Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To Matagi ma 6' czyli 185cm... ;) ,a 117g jak na tak długi kijek to niezły wynik.Miałem kiedyś kijek Byrona 3m i ważył 110g.A i Marcin zbytnio chyba nie pokaże tego kijka,bo to w jakiś sposób wędzisko koncepcyjne... [emoji14]h34r: .

Paavo, widzisz nie mam praw do fotek [emoji14]

Kto będzie w wawie w sobotę może nawet pomacać.

Fakt to 6 stóp.

Bardzo lekko zbrojony

• Like 1

• 0

Paavo, widzisz nie mam praw do fotek [emoji14]

Kto będzie w wawie w sobotę może nawet pomacać.

Fakt to 6 stóp.

Bardzo lekko zbrojony

Marcin nie musisz nic mówić,znam temat...też mam kijek w takiej koncepcji,tyle tylko,że na blanku na okoniowo-sandaczowym :P .

• 0

Osobiście mieszkam na takim zad...., że niestety nie jest mi dane pomacać żadnej w miarę fajnej wędki. Niemniej jednak moją uwagę zwróciły ostatnio wędki firmy Quantum. Kiedyś był taki model "felche", a na chwilę obecną produkują serię "felchen". Generalnie są to wędki zaprojektowane do połowu siei i mają one CW bodajże 1-8g, ale naprawdę pracują super. Mają seryjnie dwie wymienne szczytówki, o różnej sztywności. Tylko tak jak mówię, nie miałem tego w rękach i opieram się głównie na filmach z YT. Podrzucę Ci dwa linki do obu wędek i sam ocenisz.

Od dłuższego czasu poluję na coś ciekawego i sam nie wiem na co się zdecydować, bo mam na oku również Majorcraft Trapara, ale niestety nie mam możliwości żadnej wędki wziąć w rękę i nie mogę się jeszcze na nic zdecydować.... :)

Mam kijek z tego pierwszego filmiku. Nie zachowuje się jak wklejki (sztywne dolniki i ugina się szczytówka) lecz przy rzucie pracuje większość kijka. Z resztą nie ma różnicy w odległości rzutu między sztywniejszą szczytówką a tą delikatniejszą, sprawdzałem na trawniku i mierzyłem - z obu szczytówek leci tak samo bo pracuje cała wędka.

• Like 1