Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W konia nas robisz, to ta sama. :D ;)

Ja nie mam szczęście do płotek. Wzdręgi, tak. Jazie, tak. Okonie, lin, tak. Płotka, tylko jedna. :D Czekam na lato, aż sie zaczną gromadzić przy pomostach, wtedy poćwiczę.

Tak sie zastanawiam nad tą parabelką do 5g. Czy to będzie duzo mniej czułe niż mój muchospinn.... BTw, mógłby ktoś podać grubość szczytu w wersji 7g?

Fakt faktem ryby jednego sortu 20-22 cm,ale z 2m ciurka to już ''byki''.Tak nawiasem nie nie chciało by mi się ''kolczykować'' jednej płotki 10 różnymi przynętami.Nie jestem sadystą :) .

Ps.Co średnicy szczytu w muchówkach,to nie należą one do najcieńszych i normą jest tutaj 1,6mm w blankach o klasie 3-4,a nawet niższych.

Kuba ty tniesz jak jak Ci coś ''dzwoni'' na szytówce,bo jak ja mam takie ''efekty specjalne'' to zawsze na brzegu ląduje okonek.Brania z opadu to tylko po żyłce,tylko wzdęgi i duże płocie jak żerują przy dnie robią ''jeb'' i często już jest po po ptokach,leszczu natomiast ''łyknie'' i sobie stoi dalej,więc czasami nie wiesz czy to zaczep czy ryba.

Edytowane przez PablovelLoco
  • Like 1

• 0

Pablovelloco, Zgodzę sie z tobą w 100%

Ostatnio wziąłem wklejanke zamiast swojego kijka...

Masakra i totalne nieporozumienie.

Zastanawiam się nad zakupem niskobudżetowego kija muchowego i przerobienia go pod mikrusy, myślę o jakimś #4.

Najchętniej jakby dorwać taki kijek na szkle...

Żałuję, że nie ma jak zdobyć stare blanki ATC, do takiego łowienia super.

• 0

Pablovelloco, Zgodzę sie z tobą w 100%

Ostatnio wziąłem wklejanke zamiast swojego kijka...

Masakra i totalne nieporozumienie.

Zastanawiam się nad zakupem niskobudżetowego kija muchowego i przerobienia go pod mikrusy, myślę o jakimś #4.

Najchętniej jakby dorwać taki kijek na szkle...

Żałuję, że nie ma jak zdobyć stare blanki ATC, do takiego łowienia super.

Też miałem podobne zamiary zrobić spina na muchowym szklaku w klasie 4,ale odpuściłem.To blanki typowo do suchej muchy i nawet uzbrojone pod spina super lekko,tutaj paradoks będą za wolne.Ciężko rzucić normalnie ''za ucha'',gdy blank nawet podczas wolnego wymachu ''ładuje'' się od rękojesci.Węglowy blank będzie optymalnym rozwiazaniem.

• 0

Panowie a Mikros w wersji Equs też jest taki kołek w dole? Bo blank już cieniutki ale cena nie ta :P Też się nie na da?Bo nie wiem czy będę w stanie przestawić się na takie kluseczki  :rolleyes:

Przerobiłem kijka wklejek i wszystkie mają podobną charakterystykę (pomimo różnego cw.),oprócz jednej,ale to kij 10' do 15g dedykowany do połowu pstągów na ''grunt'',pomimo wklejki pełny parabolik z ustępliwym dolnikiem.

