Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zakaz używania środków pływających jest na tej wodzie ;) a dam krok do wody i dalej jest już ponad 1m głębokości.

Znam ten ból... od niedawna używam pływadła. Wcześniej łowiłem wyłącznie z brzegu, a woda ma właśnie taki charakter jak u Ciebie. Zaraz robi się głęboko, a do tego zasysa niemiłosiernie :D

• 0

Witam Panowie! Wiem że to nie ten wątek natomiast zważywszy na fakt, że dosyć często poruszana jest tutaj kwestia sprzętu a ja jestem bardzo potrzebujący postanowiłem zapytać w tym wątku... Sprawa dotyczy wędki parabellum 0-5g byłem sobie dzisiaj na białorybie i niestety złamałem wędkę w części szczytowej ok 4cm od góry. Potrzebuję waszej opinii. wymyśliłem sobie że utnę równo szczytówkę i przelotkę szczytową wkleję na zeszlifowany delikatnie koniec. W miejscu złamania nie widać aby włókna się rozwarstwiały więc chyba powinno być ok. Tylko pojawiają się dwa pytania:

1. Jak wydostać z przelotki szczytowej pozostałą część szczytówki?

2. Jakim klejem to skleić?

Moim zdaniem wszelki kropelki nie zdadzą egzaminu to może lepiej poxipolem permanentnym 2 - składnikowym (taki do wklejania sterów - dosyć elastyczne spoiwo)? Jak myślicie? Zaznaczę, że czas mnie goni bo w weekend chciałem na rybki skoczyć...

Pozdrawiam Qcyk!!

• 0

Niestety mój nie strzelił przy samej przelotce i gwarancja tego nie obejmie. A z resztą czekanie 2 tygodnie na rozpatrzenie reklamacji to za długo bo nad wodę ciągnie :D A gdybym chciał wymienić to pewnie cały 2 skład trzeba by wymieniać więc się nie kalkuluje...

• 0

Witam Panowie! Wiem że to nie ten wątek natomiast zważywszy na fakt, że dosyć często poruszana jest tutaj kwestia sprzętu a ja jestem bardzo potrzebujący postanowiłem zapytać w tym wątku... Sprawa dotyczy wędki parabellum 0-5g byłem sobie dzisiaj na białorybie i niestety złamałem wędkę w części szczytowej ok 4cm od góry. Potrzebuję waszej opinii. wymyśliłem sobie że utnę równo szczytówkę i przelotkę szczytową wkleję na zeszlifowany delikatnie koniec. W miejscu złamania nie widać aby włókna się rozwarstwiały więc chyba powinno być ok. Tylko pojawiają się dwa pytania:

Moim zdaniem wszelki kropelki nie zdadzą egzaminu to może lepiej poxipolem permanentnym 2 - składnikowym (taki do wklejania sterów - dosyć elastyczne spoiwo)? Jak myślicie? Zaznaczę, że czas mnie goni bo w weekend chciałem na rybki skoczyć...

Pozdrawiam Qcyk!!

Przelotkę szczytową tak jak napisał kolega,podgrzej zapalniczką i wyciągnij ułamany kawałek.Co do dopasowania przelotki do pozostałej części to może nie być problemu,bo często w seryjnych wędkach przelotki szczytowe mają tulejkę większą niż średnica szczytówki,aby omotka końcowa ładnie pasowała,a klej to wystarczy taki jak do pistoletu na gorąco,wycinasz cienki paseczek,wkładasz do tulejki, podgrzewasz,na szczytówkę i gotowe.

• 0

Dzięki Paavo!! :) Słuchaj a taki klej da radę??

http://strefaokazji.com/produkt/2006/2852/ARTYKULY_BUDOWLANE/Kleje_do_metalu_drewna_szkla_gumy/POXIPOL_KLEJ_2_SKLADNIKOWY_BEZBARWNY_-_14_ML.html

Bo tego na gorąco nie mam a kupować cały dla małego paseczka to trochę słabo....no ale jak będzie trzeba to oczywiście kupię :) Tylko pytanie czy to jedyny klej który się nadaje do tego rodzaju akcji czy może być taki jak wyżej ??

Edytowane przez Qcyk

• 0

Dzięki Paavo!! :) Słuchaj a taki klej da radę??

http://strefaokazji.com/produkt/2006/2852/ARTYKULY_BUDOWLANE/Kleje_do_metalu_drewna_szkla_gumy/POXIPOL_KLEJ_2_SKLADNIKOWY_BEZBARWNY_-_14_ML.html

Bo tego na gorąco nie mam a kupować cały dla małego paseczka to trochę słabo....no ale jak będzie trzeba to oczywiście kupię :) Tylko pytanie czy to jedyny klej który się nadaje do tego rodzaju akcji czy może być taki jak wyżej ??

Całego pistoletu do klejenia na gorąco nie musisz kupować,wystarcz sam sztyft na pewno tańszy niż poxipol i zawsze można poprawić jak by cos bylo krzywo poprzez podgrzanie.We wszystkich wedziskach które ukrecilem mam tak zamontowane przelotki szczytowe.

• 0

Pozdrawiam Qcyk!!

