cóż mnie się to sprawdza...

• 0

Akurat w takim łowieniu o jakim mówimy kwestie sprzętowe mają dosyć istotne znaczenie. Dasz zbyt grubą żyłkę lub za lekką główkę i przyneta nie będzie pracować. Wędka będzie miała zbyt sztywną szczytówkę i białas dobrze nie zassie gumki. Tutaj niuanse mają znaczenie.

Ja białasy łowię na żyłki 0,10 do 0,12  dobrze żeby były jak najbardziej miękkie (mój faworyt to OWNER ),  oraz twisterki na główkach 0.5 do 0.8 grama. Najlepiej sprawdził mi się kolor żółty i w niektórych warunkach również czarny. Inne kolory sprawdzały się dużo słabiej. Nie sprawdziły mi się również kompletnie przynęty "muchowe" typu mikro-jigi , zero zainteresowania ze strony ryb, pozostałem wiec przy gumie.

Większość białasów, za wyjątkiem leszczy / krąpi łowię na upatrzonego z powierzchni wody, przynęte obserwuję w polaroidach więc jak np. wzdręga zaczyna ją miętolić to przerywam skręcanie, patrzę jak robak zniknie w gębie  i delikatnie przycinam. Żeby łowić bezwzrokowo musiałbym mieć wędkę z bardzo miękka szczytówką, coś jak mocniejszy kiwok przy podlodówce.

Zdarza sie jednak że czasami białasy biją w przynętę bardzo mocno. Zwłaszcza leszczaki potrafią mieć takie "strzały" przypominające szczupakowe czy sandaczowe, żadne tam okonkowe memłanie. 

Po tym co przeczytałem powyżej chyba jednak zrezygnuję z zakupu Phenixa. Wygląda na to że pozostanę przy wklejce Shimano 1-5 grama, albo zdecyduję się zrobić jakąś wklejkę z muchóweczki.

• 0

no ja na taką okazje zakupiłem Kocią łapę od Kawalca... nie wiele o niej mogę jeszcze powiedzieć bo sezon jeszcze przed nią, kilka okoni siadło, zaskoczeniem była łatwość z jaką wyjechał szczupak "okołowymiarowy" na żyłce 0,10 B) 

• 0

Akurat w takim łowieniu o jakim mówimy kwestie sprzętowe mają dosyć istotne znaczenie. Dasz zbyt grubą żyłkę lub za lekką główkę i przyneta nie będzie pracować. Wędka będzie miała zbyt sztywną szczytówkę i białas dobrze nie zassie gumki. Tutaj niuanse mają znaczenie.

Ja białasy łowię na żyłki 0,10 do 0,12  dobrze żeby były jak najbardziej miękkie (mój faworyt to OWNER ),  oraz twisterki na główkach 0.5 do 0.8 grama. Najlepiej sprawdził mi się kolor żółty i w niektórych warunkach również czarny. Inne kolory sprawdzały się dużo słabiej. Nie sprawdziły mi się również kompletnie przynęty "muchowe" typu mikro-jigi , zero zainteresowania ze strony ryb, pozostałem wiec przy gumie.

Większość białasów, za wyjątkiem leszczy / krąpi łowię na upatrzonego z powierzchni wody, przynęte obserwuję w polaroidach więc jak np. wzdręga zaczyna ją miętolić to przerywam skręcanie, patrzę jak robak zniknie w gębie  i delikatnie przycinam. Żeby łowić bezwzrokowo musiałbym mieć wędkę z bardzo miękka szczytówką, coś jak mocniejszy kiwok przy podlodówce.

Zdarza sie jednak że czasami białasy biją w przynętę bardzo mocno. Zwłaszcza leszczaki potrafią mieć takie "strzały" przypominające szczupakowe czy sandaczowe, żadne tam okonkowe memłanie. 

Po tym co przeczytałem powyżej chyba jednak zrezygnuję z zakupu Phenixa. Wygląda na to że pozostanę przy wklejce Shimano 1-5 grama, albo zdecyduję się zrobić jakąś wklejkę z muchóweczki.

chyba drugi raz :D

Co do przynęt:

U mnie bardzo dobrym kolorem twisterka jest półprzeźroczysty seledyn z pieprzem na główce 0.8g.

W większości jednak łowie na micro jigi.Tu kolor ma już troche mniejsze znaczenie, lecz ważne żeby był np. żółty, czerwony, seledyn czy pomarańczowy :)

Co do prowadzenia:

w to jeżeli łowie na twisterki to i owszem łowie na upatrzonego i z wyczuciem, czuje, memla to przytrzymuje i czekam aż połknie i tnę :)

Najlepsze jest łapanie gdy stoje w wodzie i widze stado 40 a nawet jakaś 50ona sie trafi i wtedy wrzucam pomiędzy nie :) Widok bezcenny :)

Przy micro jigach ważne jest żeby jig bardzo wolno opadał w wodzie, im wolniej tym lepiej :) gramatura i wielkość różnie, a prowadzenie, podciągniecie i powolny opada zazwyczaj zaraz po wpadnięciu albo po którymś opadzie jest ciężar na kiju :)

od czasu do czasu machne i jakimś wobkiem :)

Żyłki to zazwyczaj 0.14 ale zdarza się 0.16 z racji dużej ilosci trzcin i tego że może sie trafić taka 50na :D

Edytowane przez kubaS 1
  • Like 1