Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sam zastawa się nad jakimś fajnym matagi.... może ... ten ?

MATAGI T-Russell TR80 Super Mebaru-L SGT, 0,4-3g, 240cm

Hej tutaj ciutkę krótsze TR74 (220cm)  Super Mebaru w akcji.

https://www.youtube.com/watch?v=_X5IzY3xGXA

• Like 3

• 0

Oh, Banshee... Ślicznotka. Wściekły jestem, bo w Decathlonie byłą Daiwa presso, kijek też chyba do 3.5g, 195cm, ideał był, ale cholera jasna, akurat nie miałem forsy, ani nawet od kogo pożyczyć, i jak sie ogarnąlem to już go nie było... Teraz jest na ebayu, ale 60-70 funtów, a u nas był za 240 zł. -_-
Bul i rzal że u nas rynek SUL praktycznie nie istnieje, jedyne co najbliżej to tak jak mówisz Pawle, parabellum do 5g, i sg lrf również do 5g.
Btw, orientuje się ktoś jaki to byłby koszt ściągniecia takiego kijka do Polski? Nie mniej pewnie jak 5 stówek?

• 0

Oh, Banshee... Ślicznotka. Wściekły jestem, bo w Decathlonie byłą Daiwa presso, kijek też chyba do 3.5g, 195cm, ideał był, ale cholera jasna, akurat nie miałem forsy, ani nawet od kogo pożyczyć, i jak sie ogarnąlem to już go nie było... Teraz jest na ebayu, ale 60-70 funtów, a u nas był za 240 zł. -_-

Bul i rzal że u nas rynek SUL praktycznie nie istnieje, jedyne co najbliżej to tak jak mówisz Pawle, parabellum do 5g, i sg lrf również do 5g.

Btw, orientuje się ktoś jaki to byłby koszt ściągniecia takiego kijka do Polski? Nie mniej pewnie jak 5 stówek?

Banshee też mi wpadł w oko.. fajnie wygląda połowiłbym nim chętnie, zresztą Japończycy mają b.duzo fajnych kijków :)

Zależy którego :) MJ Trapara SUL/XUL z opłatami powinno wyjść ok 370-380zł, mój klubowy kolega za Nextino XUL zapłacił coś ok 560zł jak dobrze pamiętam. Nie znam wędek na naszym rynku które oferowały by taki stosunek ceny do jakości. Łowiłem i oglądałem różne UL Parabellum, LRFy, Mikada, Kongery i inne szmery bajery kijki niektóre nawet fajne ale do MJ im daleko. Jak za LRFa miałbym zapłacić 300-320zł bez wahania zdejmuję wędlinę z kanapki ;) i oszczędzone złotówki dokładam żeby zamówić Traparę.  Poniżej filmiki gdzie można obejrzeć wspomniane kijki w akcji :

https://www.youtube.com/watch?v=Z_Uqw4hn5iU

Edytowane przez gajosik
  • Like 2

• 0

Ehhhh... Można samemu ściągnąć, można uderzyć do mefisto...

Ps.

Panowie szlifujcie rosyjski [emoji14]

http://www.rybolov-sportsmen.ru/catalog/37/37206/120533/

Koszt 290pln

Rosjanie nie lubią wysyłać do Polszy... :(

• Like 1

• 0

No i popłynąłem :) Dzisiaj pierwszy raz wybrałem się na białoryb i pochłonęło mnie to na maxa.

Wczoraj odebrałem kijek SG Parabellum 0-5g i przyznam że każde skubnięcie czuć na tym kiju...rzuty hmmm...pogoda nie była bezwietrzna warunki dosyć ciężkie dużo krzaków i wszelkiego rodzaju roślinności(bardzo mało miejsca na wykonanie rzutu) mimo tego patyk posyłał przynętę o wadze 0,45g na około 10-15m także bardzo przyzwoicie. W tych warunkach jego długość 1,9m działała jak najbardziej in plus .

Pierwsze skrzypce grały świetne przynęty od kolegi Pawlikowski. Dzięki wielkie!

Na brzegu 4 wzdręgi 2 okonie i jeden chyba rozpiór?? :D Brania dosyć zdecydowane i bardzo podobne...przynęta do wody opad na ok 1m podbicie chwila opadu i przyjemny opór :)

Bałem się o żyłkę bo 0,14 ale naprawdę spisywała się świetnie (żyłeczka trabucco rapture spin). Swoją drogą muszę zobaczyć czy robią 0,12 :) Rybki może nieduże ale widziałem wzdręgi ok 40cm i kolejnym razem spróbuję je podejść bo bardzo płochliwe france.

post-54784-0-74509900-1433268566_thumb.jpgpost-54784-0-11260200-1433268569_thumb.jpg

post-54784-0-39553000-1433268571_thumb.jpgpost-54784-0-48377200-1433268573_thumb.jpg

bohater dnia

post-54784-0-51382900-1433268564_thumb.jpg

Sorry za jakość ale fotki robione kalkulatorem...

P.S. Łowisko wymaga jeszcze rozpracowania bo byłem tam 1-szy raz ale mimo tego co większość o nim mówi ja widzę w tej wodzie potencjał :)

Pozdrawiam Qcyk!!