Miałem kiedyś podobny problem z wklejką i w sumie szybko się z tym uporałem.

http://jerkbait.pl/topic/54250-z%C5%82amana-wklejka/#entry1634958

• 0

gdzieś już był wątek o tym na forum, czy to legalne u nas ? (dodatkowy sygnalizator brań) i gdzie to można kupić ?

To nie jest sygnalizator Brań...

Masz popera którym chlapiesz jak ryba, za nim masz hak z mikrusem.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Miałem kiedyś podobny problem z wklejką i w sumie szybko się z tym uporałem.

http://jerkbait.pl/topic/54250-z%C5%82amana-wklejka/#entry1634958

U mnie to trochę inna akcja bo to nie wklejka :) Nic trzeba być dobrej myśli i spojrzeć na to z innej strony mam już zajęcie na wieczór...miałem strugać a będę kleił.

• 0

To nie jest sygnalizator Brań...

Masz popera którym chlapiesz jak ryba, za nim masz hak z mikrusem.

wiem, że nie jest i wiem że to popper :) ale kwestia czy nie zostanie tak odebrany jak spławik przy ewentualnej kontroli  ;)

z tego widać to chyba jest przelotowy

Edytowane przez dreadknight

• 0

Wczoraj byłem połowić trochę ''grubiej'' ,ale efekty były raczej mizerne,więc dzisiaj ''katowania ciurka'' ciąg dalszy.

Oto fragment ciurka,raczej szału nie robi,głęboki może na 1m.

post-54673-0-22701500-1433859812_thumb.jpg

I dzisiejsze rybki: 2 leszcze,taki okonik i krąp.

post-54673-0-10179500-1433859802_thumb.jpg

post-54673-0-26868400-1433859805_thumb.jpg

post-54673-0-45412600-1433859808_thumb.jpg

post-54673-0-25123800-1433859819_thumb.jpg

post-54673-0-75424400-1433859822_thumb.jpg

Było też kilka płotek i wiaderko mikro okoni...ale to trochę już nudy...Żeby nie było tak kolorowo to przy cholu ''pasiastego breloczka'' uderzył w niego może 50cm szczupak i zabrał go razem z jigiem,oraz zaliczyłem spinkę przy próbie podebrania ponad 35cm jazika (zabolało...).Oczywiście rządził jeden model microjiga czyli brązowa lub czarna pijawka.

Od dzisaj odwyk od biczowania wody na ponad tydzień...to będzie bolało naprawdę... :( .

Edytowane przez Paavo
  • Like 4

• 0

Dla marud z zarośniętej wody, świeżo wyhaczone z netu.

Przyznam się szczerze ale podobnego patentu używam czasami jak łowię na nimfę na dość głębokich miejscówkach.Malutki sygnalizatorek z balsy,do tego przypon 1-2m.Fajnie sprawdza się przy połowie płoci,gdy nie zbierają niczego z powierzchni.

post-54673-0-54996700-1433861304_thumb.jpg

Długość 5-6mm,drucik przez całość.

• Like 1

• 0

To nie sygnalizuje Brań....

To jak ten gość z filmu ''czuje'' branie...taki poper stawia jakiś tam opór (zwłaszcza,że jest spory) na wodzie,więc w jakiś sposób rybka ''atakując'' przynetę '' mimowoli przesuwa tą bojkę.Z drugiej strony patrząc to ten poper ''dławi'' sygnały płynące od przynęty umieszczonej na końcu.

Ps.Jak się dokładnie przyjrzymy filmikowi to przynetą na końcu zestawu jest sztuczny biały robak :) ,bez obciążenia.

Edytowane przez Paavo

• 0

To działa tak.

Poper przypomina rybę która atakuje pokarm z powierzchni, robi chlap. Robak wtedy opada w dół.

Czyli podciągnąć popera aby wyglądało jak pobranie pokarmu z powierzchni, zatrzymać aż przynęta pójdzie w dół. Znów chlap i tak dalej.

W Polsce nie można spinningować z sygnalizacją brań. Niektórzy nawet sbirulino uważają za sygnalizator..

• 0

Bodajże Janusz @Woblery z Bielska opisywał sposób w którym mówił o stosowaniu bardzo małego woblerka plus miast kotwiczki 15 cm trok z nimfą. Ponoć kosiło. :) Ja niestety od dłuższego czasu nie mam kiedy wyskoczyć, może jutro się uda... Bo żyłka 0.10 trabucco czeka. :D
Dlaczego mieszkam btw, na zadupiu, gdzie o leszcza trudno? :P Nawet o leszczyka...

• 0

Bodajże Janusz @Woblery z Bielska opisywał sposób w którym mówił o stosowaniu bardzo małego woblerka plus miast kotwiczki 15 cm trok z nimfą. Ponoć kosiło. :) Ja niestety od dłuższego czasu nie mam kiedy wyskoczyć, może jutro się uda... Bo żyłka 0.10 trabucco czeka. :D

Dlaczego mieszkam btw, na zadupiu, gdzie o leszcza trudno? :P Nawet o leszczyka...

A jaka dokładnie ta żyłka ??