Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co widzę to jest element kontrujący uchwytu kołowrotka (ten uchwyt to chyba cos a'la IPS od Fuji).Powiem tak,ewidentny błąd technologiczny,miejsce klejenia pierścieni korkowych wypada praktycznie w miejcu zakończenia się tuleji z nakrętką.To nie mogło się nie zepsuć,zwłaszcza gdy ktoś złapie za koniec foregripa użyje więcej krzepy przy dokręcaniu kołowrotka.

Widzisz, psuć się zaczęło już jakiś czas temu, czułem jakby się odkleił korek.

Zawsze przykręcam pełną dłonią i nie kręcę tylko za jeden element, tak samo było i tym razem.

w pewnej chwili poczułem luz i korek odszedł od gripu.

potem ratowałem się gumką i zmianą chwytu.

kogut, fajne tylko pokaż nam rybki :P

• 0

Żadna tajemnica wcześniej już pisałem mam zamiar zrobić kijek na blanku mhx s871-2 220cm 0,8-5,3g.Blank dosyć popularny kijka kijów na tym blanku można znaleść w dziale rodbuilding.Kij ma byc uzbrojony troszkę ciężej (Fuji KR alconite),aby lepiej ładował się przy najmniejszych przynętach.Ma byc to troszkę bardziej uniwersalny kijek nie tylko pod białoryb,ale też do dłubania okoni na paproszki i jigi na główkach 1,5-3g.

A ja mocno sie zastanawiam czy swojego MHX, tylko krotsza wersje, wlasnie nie przerobic na wklejke i przeznaczyc go tylko na lowienie bialorybu.

Mam fajna szklana wklejke, w szczycie kolo 1mm (oryginalny blank ma cos kolo 1.6mm) 

Sam blank gnie sie po sama rekojesc, wiec problemu z byt sztywnym dolnikiem by napewno nie bylo. 

• 0

A ja mocno sie zastanawiam czy swojego MHX, tylko krotsza wersje, wlasnie nie przerobic na wklejke i przeznaczyc go tylko na lowienie bialorybu.

Mam fajna szklana wklejke, w szczycie kolo 1mm (oryginalny blank ma cos kolo 1.6mm) 

Sam blank gnie sie po sama rekojesc, wiec problemu z byt sztywnym dolnikiem by napewno nie bylo. 

A nie prościej kupić gotowy blank z wklejką np:Matagi T-Russell TR74 Super Mebaru-L,trochę szkoda kijka na tym Mhx-e.Ja miałem (mam :) ) pomysł aby zrobić wklejankę z blanku muchowego o akcji fast w klasie 5 lub 6 w 2 częściach.Zastosować do niego dłuższą 60cm węglową szczytówkę,którą po wklejeniu jeszcze oszlifować do pożądanego c.w. i uzyskania jak najmniejszego przesztywnienia w miejscu łączenia.Nie wiem czy to dobry pomysł,ale na pewno spróbuję w najbliższej póznej jesieni,bo jak na razie to tylko siedze w domu i kombinuje z wędziskami zamiast chodzić na ryby  :(

Edytowane przez PablovelLoco

• 0

Znowu zacznę się wymądrzać,ale teraz wolałbym kij 2 częściowy (ale 7'w 4cz. można niby schować do kieszeni)bo na 4 częściach nie pokombinujesz zbytnio z przelotkami.Za te pieniadze można kupic blank Batsona IF764 akcja medium-fast w klasie 4 230 cm,mysle ze wyszedlby z niego elegancki kijek na bialoryb.

• 0

A nie prościej kupić gotowy blank z wklejką np:Matagi T-Russell TR74 Super Mebaru-L,trochę szkoda kijka na tym Mhx-e.Ja miałem (mam :) ) pomysł aby zrobić wklejankę z blanku muchowego o akcji fast w klasie 5 lub 6 w 2 częściach.Zastosować do niego dłuższą 60cm węglową szczytówkę,którą po wklejeniu jeszcze oszlifować do pożądanego c.w. i uzyskania jak najmniejszego przesztywnienia w miejscu łączenia.Nie wiem czy to dobry pomysł,ale na pewno spróbuję w najbliższej póznej jesieni,bo jak na razie to tylko siedze w domu i kombinuje z wędziskami zamiast chodzić na ryby  :(

Pewnie ze mozna, ale bialoryb na mikro to lowie tylko w PL i to jako odskocznie od innego lowienia. Wiec az tyle wedek do tego mi nie potrzeba ;) Szkoda kasy wydawac na matagi jak mozna pokombinowac z mhx, ktorego juz mam.

• Like 1

• 0

ja kupiłem blank batsona f662-2  1,98m #2  i niedługo nasz forumowy kolega będzie go zbroił cena za nowy blank 120 pln

Ciekawy jestem co z tego wyjdzie,blanki z seri F mają akcję moderate-fast, z koleji z seri IF medium-fast.Z tego co czytałem to wiekszość pracowni czy rodbuilderów odradza robienie spinów na blankach poniżej klasy 3-4,wyjaśniając poniekąd,że są to zbyt delikatne blanki pod zbrojenie spinningowe (sugerując różnice w podczas rzutu w technice muchowej i spinningowej) więc tym bardziej jestem ciekawy takiego projektu.

• 0

Mi zależy na travelu stąd ten kij.

muszę zacząć czytać dział rodbuilding, chyba czas na własny kij :P

Uważaj po 3-cim zrobionym własnoręcznie kiju troszkę zmnienia się światopogląd wędkarski.Oglądając wtedy seryjne kije w sklepie widzisz tylko,co mogło by być w nich zrobione lepiej lub inaczej.Także jak to mówią finowie ''Varovasti !!!''.

• 0

Pablovelloco,

Uwierz przeżyłem już parę bzików zawodowych.

najgorzej było z książkami, jestem poligrafem więc godzinami oglądałem książki, a jesCze wideo czytałem.

obecny problem braku lekkiego kija zastąpię bocznym trokiem lub sbirulino.

Tym czasem czas połowić na grubo a w weekend odpale chyba feeder.

• 0

Byłem dzisiaj nad swoim ciurkiem dosłownie 10 minut :(,ale trafiła mi się niespodzianka,bo złowiłem pierwszego fińskiego jazia :) .Fotek nie ma bo,jaź mało forumowy może ciutkę ponad 30cm i też odhaczony był ''na szybko'' w wodzie,bo była to ''pani'' napchana na maksa ikrą.Jak to mówią w moich stronach ''momenty były'',gdy rybka tańczyła z piruetami na ogonie,skutecznie płosząc wszytko w i nad wodą :D .

A to wolno-opadowy ''brzydal'' na haku 12 na którego skusiła się ''pani'' jaziowa.

post-54673-0-61162000-1432561853_thumb.jpg

Edytowane przez Paavo
  • Like 2