Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wędkarstwo spinningowe polega też na tym by ciągle kombinować czy to ze sposobem prowadzenia czy z rodzajami przynęt a także z kolorami. Kiedyś  w sklepach były 2 kołowrotki i 2 kije z włókna szklanego a do tego kilka błystek. Teraz mamy wiele przynęt i materiałów - dlaczego z tego nie korzystać i nie eksperymentować? Na jednych łowiskach sprawdzają się kolory żywe (żółty, czerwony, pomarańczowy) na innych bardziej naturalne (brązy, czernie, szare). Spinning to metoda ciągłych prób - jeden trafi w dziesiątkę, drugi wróci bez kontaktu z rybą. :)

Edytowane przez Okonhel
  • Like 1

• 0

@kokosz77, prosiłeś o zdjęcia przynęt, więc proszę bardzo :), dodałem również streszczony opis, jak wygląda łowienie tymi przynętami.

Moje maleństwa prowadzę na kilka sposobów i jest to zależne od wielu czynników, np. od pogody, głębokości wody, itp. Jeśli chodzi o moją  główną zasadę przy białej rybie, to unikam szybkich i krótkich skoków. Jeśli łowię z opadu, to staram się łowić jak najwolniej i kontrolować jak najdłuższy opad. Łowię bardzo często w ten sposób, że ściągam bardzo wolno jiga i robię chwilowe(1-3 sekundowe) przerwy i znowu jadę jednostajnie. Po wznowieniu ściągania zazwyczaj czuję delikatny opór i wtedy już żyłka ucieka delikatnie w bok, zazwyczaj rybka ma przynętę już w gardzielu :). Z dna bardzo często siadają mi płocie i karpie, tez bardzo delikatnie zwijam, a tam gdzie jest piasek, czasami puszczę główkę, żeby zrobiła smugę z piasku. Przede wszystkim nie śpieszę się i unikam energicznych ruchów, bo jak zauważyłem to nie pasuje rybą na które się nastawiam, aczkolwiek nie ma reguły i nad wodą trzeba być "elastycznym" ;). Na zdjęciu poniżej są jedne z  moich micro jigów w kolorach najbardziej "łownych", oczywiście w moim odczuciu, jak również na wodach w których łowię. Ale cały czas eksperymentuję, nie stoję w miejscu i powstają nowe przynęty w nowych kolorach, jak również w zróżnicowanych kombinacjach(waga, główki, materiały, etc.) ;).

post-47718-0-64148700-1389520554_thumb.jpg

Edytowane przez Acho

• 0

@kokosz77 - to nie wobler, to dedykowany pływaczek - link do filmu jak to zrobić.

Tylko należy pamiętać że w Polsce to tak nie bardzo - musiał by być tonący - inaczej niezgodny z RAPR (ten sam problem co ze sbirolino). A wydaje mi się że ten pływaczek/popperek w tej metodzie powinien pływać po wierzchu żeby wabić ryby.

• 0

Widzialem ten filmik , przejrzałem bardzo duzo filmików  rosyjsko języcznych.

Chodzi mi bardziej o to gdzie to kupic , w Polsce.Bo z takim dynksem można by lowic nawet na suche muchy na wedkach spinningowych.

A tu czesc moich przynet , tak wygladały poczatki .

post-53051-0-22538100-1390637306_thumb.jpg

post-53051-0-40241500-1390637335_thumb.jpg

Pózniej były takie

post-53051-0-74697600-1390637255_thumb.jpg

A tu reszta tak po prawdzie , od roku pomijajac kilka kogutów nic nie ukreiłem . Brak weny dlatego pisze Zebyscie pokazali swoje wzory.

Po prostu sprawdzaly mi sie na "bzdrege" kawalki twistera na malej głowce jigowej.

I w tym roku własnie na takie twisterki połowilem najlepiej , na jigi tez, ale zółte  korpusy twisterów wymiataly

post-53051-0-26663100-1390638059_thumb.jpg

post-53051-0-21494700-1390637366_thumb.jpg

post-53051-0-39427300-1390637398_thumb.jpg

post-53051-0-72154400-1390637428_thumb.jpg

post-53051-0-40170100-1390637462_thumb.jpg

• 0

@kokosz77 - to nie wobler, to dedykowany pływaczek - link do filmu jak to zrobić.

Tylko należy pamiętać że w Polsce to tak nie bardzo - musiał by być tonący - inaczej niezgodny z RAPR (ten sam problem co ze sbirolino). A wydaje mi się że ten pływaczek/popperek w tej metodzie powinien pływać po wierzchu żeby wabić ryby.

Niekoniecznie niezgodny, jeśli traktujesz (zgodnie z przeznaczeniem zresztą) sbirolino jako element ułatwiający wyekspediowanie lekkiej przynęty to wszystko OK, ortodoksi uważają jednak, że można go traktować także jako sygnalizator brań co w spinningu jest już niedozwolone, ale idąc dalej taką wykładnią należałoby zakazać używania plecionek fluo np.... Tak więc moim zdaniem sbirolino nie ma się co czepiać.

• 0

Jakie modele haczyków stosujecie do tych mikro w rozmiarach 10 -12 ?

Osobiście używam 12, 14 i więcej, jeżeli sytuacja tego wymaga. Co do słabszej skuteczności zacięć, to nic takiego u mnie nie ma miejsca. Ma miejsce tylko wtedy, kiedy ryba jest kapryśna, a na zestawie mam za duże haczyki, więc odwrotna sytuacja niż u Okohnela.

• 0

Zazwyczaj używam nr 10, czasemktoś sobie życzy inne ale na 12 trudniej zaciąć - 10 jest optymalna i do wiązania też.

Bardziej chodziło mi o modele jakie stosujecie tz. do muchy suchej, mokrej czy raczej nimfowe. Czyli tak po naszemu czy haczyki cienkie, grube i jakiego kształtu.

Edytowane przez jabr

• 0

Ja taż używam różnej numeracji haczyków,ważna jest odpowiednia grubość żyłki oraz kijek którego akcja   umożliwi holowanie rybek za tzw .skórkę. :)

A why skórkę? U mnie wzdręgi zazwyczaj mają przynętę głębiej, inna biała ryba również pewnie siada, no może tylko karasie się delikatnie zapinają.

• 0

Jak rybki biorą łapczywie ,nie ma problemu ,przynęta jest połknięta dosyć głęboko ,a co kiedy biorą chimerycznie ? brań jest kilka i te trzeba wykorzystać,łowię na bardzo małe jigi i przyłowy w postaci szczupaka są właśnie często zaczepione leciutko za wargę. :)