Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiaj znowu zabawa z wzdręgami,chociaż 3 razy miałem szczupaka na kiju i tylko jeden znajazł się na brzegu.Pierwszy miał ponad 50 cm i niestety robił z moim kijkiem co chciał,dwa razy dokręcałem chamulec aby go wyciągnąć spod zwalonego drzewa,przy kiju wygiętym po samą rękojeść.Ostatecznie spadł (jig na haku bezzadziorowym) pod samymi nogami oplątują jiga wokół trzciny.Drugi 35cm klusek dał się wycholować pomimo głęboko zjedzonej przynęty,ostatni miał ciutkę powyżej 45cm i widziałem jego atak,lecz za słabo zaciąłem i tylko kilka sekund był na haku.Wzdręgi łowiłem w dwóch miejscach: na ciurku i w spokojnej zatoczce na jeziorze i  jedna rzecz mnie zdziwiła,rybki z ciurka są już po tarle,a te z jeziora nadal są w trakcie,chociaż te 2 miejca są oddalone od siebie max 400m.Jak zwylke ostatnio duże leszcze mogłem tylko sobie pooglądać.

post-54673-0-57966800-1435763095_thumb.jpg post-54673-0-44499400-1435763099_thumb.jpg

post-54673-0-92421000-1435763103_thumb.jpg post-54673-0-87243500-1435763107_thumb.jpg

post-54673-0-87243500-1435763107_thumb.jpg post-54673-0-96467300-1435763110_thumb.jpg

post-54673-0-72013200-1435763113_thumb.jpg

• Like 6

• 0

@Ezehiel Coliber jest fajnym kijem. Ma jedna wade - strasznie delikatna wklejke. Juz dwa razy ja polamalem a naprawa jest kosztowna.

Ma jeszcze jedną wadę...

Cena.

Wolę sonika, sg lrf lub pezon&Mitchell.

Teraz jednak brak kasy.

Jutro muszę swojego paladin River raid w końcu wysłać do serwisu

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

• 0

Jak reklamowałem LRF'a to gość w sklepie stwierdził, że szkoda, że folii na korku nie ma bo by od ręki wymienił :P  a tak musiała jechać do serwisu...

Oczywiście nie namawiam do łowienia z folią ale za tym pierwszym razem wybaczyć można ;)

• 0

Blank Matagi Super Big Pond i reszta duperklocków zamówiona,mam tylko nadzieję,że jeszcze połowię na niego w tym roku... ;) .

Dla osłody dzisiejszy krąpik z ''bulionu''...lato dotarło do wikingów...i teraz piecze,chyba zmienie pory dnia do połowu,na późno wieczorne...

post-54673-0-30976400-1435856543_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Czyli wychodzi na to że połowa sukcesu to ryby które są namierzone okiem. :D \

Henri, i jak się łowi? Dolnik dorobiłeś, czy podczepiłes po prostu młynek spinningowy? Spróbuj pokombinowac z kolorami może, ja kupilem też atraktor za radą Pawła, robote robi. :) Nazwy tylko niepomnym, bo naklejka zeszła... Ochotkowy w każdym razie. :)

Spróbuj może też na korpusik od najmniejszych twisterków, bez ogonka, wolniej opada, wiec może się uda płotkę skusić. :)

Coś w tym stylu. Ostatnio moje dzieci namierzyły stado ładnych kleni przy karmieniu kaczek. Pierwsze już zasmakowały jigów ale łapanie jest niewskazane bo w mieście i jak zauważą nieodpowiednie osoby to pewne że ryby trafią na patelnie. Takie po 35-40 cm wszystkie jeden rocznik około 20-30 sztuk. Choć jeszcze  raz się skuszę bo łapanie pierwsza klasa.

• Like 1

• 0

@Maciek, w czym tkwi fakt, ze Twoje fotki są takie świetne? Napatrzeć się nie mogę....