• 0

Paweł, zupełnie tak samo miałem z linem jak z leszczem, myślałem że mikrus ugrzązł w moczarce, dopiero jak moczarka szarpneła łbem, to zobaczyłem ze to lin. :)
Idealnie opisałeś w jaki sposób bierze okonek.... Zacinam zawsze, bo ostatnio drgawka była jak przy 5 cm palczaku, a to sie okazał prawie 30 cm garbus. :D
Zastanawia mnie właśnie ten strzał. Miałem tak pare razy przy powolnym zwijaniu i przy opadzie. Ciekawi mnie czy to następuje jak rybka targa łbem czy co. Ale nigdy nie udało mi się takiego targnięcia własnie zaciąć :/

A, pytanie do userów którzy coś tam z rodbuildingiem mają... Da się blank, kij, przyspieszyć w jakiś sposób? Wędka na kropki dosłownie minimalnie jest za wolna. :P

Edytowane przez Kuballa44

• 0

A, pytanie do userów którzy coś tam z rodbuildingiem mają... Da się blank, kij, przyspieszyć w jakiś sposób? Wędka na kropki dosłownie minimalnie jest za wolna. :P

Tak, powinno się dać przyspieszyć kij skracając go odpowiednio.

Uderz npmdo mekamila.

Przerobiłem kijka wklejek i wszystkie mają podobną charakterystykę (pomimo różnego cw.),oprócz jednej,ale to kij 10' do 15g dedykowany do połowu pstągów na ''grunt'',pomimo wklejki pełny parabolik z ustępliwym dolnikiem.

Pablo a co powiesz o kiju #5/#6?

Imho za sztywno...

• 0

Również przerabiałem temat wklejki przy łowieniu jazi i wzdręg na mikrusy. Po zacięciu wzdręga bardzo często zaczyna się chlapać. W moim przypadku wyglądało to tak, że ryby naprawdę duże chlapną się raz przy zacince, a potem dają się w miarę spokojnie doprowadzić pod nogi i wtedy zaczyna się prawdziwa jazda, ale jeżeli masz kijek z progresywnym ugięciem, to zaczynasz się bawić, jeśli masz wklejanke to zabawa się kończy. Wklejka dała mi mnóstwo spadów, a ja z wypadu na wypad pogłębiałem znajomość łaciny ;) W wyniku czego zrezygnowałem z tego typu wędek podczas połowu wzdręg czy innego białorybu. Co nie oznacza, że wklejanki są złe. Są tacy, którzy nimi łowią białą rybe i sobie chwalą. Ja jednak wolę odczuwać pełną przyjemność podczas holu, którą daje mi wędka o akcji parabolicznej.

• 0

Tak zmarszu to da radę przyszpieszyć seryjny kijek (może nie wiele,ale często to wystarczy),usuwając lakier z blanku (często jest go dużo ,co przy deliatnych kijach jest dla mnie nie porozumieniem) i wymieniając seryjne przelotki na lżejsze np. popularne druciaki PacBay Minima (ale to już się wiąże z jakimiś kosztami),no i oczywiście oszczędniej zalakierować omotki.Takie ''odchudzenie'' nawet o 1-3 gramy uzbrojenia wędziska daje bardzo fajne rezultaty.

Edytowane przez PablovelLoco
  • Like 1

• 0

Pablo a co powiesz o kiju #5/#6?

Imho za sztywno...

To zależy oczywiście jaki kij,trzeba ''obmacać i pomachać''.Przeszło mi przez ręce kilka kijów muchowych w budżecie 200-250zł,o popularnej klasie 5/6 i każdy lepiej dawał sobie radę na sznurze AFTM 6 niż 5 (słabiej ładował się na lżejszym sznurze).Wychodzi na to,że producent sztucznei zaniżał klasę kija,szczerze mówiąc przy metodzie muchowej wolał bym odwrotną sytuację,gdyż częściej trzeba przy niej łowić ''cieniej i lżej'' niż grubiej.Idąc tym torem kupując budżetowy niby w klasie 4,może on być ciutkie powyżej i też nie będzie to co nam odpowiada.Może wyjściem byłby muchowy kijek 9'3''-10' mod-fast w klasie 4 typowy do nimfy,ale to tyko gdybanie bo nie są to tanie wędziska,często za tą cenę można kupić specjalistyczny blank (np: coś Matagi) i zostanie jeszcze na komponenty do jego uzbrojenia.Troche nagmatwałem,ale po prostu nie ma złotego środka.W tym momencie sam czekam na blank i komponenty i spróbuję zrobić juz trzeci kijek,który będzie mi służył do łowienia białorybu.Zobaczymy co wyjdzie.

