Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Świnki w okresie tarła są bardziej ciemne na całym ciele, tylko troszkę na brzuszku jasne a tak cała fioletowa. W każdym razie takie kiedyś były na nizinnym Sanie. Ta Twoja to już po tarle. 

http://dzienniklesny.pl/wp-content/uploads/2014/12/volponi_Odc-1-swinki-tarlo.jpg

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

• 0

Bo jest dłuższy i chodzi tu głównie o dolnik to tylko kilka centów ale robi różnicę. Mam 0-5g i zgrzeszyłbym gdybym nażekał na czucie brań i przynęty na tym kiju. Aczkolwiek przyzwyczajony jestem do kijków min 270cm i dlatego ciężko mi się przestawić.

• 0

Witam. Mam pytanie do Was koledzy odnośnie w/w Sakury. Czy na tych wędkach bardziej czuć czy widać branie ? Poszukuję wędki do lekkiej zabawy z okoniami i białorybem. Do tej pory brałem pod uwagę SG Parabellum 215cm 0-7g lub budowę kijka na blanku MHX S871-2. Moje wody to małe zbiorniki retencyjne oraz starorzecza zaś przynęty to cykadki własnej produkcji,gumki do 5cm na główkach 1 do 4g oraz ukręcone nimfki i jigi. Kijek jak najbliżej granicy 240 cm lowię brodząc i z brzegu. Jako młodociany forumowicz liczę na wyrozumiałość ale dopiero poznaje możliwości forum.

• 0

Witam. Mam pytanie do Was koledzy odnośnie w/w Sakury. Czy na tych wędkach bardziej czuć czy widać branie ? Poszukuję wędki do lekkiej zabawy z okoniami i białorybem. Do tej pory brałem pod uwagę SG Parabellum 215cm 0-7g lub budowę kijka na blanku MHX S871-2. Moje wody to małe zbiorniki retencyjne oraz starorzecza zaś przynęty to cykadki własnej produkcji,gumki do 5cm na główkach 1 do 4g oraz ukręcone nimfki i jigi. Kijek jak najbliżej granicy 240 cm lowię brodząc i z brzegu. Jako młodociany forumowicz liczę na wyrozumiałość ale dopiero poznaje możliwości forum.

Trochę ciężki temat,zależy jakiej najniższej gramatury przynęt chcesz używać,no i budżet,same komponenty do budowy kija na mhx 871 to koszt 2x SG Parabellum.Mhx jak najbardziej pasuje pod okonia i główki 1,5-5g plus gumka 1,5"-2,5",poniżej tego jest już trochę gorzej i z tym SG myślę,że będzie podobnie.Tak reasumując rzuty na 20-25m przynęta o masie 0,5-1g i pełne czucie wabika,to trochę abstrakcja.O ile agresywne brania wyczujesz na kiju,to wszelkie "zasysanie i memlanie" mikro przynęty,raczej zaobserwujesz tylko po lince,wtedy sprawdza się cieniutka jaskrawa plecionka i przypon strzałowy z cienkiej żyłki.

• 0

A może taka obrotóweczka 2,5cm się sprawdzi białorybach? :rolleyes: robiona do mojego pudełka, całe 5 minut mi przy niej zeszło, w wodzie powinna się ładnie kręcić, zobaczymy co to będzie B) nie polerowałem, ani nic bo takie szaraki na moich wodach sprawdzają się o wiele lepiej niż typowe błystki. Waży 1,7g.

post-56524-0-42990000-1435237322_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Używałem tej wielkości (a może nawet mniejszych) obrotówek, robione przez jednego z forumowiczów. Niestety, żadna z 6 sztuk nie pracuje... Dosłownie żadna! Ciągnie się je jak patyk. Wylądowały na dnie pudełka i nie widziały światła już ze 3 lata.