Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I tak oto skoro Japonia ma Traparę, tak Paweł się wku*wił i... Kiedy planujesz efekty pokazać? :D

Ja nie emanuje entuzjazmem,to jest śmiecio-projekt,blank muchowy to Cabelas Wind River czyli mega ciężka klucha (kupiona na wyprzedaży garażowej za 8,50 e),użyłem 2 z 4 składów +dopałka,aby z wklejką miała długość 180cm.Słabo to jednak widzę,bo już jedna wklejka poszła do kosza z powodu złej zbiezności i dużego przesztywnienia w miejscu łączenia.Mam jeszcze jedną,jak się nie uda to wszystko do kosza...bez żalu.Docelowo chcę zrobić jeszcze kijek na blanku muchowym w klasie # 2 max 3 (200-220cm),z rękojeścią jednoręczną...ale...ale,jak na razie nie moge znaleźć blanku do takowego celu (w katalogach pracowni są,ale ciężko się dogadać z zamówieniem ;) ).

• 0

Trzymam kciuki za raz drugi. :)
Ostatnio sie zastanawiałem jakby dorwać blank fast lub extrafast muchowy w klasie 3, to by był ideał do dłubania drobnicy. Chyba ze by znalazł jaką dobrą 2... Ja sie zastanawiam czy chwilowo sie nie przerzucić na kijek do 15g, bo wole juz mieć zapas mocy na te liny. :D

• 0

Ja nie emanuje entuzjazmem,to jest śmiecio-projekt,blank muchowy to Cabelas Wind River czyli mega ciężka klucha (kupiona na wyprzedaży garażowej za 8,50 e),użyłem 2 z 4 składów +dopałka,aby z wklejką miała długość 180cm.Słabo to jednak widzę,bo już jedna wklejka poszła do kosza z powodu złej zbiezności i dużego przesztywnienia w miejscu łączenia.Mam jeszcze jedną,jak się nie uda to wszystko do kosza...bez żalu.Docelowo chcę zrobić jeszcze kijek na blanku muchowym w klasie # 2 max 3 (200-220cm),z rękojeścią jednoręczną...ale...ale,jak na razie nie moge znaleźć blanku do takowego celu (w katalogach pracowni są,ale ciężko się dogadać z zamówieniem ;) ).

Poszukaj blanku muchowego Batsona IF 662, jest to klasa #2. Ostatnio kupiłem na forumowej giełdzie kijek ukręcony na tym blanku od Mekamila. Przetestowany już z mikro jigami, malutkimi smużakami i gumkami na mikro główkach. Cudo Panie, cudo do najmniejszych przynęt. Mikrusy latają z tego jak z procy i to ugięcie - bajka. Jeżeli utniesz z góry i wstawisz jeszcze delikatniejszą wklejkę niż oryginalny szczyt, to będzie świetne narzędzie do mikro jigów.  

• 0

Poszukaj blanku muchowego Batsona IF 662, jest to klasa #2. Ostatnio kupiłem na forumowej giełdzie kijek ukręcony na tym blanku od Mekamila. Przetestowany już z mikro jigami, malutkimi smużakami i gumkami na mikro główkach. Cudo Panie, cudo do najmniejszych przynęt. Mikrusy latają z tego jak z procy i to ugięcie - bajka. Jeżeli utniesz z góry i wstawisz jeszcze delikatniejszą wklejkę niż oryginalny szczyt, to będzie świetne narzędzie do mikro jigów.  

Właśnie ten model (już wcześniej miałem go na uwadze) próbuję zamówić od kilku dni,ale ciężko to idzie.

• 0

Zamawiasz z Polski?

Tak często zamawiam z Polski,ale z tanimi blankami jest w naszym kraju trochę problem :unsure: .Chyba zamówię z Tackle24.de Pacbay RF2F793-2 #3 jako bazę i T2F662-2 #2 do przeróbki na wklejkę.

Edytowane przez Paavo

• 0

Tak sobie czytam ten wątek i nabrałem ochoty trochę podzióbać rybek innych niż ogólnie łowione na spining :)  Teraz pytanie do wyjadaczy w temacie jig-owania mormyszkami i innym maleństwem, co będzie lepsze?

Mikado Nihonto Red Cut X-Tra lite 200 do 8g Savage Gear Parabellum UL 190 0-5

Łowiska to starorzecza Wisły, Narwi i spokojniejsze odcinki rzek. Mikado macałem, parabellum nie miałem okazji. Czytałem w wątku, że ten Savage całkiem niezły.

