Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do przynęt to na razie mam ich małą garstkę, ale uważam że na początek wystarczy. Tak jak mówiłem łowie tylko i wyłącznie na microjigi. Najlepiej spisywał się kolor czerwony, później pomarańcz, żółty. Jigi są pół gramowe. Liczę na porady co do nich(sposób prowadzenia,dobór do pogody,pory roku itp). Pozdrawiam

post-59500-0-26807100-1433592043_thumb.jpg

post-59500-0-97863700-1433592047_thumb.jpg

• 0

Ze zrobieniem będzie ciężko , bo jigów sam nie kręcę , kupuje gotowce. Chyba ze masz jakiś domowy sposób na tą ochotkę?

Spróbuj może trochę przyciąć swoje (tułów i ogonek) tylko ostrożnie, żeby nie przeciąć nawiniętych nici. A ochotkę można zrobić owijając po prostu haczyk czerwoną wełną, albo grubszą nicią. Czasami taka prosta rzecz potrafi zadziwić ;)

• Like 2

• 0

Junior, napisz jeszcze gdzie łowisz, rodzaje łowisk, występowanie roślin, żyłka.

Lrf to 0-5 czy 0,5-7. Znam filmy z netu.

Najlepiej jakbyś sam kręcić zaczął.

Nic strasznego, tylko trzeba poznać reguły kręcenia.

Jeżynka najlepiej z kury, przepiórki, w ostateczności kogut.

Spróbuj zapolować przy pomocy rudego kiełża.

• 0

Tak mnie poszczuliście tym spinningowym białorybem, że nie wytrzymałem i musiałem spróbować :P

Wybrałem się więc dzisiaj nad wodę, aby przetestować mikrusy od forumowego kolegi Pride'a...zapewniał, że łowne :P

Niestety zakupiony niedawno z myślą o białorybie kijek kilka dni temu strzelił więc musiałem się wybrać z nieco mocniejszym Iri luckym ^_^

Brań było sporo, udało się wyskrobać 9 wzdrążek (niektóre jak widać całkiem chętnie pozowały), jednego jazika i co najciekawsze dwa liny odprowadziły przynęty do brzegu :D

Jak na pierwszy wypad narzekać nie mogę. Coś mi się wydaje, że chyba się zaraziłem :blink:

post-56716-0-06541800-1433697334_thumb.jpg post-56716-0-91139800-1433697358_thumb.jpg post-56716-0-82028900-1433697363_thumb.jpg post-56716-0-71611600-1433697378_thumb.jpg

• Like 8

• 0

Super wzdręgi, cieszę się, że i u Ciebie mikrojigi się sprawdzają :) coraz więcej pozytywnych opinii zbieram na ich temat, trzeba będzie znowu zasiąść przy imadle:)

Zdecydowanie!

Rybki tak je zasysały, że przy większości z nich bez szczypiec się nie obyło... :P

• 0

Junior, napisz jeszcze gdzie łowisz, rodzaje łowisk, występowanie roślin, żyłka.

Lrf to 0-5 czy 0,5-7. Znam filmy z netu.

Najlepiej jakbyś sam kręcić zaczął.

Nic strasznego, tylko trzeba poznać reguły kręcenia.

Jeżynka najlepiej z kury, przepiórki, w ostateczności kogut.

Spróbuj zapolować przy pomocy rudego kiełża.

Łowię nad starorzeczami Warty(jak na filmie), nad Zalewem na uboczu miasta no i na jeziorkach. 
Rośliny no to takie dość typowe- palmy u mnie nie rosną hihi :D. Moczarka ,rdestnica, no a wzdręg szukam przy trzcinach i grążelach.
Sprzętowo to na razie rewelki nie ma - SG Lrf 0-5g 198cm , Spro Passion 710, żyłka 0,10.

Sam kręcić ? Trochę się obawiam, że dość trudne zajęcie. Może ktoś z Was mnie przekona ...

• 0

Tak mnie poszczuliście tym spinningowym białorybem, że nie wytrzymałem i musiałem spróbować :P

Wybrałem się więc dzisiaj nad wodę, aby przetestować mikrusy od forumowego kolegi Pride'a...zapewniał, że łowne :P

Niestety zakupiony niedawno z myślą o białorybie kijek kilka dni temu strzelił więc musiałem się wybrać z nieco mocniejszym Iri luckym ^_^

Brań było sporo, udało się wyskrobać 9 wzdrążek (niektóre jak widać całkiem chętnie pozowały), jednego jazika i co najciekawsze dwa liny odprowadziły przynęty do brzegu :D

Jak na pierwszy wypad narzekać nie mogę. Coś mi się wydaje, że chyba się zaraziłem :blink:

attachicon.gif1.jpg attachicon.gif2.jpg attachicon.gif3.jpg attachicon.gif4.jpg

Gratulejszyn! Ładne rybki! Rzeka czy stojąca??

Pozdrawiam Qcyk!!

• 0

Samodzielne kręcenie daje dużo frajdy. Na początku zawsze jest trudno( ja sam jestem jeszcze na etapie uczenia się). Uwaga! Jak zaczniesz kręcić w miare dużo przynęt i kupować coraz więcej materiałów i narzędzi to znaczy, że zachorowałeś na nieuleczalną chorobę.

• Like 2