Hehehe dzięki, cieszę się, że się podobają :) Zagiąłeś mnie tym pytaniem Kuba ... przyznam szczerze, że trochę się interesuje fotografią. Całkowicie amatorsko bo i sprzęt typowo amatorski, ale jakieś podstawy jeśli chodzi o tematykę fotografii ogarnąłem. Ważna jest kompozycja zdjęcia, to jak umieścimy i skadrujemy obiekt oraz co za nim się znajduje, ma to istotny wpływ na ostateczny wygląd zdj. Dodatkowo dochodzi do tego odpowiednie ustawienie aparatu. Czasami celowo rozmywamy tło poprzez otwarcie przysłony bo to co jest z tyłu nie koniecznie nas interesuje. Wtedy fajnie wyodrębniamy fotografowany obiekt z całości zdj. i przez to go podkreślamy. A na samym końcu obróbka. Ja zapisuje zdj. w formacie RAW, taki format daje bardzo duże możliwości jeśli chodzi o edycję zdjęć. Oczywiście czasami wystarczy troszkę szczęścia i jest super zdj. Nie ma sensu przetrzymywać na siłę ryb poza ich naturalnym środowiskiem tylko po to żeby zrobić zdj. Dlatego warto wiedzieć jak do tego podejść wtedy robisz zdj. z automatu bez niepotrzebnej szkody dla ryb :)

@Paavo  duże leszcze mogłeś sobie tylko pooglądać, ale za to wzdręgi piękne wytarmoliłeś !!! Teraz będą miał troszkę więcej czasu więc trzeba będzie odwiedzić wzdręgowe rewiry ;)

Edytowane przez pawlikowski

• 0

Hehehe dzięki, cieszę się, że się podobają :) Zagiąłeś mnie tym pytaniem Kuba ... przyznam szczerze, że trochę się interesuje fotografią. Całkowicie amatorsko bo i sprzęt typowo amatorski, ale jakieś podstawy jeśli chodzi o tematykę fotografii ogarnąłem. Ważna jest kompozycja zdjęcia, to jak umieścimy i skadrujemy obiekt oraz co za nim się znajduje, ma to istotny wpływ na ostateczny wygląd zdj. Dodatkowo dochodzi do tego odpowiednie ustawienie aparatu. Czasami celowo rozmywamy tło poprzez otwarcie przysłony bo to co jest z tyłu nie koniecznie nas interesuje. Wtedy fajnie wyodrębniamy fotografowany obiekt z całości zdj. i przez to go podkreślamy. A na samym końcu obróbka. Ja zapisuje zdj. w formacie RAW, taki format daje bardzo duże możliwości jeśli chodzi o edycję zdjęć. Oczywiście czasami wystarczy troszkę szczęścia i jest super zdj. Nie ma sensu przetrzymywać na siłę ryb poza ich naturalnym środowiskiem tylko po to żeby zrobić zdj. Dlatego warto wiedzieć jak do tego podejść wtedy robisz zdj. z automatu bez niepotrzebnej szkody dla ryb :)

Z tego co piszesz to wnioskuje ,że do fotografi używasz ''lustra'',jak tak to podziwiam.Fotografia to moje drugie hobby,ale nie koniecznie na rybach...dlaczego,chyba z dlatego,że im więcej gratów w wędkarskim ekwipunku tym więcej rzeczy do zgubienia ,zepsucia...tak jak dzisiaj,gdy nad wodą utopiłem mojego ''elekrycznego fajka'',na szczeście blisko miałem do domu i kąpiel tego użądzenia w izopropanolu i suszenie pomogło.Ja lubię robić ''landszafty'' w HDR,lub pobawić się w makro z owadami.

Stacja kolejowa w moim rodzinnym miasteczku:

post-54673-0-05357800-1435869212_thumb.jpg

Rusałka Admirał:

post-54673-0-31304200-1435869417_thumb.jpg

• Like 1

• 0

@Kuba jak już będziesz miał namiar na jakiś łatwy bank do zrobienia to się przyłączam ;)

@Paavo No tak tak lustro :) Ostatnio pływałem... na szczęście aparat jeszcze cały i zdrowy. Super Ci wyszła ta stacja w HDR. Ustawiasz HDR w aparacie czy korzystasz z jakiegoś programu do edycji w HDR. Ja preferuje zwierzaczki, którymi zaraził mnie mój przyjaciel po kiju i również widoczki :)

16248119572_0cde4989d6_z.jpg Myszołów szamający korpusik z kurczaczka

15984874438_0068b3f85b_z.jpg  żeby post nie był tak całkiem off.. materiał muchowy/jigowy ;)

• Like 12

• 0

@Kuba jak już będziesz miał namiar na jakiś łatwy bank do zrobienia to się przyłączam ;)

