Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To te mikro mikrusy? O matko! :o

Będzie trzeba chyba łódkę do wywózki kupić bo jak takim czymś rzucić [emoji14]

Rzucanie jest proste.

Wiążesz granat, zawleczka bach i rzucasz. Potem zbierasz ryby [emoji14]

Kijek od 0g-0,5g żyłka cienka i jedziesz.

Najlepiej rzut boczny tylko nie siłowo.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dla marud z zarośniętej wody, świeżo wyhaczone z netu.

Ciekawe co by było gdyby po drugiej stronie zameldował się linek lub karaś +40, z takiego oczka z grążelami daj Ci Panie Boże żebyś go wytarmolił ;) A takie wzdręgi to można rzutem na klatę :) Sam łowiłem i łowię w bardzo zarośniętych dołkach dużo częściej do tej pory z brzegu niż z wody, ale... to co na tym filmiku to już hardcore pełną gębą :D Dodatkowo ten "sygnalizator"... jakoś taka bombka przy mikrospinningu mi nie pasi :)

@Paavo z takiej wody takie piękne leszczyki. Gratulacje :)) Świetny klimacik :)

Edytowane przez pawlikowski

• 0

@Paavo z takiej wody takie piękne leszczyki. Gratulacje :)) Świetny klimacik :)

To najszerszy fragment ciurka,jakieś 300m za tym mostkiem zaczyna się jezioro,dlatego takie rybki,a nie inne.Rok temu z tego mostku obserwowałem 4-6kg karpie,które tarły się nie daleko.Widok niesamowity,karpie wpływały do ciurka prawie 1/3 wysokości ciała wystając z wody.Szanse wycholawania takiej rybki w tym miejscu oczywiście zerowe,więc nawet nie próbowałem i ''kusić'',chociaż parcie było :D .Reszta ciurka czyli około 1,5km ma szerokość 1,5m-max 3m i część przebiega obok ogródków działokowych i trasy rowerowej,więc zawsze wzbudzam zainteresowanie,co ja tam takiego łapie w tej ''kałuży'',a złapane rybki mogą zadziwić nieraz rozmiarem.Tak było ostanio ze sporym jaziem który udeżył na ufaszynowanym 2 metrowej szerokości odcinku,pokrytym na dnie gęsto wodną ''sałatą''.Jedyny minus,że rybka pływa w tym ciurku tylko sezonowo,na początku września zazwyczaj jest już pusto.

To ten ciurek na mapie :D .

https://www.google.pl/maps/place/13100+H%C3%A4meenlinna,+Finlandia/@60.9979692,24.4974097,15z/data=!4m2!3m1!1s0x468e5c42a583f8cb:0x400b551554bad30

Edytowane przez Paavo

• 0

Taki cielaczek fajny sie dziś utrafił. :) Dodatkowo tarło uklejek pod samymi nogami, a tuż pod uklejami co pare minut półmetrowy kaczogęby sie pojawiał, i stadko krąpi/leszczyków wraz ze wzdręgami. Wzdręgi gryzli, skalarki niestety w nosie miały. Ciekawy dzień. ;) Filmik normalnie dziala, brak tylko miniaturki :)
cHJD9s4.jpg
iCwhTsv.jpg

Fotki sie buntują i nie chca się obrócić.. :(

laQfhp6.jpg

Edytowane przez Kuballa44
  • Like 17

• 0

W niedzielę byłem za drobiazgiem, łowiłem w miejscu gdzie siedzą liny.

Trzy brania za późno zacięte...

Kij na lekko uszkodzony więc męczę się na ultimie 5-25g.

Nagle pizd w przynętę i jazda...

Żyłka 0.16, hamulec ciasno skręcony wyje jak banshee...

WTF!!!

Kij wygina się w parabole, cofamy się od obrzędu kij mocno się gnie.

Goście obok patrzą w hipnozie... Na powierzchni zygzakowata fala od ogona... Żyłka skręca i idzie w zdłóż brzegu prosto w spławiki.

Podbiegam podciagajac linkę, odjazd w środek zbiornika.

Zgarniam dwa spławiki... Woda nieruchomieje na lince luz.

Zwijamy wkurzony... 5m od brzegu pizd ponownie. Bydlę zawróciło i poszło w brzeg kiedy ja kombinuje że spławikami uniki.

Na powierzchni pokazuje się koniec ogona -Sum.

Ponowny odjazd hamuje szpulę dłonią...

Błąd!

Trzask i dostaje urwaną linka jak z bicza...

Siedziałem 10 minut i jarałem szlugi wkurzony.

Kurczaki miało być mikro.

Podchodzą ludki - na co łowisz?

Kur...A na wędkę!!!

• Like 3

• 0

Maciek czwarte zdjęcie bajka!

Dzięki :)

@ezehiel miałem kiedyś podobną sytuację, Łowiłem okonie na pewnej plaży, byłem po pas w wodzie, żyłeczka 0,14, zabawa przednia. W pewnym momencie mocne branie i luz :) A Tu po kilku sekundach pan wąsaty wywinał ogonem przede mną i hejaaa lokomotywa ruszyła ...  Niewiele mogłem zrobić ;)

• Like 1

• 0

Pobawić się fajna rzecz... Chociaż mógł ten ryj wystawić z małymi oczkami i fucka pokazać...

Kiedyś miałem akcję na wobler karp za ogon.. lokomotywa dała popalić.

Duża sztuka tak z 7-9kg

Wobler 8 cm to 1/3 ogona.

Zawołałem gościa obok z podbierakiem, sam nie dałem rady.

Miś przy podbieraniu przywalił centralnie w ogon i zerwał mi rybę.

Milczałem 20min

Gość zwiał na drugi staw...

Kumple darli łacha z niego do końca dnia, no i miał zakaz podbierania ryby

• 0

Namierzylem pod wierzba stadko linow, karasi i zlotych karasi. Wszystko 40+. :D sprytne sa, skubance... Ciezko tam cokolwiek podrzucic. A i wybredne sa, odsuwaja sie albo olewaja mikrusy... Ale bede probowal. Mialem jedno branie, ale po krotkim odjezdzie rybka spadla. Oj bedzie kombinowania... :D

• Like 1