Pozdrawiam

• 0

To kolejny projekt typu "recycling",a nie prawdziwy kij ????.Ten blank muchowy to była "kupa" o ołówkowej szczytówce,a igła węglowa nie tylko nadaje czułości,ale także przedłuża skład szczytowy.Dolnik też ma dopalacz,tak aby całość miała 180cm długości.Rękojeść ma być króciutka jednoręczna,a przelotki są z odzysku z jakiegoś chrustu,którego mi nie brakuje.Ot takie wprawki w celu obadania co i jak,i szlifowaniu "rzemiosła".Koszty praktycznie żadne,ale sporo fun-u.

• 0

Dzisiejszy wypad miał być dłuższy a wyszło na to, że nad wodą byłem dosłownie 5 minut :(

Źle skręcony kręciołek a w zasadzie złe umiejscowienie jednej podkładki na pinionie...

Na szczęście jedna sztuka zdążyła się zameldować na brzegu...jak zwykle nie zawiódł mikrus Kolegi Pride'a :D Tym razem białas...

post-56716-0-22217200-1434791514_thumb.jpg post-56716-0-91041100-1434791558_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Pięknie @noname ;) ja ruszę pomachać nimi chwilę dopiero po weekendzie B) oczywiście jeśli pogoda pozwoli :)

ps. mam już nowy model mikrojiga, trwają testy, niebawem zaprezentuję :ph34r:

A ja już nóżkami w domu przebieram bo kręcioł szybko "naprawiłem" i z pewnością za niedługo skoczę pomachać wędą :D

• 0

Kurcze, czyli dobrze podejrzewałem, że w kilku mikrusach zapomniałem o wyczyszczeniu :unsure: Najmocniej przepraszam, zwykle zwracam uwagę na takie szczegóły, widocznie byłem rozkojarzony środkiem sesji egzaminacyjnej. Więcej się to oczywiście nie powtórzy.

Jak szedłem na pocztę to przeszło mi przez myśl, że jakiegoś mogłem opuścić, ale koperty były już zaadresowane i nie chciałem otwierać wszystkich sześciu żeby sprawdzić czy się mylę czy nie.

Poprawię się! ;)

• 0

Nie ma problemu, tak jak napisałem przyjmuję to jako wypadek przy pracy. Każdemu się zdarza. Nie było w tym złośliwości tylko zwrócenie uwagi na aspekt, który możesz poprawić/dopracować w swojej sztuce :)  Powodzenia w egzaminach - połamania pióra ;)

• Like 1

• 0
Nie ma problemu, tak jak napisałem przyjmuję to jako wypadek przy pracy. Każdemu się zdarza. Nie było w tym złośliwości tylko zwrócenie uwagi na aspekt, który możesz poprawić/dopracować w swojej sztuce :)  Powodzenia w egzaminach - połamania pióra ;)

Dziękuję za wyrozumiałość i zwrócenie uwagi, bardzo cenię sobie takie rady, teraz na bank nie zapomnę wyczyścić żadnego jiga ;)

Nie dziękuję żeby nie zapeszyć :) pojutrze mam ostatni egzamin, mam nadzieję, że również wtedy będę mógł na poważnie ruszyć w warsztacie.

Projekty przynęt już dawno gotowe, teraz tylko strugać, testować i łowić :rolleyes:

Najważniejsze, że mikrusy łowią :P

Widzę, że solidnie pracujesz na kolejny zestaw :D

• 0

@Pride

Jeśli to nie tajemnica, na jakich haczykach robisz te robaczki, bo do tej pory robiłem zawsze ! (tzn. od miesiąca  się uczę robić :D) na ciemnych, a te złote mogą być dodatkowym wabikiem w przypadku takich mikrusów.

Edytowane przez pepccio

• 0

Fajne wklejki mozna zrobic z feederowych/pickerowych szczytowek

Preston weglowa

attachicon.gifPBH_DWP_014.JPG

Drennan szklane

attachicon.gifPBH_DWP_015.JPG

attachicon.gifquiver tip.jpg

Minus taki... ze te powyzsze sa w cenie ;)

Tymi szczytówkami to można by chyba supełki czy guzy wiązać ;) Owszem w cenie to one są ale klasa sama w sobie ;)