Edytowane przez Qcyk
  • Like 12

• 0

Bardzo możliwe że to krąpik dlatego napisałem chyba :) Walczą fajnie.. tylko w tym łowisku strasznie płochliwe są. Po wyholowaniu jednej musiałem przenosić się w inne miejsce na ok 20 min zanim ponownie się zgrupowały. Nie mówiąc już o kilku akcjach ratowania jigga z zaczepu :D

Edytowane przez Qcyk

• 0

To może od razu MAJOR CRAFT Truzer Mebaru

Ciekawa propozycja

Rosjanie nie lubią wysyłać do Polszy... :(

heheheeheh dobre ...

@Qcyk gratulacje, jak wciągnęło to masz wyjęte troszkę czasu z życiorysu wędkarskiego :) super sprawa, że połowiłeś i czekam na te 40-stki, jeśli takie u Ciebie pływają i je jeszcze widać to tylko pozazdrościć:)

Edytowane przez pawlikowski

• 0

Ładne te rybki kolego @Qucyk. Wzdręgi podobno ładnie walczą. A to ostatnie to chyba raczej krąp, bo rozpiór o ile się nie mylę to pyszczek lekko do góry ma.

Tak to zdecydowanie pan krąp.Mnie już nosi,cienkie plecioneczki ponawijane,kij nie skończony,ale nie dam rady i jutro chyba go zabiore na testy,bo ''łypie'' na mnie z kąta ...tylko...tylko ta pogoda mnie już roz.....

• 0

U mnie pogoda akurat lux dzisiaj bardzo ciepło i słonecznie. Zastanawiam się poważnie czy jutro przed pracą nie wyskoczyć na 2h :)

Hyhy, gratulacje. :) Ładne rybki, u mnie niestety bura pogoda, to i efekty kiepskie... Jutro idę po żyłeczkę 0.10 lub 0.08 i zdejmuję wędlinę z kanapki ( :D ), i zbieram na traparę. :D Jeszcze nie wiem w jaki sposób ją ściągnę, ale będzie moja. :)

To będziesz jeszcze musiał z masła zrezygnować bo opłaty to japońce chyba srogie mają...a orientowałeś się już może ile taka przyjemność z Japonii całościowo wynosi??

• 0

Nie będzie musiał, koszt to ok 370-380 (koszt wędki+transport+opłaty celne+prowizja paypal) 

Wzdręgi, jak wzdręgi ale krąpia to Ci zazdroszczę :) waleczne rybki, jak Wisła opadnie to muszę się wybrać z nastawieniem właśnie na nie. 

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

• 0

O to całkiem przyjemna cena jest :) Ale trzeba odgonić złe myśli...przecież dopiero kupiłem parabellum :D Na razie mi wystarczy... To prawda mają moc:) Ten mino że nieduży to bardzo fajnie uginał kijek :) Wisełka w Warszawie na czwartek zapowiada się na 240cm...

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

• 0

Sam zastawa się nad jakimś fajnym matagi.... może ... ten ?

MATAGI T-Russell TR80 Super Mebaru-L SGT, 0,4-3g, 240cm

Będziesz nim zachwycony. Tylko bierz wersje SGT, nie PTO :) Do najmniejszych wabików i tak wolę Mirage 711-1 od Phenixa, ale tym blankiem ogarniesz micro przynęty jak i sporo sporo więcej. Bardzo zacny kawałek węgla. 

• Like 1

• 0

Będziesz nim zachwycony. Tylko bierz wersje SGT, nie PTO :) Do najmniejszych wabików i tak wolę Mirage 711-1 od Phenixa, ale tym blankiem ogarniesz micro przynęty jak i sporo sporo więcej. Bardzo zacny kawałek węgla. 

Mój Matagi Super Mebaru L dał radę wiślanemu Boleniowi 63cm złowionym w silnym nurcie na kleniojaziowego "Gajosika" a również frajdę daje podczas holu okonka 20cm

Genialny kij ale tak jak Piotrek pisał do mikro(poniżej 1g) lepiej użyć czego innego bo to nie jest żywioł tego Matagi

Edytowane przez paawelek83
  • Like 2

• 0

Mój Matagi Super Mebaru L dał radę wiślanemu Boleniowi 63cm złowionym w silnym nurcie na kleniojaziowego "Gajosika" a również frajdę daje podczas holu okonka 20cm

Genialny kij ale tak jak Piotrek pisał do mikro(poniżej 1g) lepiej użyć czego innego bo to nie jest żywioł tego Matagi

Do ul mam kocia łapkę od Kawalca. ale szukam właśnie czegoś do łowienia jak najlżejszy do powiedzmy 3 gram...

Z żyłka 2 lb

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

A ja mam pytanko z innej beczki :D Ktoś z tu Obecnych kolegów jest z Krakowa i kręci swoje jigi? Mam trochę materiałów, za które bym się powymieniał żeby urozmaicić swoje pudełeczko :rolleyes:

A co cię interesuje z mikrusów?

Jak masz materiał to czemu sam nie kręcisz?