• 0

Żadna tajemnica wcześniej już pisałem mam zamiar zrobić kijek na blanku mhx s871-2 220cm 0,8-5,3g.Blank dosyć popularny kijka kijów na tym blanku można znaleść w dziale rodbuilding.Kij ma byc uzbrojony troszkę ciężej (Fuji KR alconite),aby lepiej ładował się przy najmniejszych przynętach.Ma byc to troszkę bardziej uniwersalny kijek nie tylko pod białoryb,ale też do dłubania okoni na paproszki i jigi na główkach 1,5-3g.

• Like 1

• 0

Nic nie namieszałeś, wszystko klarowne,

zgodzę się z twoimi spostrzeżeniami.

Wczoraj szlag mnie trafił, konger paladin river raid powiedział — mam cię w zupie...

po czym korek na rękojeści się rozkleił...

Zostałem bez kija pod mikrusy... Kij niebawem trafia do serwisu.

A tutaj trochę drobnicy...

Haki 8-12

Później chyba trafi na giełdę bo bez kija to mi na kant.... Potrzebne.

czas wrócić do woblerów.

post-55261-0-94259600-1432133571_thumb.jpg

post-55261-0-87598000-1432133581_thumb.jpg

post-55261-0-77213600-1432133943_thumb.jpg

post-55261-0-13640500-1432134497_thumb.jpg

Edytowane przez ezehiel
  • Like 4

• 0

Wczoraj szlag mnie trafił, konger paladin river raid powiedział — mam cię w zupie...

po czym korek na rękojeści się rozkleił...

Zostałem bez kija pod mikrusy... Kij niebawem trafia do serwisu.

Przykro czytać,że kijki za nie małe pieniądze robią takie nieładne psikusy.Ja na dzień dzisiejszy zostałem tylko z 2 seryjnymi kijkami (Tica Fario 9' 7-17.5g i Dragon Viper Boat Jig 8'6'' 4-18g) bardziej z sentymentu,niż wzgędów użytkowych,reszta to moje wynalazki ''montowane'' z różnych kijów (czasami z dwóch różnych),przynajmniej mam pewność,że jest sklecone do kupy tak jak powinno.W tym momencie mogę tylko zachęcic do montowania własnych kijów,na początek nie koniecznie z super osławionych blanków za grube pieniądze,ale do przeróbek kijów które przysłowiowo ''leżą za szafą'' i się kurzą,wbrew pozorom nie jest to takie trudne jak niby się wydaje i nie trzeba do tego zaraz super narzedzi.

• 0

Ja dzisiaj wyskoczyłem na 2 godzinki pomachać swoimi mikrojigami i padło około 15 rybek. Większość to małe okonie i klenie, był kiełbik, ukleja i mały pstrążek :)
Miałem też krótką akcję, kiedy mikrusa zassał kleń +/- 40, ale niestety szarpnął i wypluł :ph34r: mam uwiecznionego okonka i kleniki na foto, ale w tym dziale regulamin chyba również obowiązuje i nie można wstawiać?

• 0

pride daj na fb.

Konger mówi, że to bardzo rzadki przypadek.

własny kij w planach.

Z tego co widzę to jest element kontrujący uchwytu kołowrotka (ten uchwyt to chyba cos a'la IPS od Fuji).Powiem tak,ewidentny błąd technologiczny,miejsce klejenia pierścieni korkowych wypada praktycznie w miejcu zakończenia się tuleji z nakrętką.To nie mogło się nie zepsuć,zwłaszcza gdy ktoś złapie za koniec foregripa użyje więcej krzepy przy dokręcaniu kołowrotka.

• Like 1