@Paavo No tak tak lustro :) Ostatnio pływałem... na szczęście aparat jeszcze cały i zdrowy. Super Ci wyszła ta stacja w HDR. Ustawiasz HDR w aparacie czy korzystasz z jakiegoś programu do edycji w HDR. Ja preferuje zwierzaczki, którymi zaraził mnie mój przyjaciel po kiju i również widoczki :)

16248119572_0cde4989d6_z.jpg Myszołów szamający korpusik z kurczaczka

15984874438_0068b3f85b_z.jpg  żeby post nie był tak całkiem off.. materiał muchowy/jigowy ;)

Mnie fotografią zaraził młodszy brat,ma podobne upodobania jak ty,czyli całodzienne szwędanie się po lasach i innych dzikich miejscach w celu "bezkrwawych polowań'' na różnoraką zwierzynę z teleobiektywem.Ja trochę odbiłem z fotografią od tego tematu zarówno co do obiektów jak i samej kwesti sprzętowej.Do swojej fotografi używam starej mało znanej japońskiej Sigmy SD10( apart ma mało znaną matrycę Foveon,co daje zdjęcia bardziej vintage w sylu kliszy analogowej,oraz robi zdjęcia tylko w RAW) i w głównej mierze analogowych obiektywów stało-ogniskowych (od szerokiego 28 do portretowych 50,55 i 80).HDR robię składając programem 3-5 zdjęć o różnym stopniu naświetlenia (popularny bracketing).Jedynie do makro używam obiektywów cyfrowych (105 oraz 70-300).

post-54673-0-11757800-1435943881_thumb.jpg

post-54673-0-32811900-1435943883_thumb.jpg

post-54673-0-66478000-1435943884_thumb.jpg

post-54673-0-09497500-1435943886_thumb.jpg

post-54673-0-85540000-1435943887_thumb.jpg

post-54673-0-53357800-1435943889_thumb.jpg

Mam nadzieję ,że się nikt nie obrazi za taki offtop.

Edytowane przez Paavo
  • Like 3

• 0

Witam , Coraz częściej sięgam po UL ,bo spodobało mi się łowienie białorybu ,ale wędka do 8 gram to jednak trochę za mocna do tego jest i postanowiłem zmienić kijek i może ktoś z Was coś więcej powie mi na temat wędki Major Craft Trapara 632XUL 191 cm , 0,5 - 2 gram , 1-3 lb? (np. czy te 2 gram to jest max czy można założyć 3 gramy ołowiu z jakimś plemnikiem? Jest też wersja SUL 0,8 -3 gram i też nad tym się zastanawiałem) Myślałem nad Savage Gear Parabellum ,ale podobno Trapara to klasa wyżej ,a wydaje mi się ,że warto dopłacić ,bo z tego co wyliczyłem to wychodzi 350 zł z Japonii po wszystkich opłatach.

• Like 1

• 0

Witam , Coraz częściej sięgam po UL ,bo spodobało mi się łowienie białorybu ,ale wędka do 8 gram to jednak trochę za mocna do tego jest i postanowiłem zmienić kijek i może ktoś z Was coś więcej powie mi na temat wędki Major Craft Trapara 632XUL 191 cm , 0,5 - 2 gram , 1-3 lb? (np. czy te 2 gram to jest max czy można założyć 3 gramy ołowiu z jakimś plemnikiem? Jest też wersja SUL 0,8 -3 gram i też nad tym się zastanawiałem) Myślałem nad Savage Gear Parabellum ,ale podobno Trapara to klasa wyżej ,a wydaje mi się ,że warto dopłacić ,bo z tego co wyliczyłem to wychodzi 350 zł z Japonii po wszystkich opłatach.

Ostatnio skusiłem się na MAJOR CRAFT Trapara TPS-632XUL. Zamówiony w Japoni po wszystkich opłatach (7900 yen wędka + 3000 yen wysyłka i jakieś opłaty w Japonii + 88 zł VAT) w sumie wyszedł ok 440 zł.

Damien79 chyba jako jedyny do tej pory kupił tą wędkę, więc pewnie coś na ten temat powie jak ją sprawdzi...

• 0

No to daj znać jak będziesz

P1130364.jpg

wypijemy po takim browarku

W Zwierzyńcu nie byłem chyba ze 2 lata,ale tak się składa ,że takowy napój posiadam aktualnie tutaj w domu... :D ...smak troszeczkę (testowałem kilkukrotnie) się zmienił w stosunku do wcześniejszego ''hand-granaten'',ale nadal jest to bardzo dobry wyrób :) .