Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pogoda lipna (czyt. wietrzna), nie dało się połowić nad jeziorem,więc musiało wystarczyć łapanie ''obok'' jeziora.Leszcze pływały leniwie i nie chciały współpracować,lecz brały okoniki i ''złote rybki'',oczywiście też musiałem zaliczyć szczupaczą ścinkę,a pudełko już mocno uszczuplone z jigów :unsure: ...co tu dużo rzec plan na najbliższe wieczory to uzupełnienie pudełkowych zapasów.

Taki klimacik:

post-54673-0-73147400-1435239887_thumb.jpg  post-54673-0-72789500-1435239891_thumb.jpg

I złote rybki :) :

post-54673-0-30111100-1435239874_thumb.jpg

post-54673-0-93042000-1435239877_thumb.jpg

post-54673-0-89632300-1435239880_thumb.jpg

post-54673-0-10147800-1435239884_thumb.jpg

A to nowa idealna jak dla mnie para pod mikro-łowy.

post-54673-0-71995000-1435240014_thumb.jpg

Edytowane przez Paavo
  • Like 7

• 0

Czyli ktoś wcisnął Ci bubla :unsure: ja mam w pudełku 2 nieco większe i bardzo fajnie kuszą pstrągi i inne rybki.

Problemem jest tylko ich waga- za lekkie i je wypycha do góry. W tej postarałem się zniwelować ten problem.

No nie tylko mi... Była to osoba zajmująca się hurtowym robieniem mikro wabików... Widać dla niego ważniejsza była ilość nie jakość...

• 0

Ja zupełnie zmieniłem moje przynęty, z mikrojigow na mormyszki wolframowe z uszkiem gramatura 0,4 do 0,7 grama na halach 16-18 i na to zakładam sztuczną ochotke, masa brań, masa rybek wielkością nie powalają, ale co chwile coś wisi na kiju .

Jak zlokalizuj większe wzdregi to pewnie wrócę do mikrojigow, ale póki co to krapie leszczyki i małe wzdrengi właśnie na mormyszki dają mi super zabawę.

• Like 2

• 0

Ja zupełnie zmieniłem moje przynęty, z mikrojigow na mormyszki wolframowe z uszkiem gramatura 0,4 do 0,7 grama na halach 16-18 i na to zakładam sztuczną ochotke, masa brań, masa rybek wielkością nie powalają, ale co chwile coś wisi na kiju .

Jak zlokalizuj większe wzdregi to pewnie wrócę do mikrojigow, ale póki co to krapie leszczyki i małe wzdrengi właśnie na mormyszki dają mi super zabawę.

A skąd takie mormyszki można sprowadzić ??

• 0

Dlaczego? Idąc z dziewczyną na spacer mam na ramieniu tubę, i na każdym spacerze mam jakieś pół godzinki do godziny zeby sobie połowić. ;) Jak sie nie było tydzień na rybach to zabawa z rybkami po 15-20 cm również cieszy. Ba. Cieszy zawsze. To wciaż dobra zabawa. :)

Wiem bo do niedawna też łowiłem tak np. małe klenie, szybko po szkole. Ale jakoś jak sobie pomyślałem ze te klenie takie malutkie i tak łatwo lądowały na brzegu haha. Bo nie używam żyłki na białoryb cieńszej niż 0,14mm , cieniej nie ma sensu, no cyba ze właśnie do ryb 20cm... ;) . Oczywiście moim skromnym zdaniem . :) .

• Like 1

• 0

Hehe, moim skromnym zdaniem łowienie białorybu poniżej 0.50kg na spina nie ma sensu , wyjątkiem sa chyba tylko wzdręgi.  No cyba ze ktoś ma tak wyjałowione wody ze tylko to zostaje ;) .  

Pewnie,że tak...każdy lubi ''grube'' ryby.Może jakiś sposób jak łowić te większe,nie mam oczywiście na myśli kukurydzy,grochu czy makaronu kolanek.

Ja też nie łowię super cienko,linka 0,04 6lb i przypon strzałowy z 0,15 w krzakach,a z 0,11 w miejscach w miare bez zaczepów.Oczywiście zazwyczaj mam takiego pecha,że gdy założę coś większego (np. 1calowego twistera i główkę 1,5g) to mam z miejsca obcinkę przez 30-40cm szczupaka.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 0

Dzisiejsze rybki leszczu i jazior,wszystko znowu z ujścia mojego ciurka,i wszystkie buszowały w krzakach :D .Na pod koniec łowienia dostałem niemal zawału gdy w płyciutkiej wodzie zauważyłem około 6-7kg  kolosa delikanie podążającego za moją przynętą,w pierwszej chwili pomyślałem amur,ale po chwili wyciągnął ''ryjka'' i już miałem pewność,że to piękny ''Pan Sazan'',tylko odprowadził malutkiego twisterka,zrobił ze 3 kółka koło mostka w pobliżu i powoli odpłynął w kierunku jeziora.Już dawno nie widziałem tak pięknej ryby.

Owe krzaczory:

post-54673-0-56949100-1435326222_thumb.jpg

I rybki:

post-54673-0-55158800-1435325976_thumb.jpg

post-54673-0-28808700-1435325980_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Te wielkie "cienie" podążające za naszą przynętą zawsze powodują szybsze bicie serca ;), szczególnie jak łowisz na 0,12.

Tak na szybko zrobiona forma

post-46177-0-97055000-1435327588_thumb.jpg

waga z hakiem 10 to właśnie ~ 0,3 g.

Na mniejsze rybki trochę przyduży ale większe jak biorą to im pasuje.

• Like 1