Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To ja zpodam kilka zdjec ,jeden jaz zdjecie nr 4 i reszta bzdregi glownie lowione na 20 cm wodzie na smuzaki  K.S. na inne reagowaly slabo .

I kilka na mormyszki , rybki oczywiscie z jeziora , zerują tylko przy przegu na glebszej wodzie kicha :D przynajmniej u mnie .

post-53051-0-72503000-1435994073_thumb.jpg

post-53051-0-35195400-1435994077_thumb.jpg

post-53051-0-39340800-1435994079_thumb.jpg

post-53051-0-57190600-1435994081_thumb.jpg

post-53051-0-25018000-1435994086_thumb.jpg

post-53051-0-30044800-1435994090_thumb.jpg

post-53051-0-88521700-1435994091_thumb.jpg

post-53051-0-95247400-1435994092_thumb.jpg

• Like 6

• 0

Dzisiaj kicha,bo niedziela :) i upał na zewnątrz.Wieksze ryby pochowane,brały tylko małe bzdręgi i kokonie  w wodzie po kolana.Gdy w końcu na kiju siadł gruby leszcz,po forsownym holu poprzez wodną sałatę,strzelił przypon strzałowy i leszczu odpłyną z w siną dal z pływającą sztuczną ''glizdą'' od Northland wpiętą w warę.Ogólnie coś nie teges u mnie z tymi niedzielami ;) .

• Like 1

• 0

Ja używam 2 kolorów Bloodworm i Natural.Taką glizdą fajnie można powoli ''opukać'' dno.Używam do nich główek od 1-3g na haku nr.8,sprawdzją się dobrze na okoniach,pewnie i pstrągi też by je polubiły,ale nie mam jak sprawdzić :) .Link do strony producenta.

http://www.northlandtackle.com/Product/product.taf?_function=detail&_ID=1169

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 0

Ja używam 2 kolorów Bloodworm i Natural.Taką glizdą fajnie można powoli ''opukać'' dno.Używam do nich główek od 1-3g na haku nr.8,sprawdzją się dobrze na okoniach,pewnie i pstrągi też by je polubiły,ale nie mam jak sprawdzić :) .Link do strony producenta.

http://www.northlandtackle.com/Product/product.taf?_function=detail&_ID=1169

Dzieki, wlasnie o to mi chodzilo, o plywajace wersje :)

• 0

U mnie dzisiaj kilka micro wzdręg. Ale przy takiej lampie naoglądałem się pięknych leszczy krąpi i obczaiłem jednego liiina w życiu takiego bydlaka nie widziałem!!! :o Powiedzcie jaki macie sposób na leszcze bo nie bardzo wiem jak do nich się dobrać (chodzi mi o rodzaj przynęty i prowadzenie). Widziałem dzisiaj skupiska po ok 10szt takie od 30 do 50cm i ni cholery nie chciały współpracować...

• 0

A my się dzisiaj z Kolegą obłowiliśmy :D Głównie wzdręgi i okonki....zdjęć nie robiliśmy bo nie było kiedy :P okonki nieduże - takie do 20 cm ale wzdręg kilkanaście w okolicach 25 cm... a do tego rybek się naoglądaliśmy w postaci chociażby linów, które nic sobie z nas i naszych przynęt nie robiły i kilkucentymetrowych szczupaczków :D

Dzień naprawdę udany choć kark nieco zaczerwieniony :wacko:

Jeden z mikro szczupaków zaszyty w szuwarach:

post-56716-0-61461300-1436116372_thumb.jpg

Edytowane przez noname

• 0

U mnie dzisiaj kilka micro wzdręg. Ale przy takiej lampie naoglądałem się pięknych leszczy krąpi i obczaiłem jednego liiina w życiu takiego bydlaka nie widziałem!!! :o Powiedzcie jaki macie sposób na leszcze bo nie bardzo wiem jak do nich się dobrać (chodzi mi o rodzaj przynęty i prowadzenie). Widziałem dzisiaj skupiska po ok 10szt takie od 30 do 50cm i ni cholery nie chciały współpracować...

