Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój Matagi Super Mebaru L dał radę wiślanemu Boleniowi 63cm złowionym w silnym nurcie na kleniojaziowego "Gajosika" a również frajdę daje podczas holu okonka 20cm

Genialny kij ale tak jak Piotrek pisał do mikro(poniżej 1g) lepiej użyć czego innego bo to nie jest żywioł tego Matagi

To może jakaś propozycja co do modelu blanku,jestem ciekawy po prostu.Ja już przez najbliższe kilka miesięcy kończę z rodbuildingiem,ale kusi mnie zbudowanie czegoś naprawdę delikatnego,ale nie krótszego niż 200cm.Może mi odwalić i zrobie kij na blanku AFTM w klasie 1-2  7' :D .Na przykład na takim jakim jest zbudowana wędeczka ze zdjęć.

post-54673-0-22411400-1433335381_thumb.jpg

post-54673-0-55653200-1433335382_thumb.jpg

post-54673-0-40766700-1433335383_thumb.jpg

Edytowane przez Paavo
  • Like 3

• 0

To może jakaś propozycja co do modelu blanku,jestem ciekawy po prostu.Ja już przez najbliższe kilka miesięcy kończę z rodbuildingiem,ale kusi mnie zbudowanie czegoś naprawdę delikatnego,ale nie krótszego niż 200cm.Może mi odwalić i zrobie kij na blanku AFTM w klasie 1-2  7' :D .Na przykład na takim jakim jest zbudowana wędeczka ze zdjęć.

Tak jak pisał @PiECIA - Mirage 711-1

• 0

Sorry mój błąd myślałem o MF 711-1,216 w jednym kawałku c.w 1-6g akcja moderate.

Miałem Mirage 671-2, i łowiłem na 711, Obecnie mam na stanie MHX 871-2, i moim zdaniem MHX nie ma podejścia do "feniksów" pod względem łowienia białorybu, czyli zastosowania adekwatnych przynęt. Po prostu nie ta charakterystyka blanku, przynajmniej ja tak to czuję.

Co do spinów na blanku muchowym, to sam jestem coraz bardziej przekonany do takiego pomysłu. Jak już sobie "pomacam" i zdecyduję jaki blank i w jakiej klasie, to bezwarunkowo sobie taki kijek sprawię. Nie wiem, dla czego, ale od dłuuuższego czasu chodzi za mną pomysł dodania delikatnej wklejki do blanku muchowego :angry: Bezsens, czy szaleństwo, nie wiem? :P Bo nie pasuje mi wklejka do kijka na białoryb (w przeciwieństwie do kijów okoniowych, czy sandaczowych). No, ale każdy szuka swojej drogi.... ;)

• Like 1

• 0

Dzisiaj późnym wieczorkiem,zauważyłem pierwsze stadka niedużych "bzdręg'' (2 się uwiesiły jedna spadła),a na ciurku trafiłem lekko poharataną weterankę z jeziora jak na razie największą z tego gatunku w tym roku,był też jazik kilka mniejszych płotek i oczywiście ''pasiaste breloczki''.Przynetą nr. 1 była ponad gramowa brązowa i czarna pijawka na haku 10 .

post-54673-0-63685300-1433533402_thumb.jpg

post-54673-0-47303500-1433533405_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Witam, jako że to mój pierwszy post proszę o wyrozumiałość ;)

Polowanie na białoryb zacząłem w tym roku. Fajna zabawa.

A część efektów można zobaczyć tu:

(mam nadzieję, że wrzucanie linków jest dozwolone :) )

Jako to twój pierwszy post wyrozumiałość otrzymasz.

Jest u nas zwyczaj aby pierwszy post był w wątku powitanie :)

Szoruj do niego i tam przywitaj się.

Taki zwyczaj :)

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• 0

20 minut bez wiatru na jeziorze i trafił się taki "liszaj wąchacz'' zakolczykowany za nos :D .Rany najprawdopodobnie po ''szczupłym'' lub po sieciach i do tego z jakąś infekcją.Pomimo tego rybka w doskonałej kondycji,oczywiście jak na leszcza.

post-54673-0-07477800-1433577547_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Korzystając z długiego weekendu odwiedziłem swoje strony i lubiane starorzecze, na którym rok temu wypatrzyłem trochę wzdręg i okazało się że....nie ruszyły się z miejsca. Dojście do wody nieco mnie zaskoczyło bo przyjechałem w adidasach a tu wszędzie woda :) Pomyślałem trudno i po chwili stałem po kolana w wodzie. Rybki fajnie współpracowały. Przez 1,5h biczowania udało się skusić 11 ryb w tym 5 ładnych wzdręg, nie mierzyłem ich ale na oko miały ok 30cm i były dosyć grube. Nie robiłem fotek wszystkim rybonom bo czasu nie było (żona czekała na kocu i co chwilę pytała czy długo jeszcze :D )

Przynęty bez zmian od kolegi Pawlikowski.

Kijek Parabellum 0-5g

Ryobi Zouber 2000 - swoją drogą za ciężki do kijka ale już planuję zakupić jakiegoś malucha.

Żyłeczka 0,14 Trabucco Rapture Spinn.

post-54784-0-42833600-1433582226_thumb.jpgpost-54784-0-03606100-1433582222_thumb.jpgpost-54784-0-35385300-1433581949_thumb.jpg

post-54784-0-58419500-1433581966_thumb.jpgpost-54784-0-08218300-1433582010_thumb.jpgpost-54784-0-96588800-1433582025_thumb.jpg

post-54784-0-02329800-1433582043_thumb.jpg

Edytowane przez Qcyk
  • Like 3

• 0

Mam pytanie jako jeszcze niedoświadczony "wzdręgarz". Co robić gdy nie biorą? Opad, drganie szczytówką?  Gdy biorą to sprawdza mi się jak najwolniejsze prowadzenie, a sposobu na te niechętne jeszcze nie mam. Mam oczywiście na myśli łowienie microjigiem.

Edytowane przez JuniorFishing