Jig a'la pijawka lub czerwony robak,czyli czarny,brązowy,czerwony dosyć długi ogon z marabuta (broń boże przycinany na równo) i tułowik z micro chenille w tym samym kolorze.Prowadź jiga małymi skokami po dnie,aby ogonek ładnie pulsował,żadnego nerwowego ''podrygiwania'' przynetą.Jedna wada jak w pobiżu jest dużo małych okoni to,często one pierwsze atakują jiga :wacko: .

Edytowane przez Paavo
  • Like 2

• 0

No niestety. Ja dziś turystycznie, bo jezioro w którym próbowałem łowić ma przejrzystość betonu. Jamno. Nie polecam.  Cóż, ale miałem jedną fajną krasną na smużaka, niestety, wypiela się. Musze poszukać leszczy. :D

Btw, zastanawiam się czy rzeczne rybki nie mają większej ochoty na atak niż jeziorowe.
Paweł, a widzisz, ja przycinałem ogonki. Spróbuję zrobić teraz z nieprzyciętymi.

• 0

Paweł, a widzisz, ja przycinałem ogonki. Spróbuję zrobić teraz z nieprzyciętymi.

Pod leszcze zdecydowanie lepiej popróbować z mikrusami coś na wzór pijawek lub jakiejś glajchy, ochotki. Kiedyś właśnie na takie mikruski trafiały mi się leszczyki, ale również miałem efekty na nimfki coś na wzór białych robaczków, chrustów itp. Zresztą Paweł dobrze sobie radzi z ich łowieniem także trzeba brać przykład :)

• Like 1

• 0

Pod leszcze zdecydowanie lepiej popróbować z mikrusami coś na wzór pijawek lub jakiejś glajchy, ochotki. Kiedyś właśnie na takie mikruski trafiały mi się leszczyki, ale również miałem efekty na nimfki coś na wzór białych robaczków, chrustów itp. Zresztą Paweł dobrze sobie radzi z ich łowieniem także trzeba brać przykład :)

Eeee tam...nie jestem wyrocznią ;) ,ale już przez 2 sezony sprawdza mi się ''pijawka'' na leszczach, i nie tylko,może tylko w moich wodach tak jest.W tym roku 90% białorybu złapałem na takie właśnie imitacje,ale nie mam się czego dziwić,rójka jętki na jeziorach w tym roku bardzo słaba,a jak już jest to ryby nie zbierają bo zbyt duża fala przez wietrzną pogodę.Teraz ogólnie oziębienie do 16-18 st. i trochę pada,może rybki znowu zaczną lepiej spółpracować,chyba sprawdze pod wieczór.

• 0

Dzisiaj wieczorkiem był szczupak,leszcz,kilka wzdręg,płoteczek,mnóstwo okonków i jeden taki 30cm,ale jak przystało na ten temat,zdjęcia będą tylko dwa.

post-54673-0-89296400-1436303848_thumb.jpg post-54673-0-69885400-1436303852_thumb.jpg

Oczywiście obie rybki ze zdjęcia i szczupak połakomiły się na brązową pijawkę.Co do wiekości moich puchowych pijawek,to nigdy ich nie mierzyłem.Mam taką zasadę,że jak robię taką imitację,ogonek z marabuta,ma długość 2-2,5x trzonka haczyka.Co do tych pływających ''glizd'' z linku to nie polecam ich skracać bardziej jak do 5cm,bo robią się sztywne i już tak fajnie i naturalnie nie pracują.

Teraz tylko czekam na kuriera z moim Matagi...pewnie jak dojdzie znowu przez kilka dni nie dotrę nad wodę :wacko: .

Edytowane przez Paavo

• 0

Ja wczoraj 2h popływałem, ale bez szału. Ryb sporo, ale nie za bardzo zdjęciowe, bałem się, że klisza pęknie ;) Spadł mi bardzo ładny karaś ... . Jeziorko na którym łowie zarosło w ciągu ostatnich dni nie do poznania. Pogoda za oknem raczej nie sprzyjająca zabawie z białorybem, więc trzeba będzie coś ukręcić.

• 0

Ciekaw jestem testu tego matagi :) Zamowiles tego do 3.5g?

Tak,kupiłem TR68 Super Big Pond,sam jestem ciekaw co z niego wyjdzie,bo jest bardzo mało rzeczowych opini na jego temat,zbrojony też będzie mniej konwencjonalnie w fuji,raczej ciężej niż modele już zrobione jakie widziałem.