Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To nie było to czego szukam. Chciałem troszkę szybszą wędkę. Wciąż szukam tej jedynej;) Może to będzie właśnie to Matagi.

No to już rozumiem. Tylko jedna rzecz jeszcze mnie nurtuje. Jeśli wędka ma akcję paraboliczną, to się pięknie sama naładuje i mormyszka leci. Nie obawiasz się, że jak wędka będzie szybsza, to nie da rady sama się naładować, żeby ogarnąć takiego mikruska? Pytam, bo nigdy nie miałem do czynienia z takimi kijaszkami...

• 0

Wczoraj na sfp był varivas Polska, mieli kije z ich oferty.

Nazwy oczywiście nie pamiętam...

Kij bodajże 250-270 cw 0.6-10g

Szczytówka pełna Ale bardzo delikatna.

Bardzo dobrze kij przekazywał brania. Rzuty nie tak dalekie z niego jednak spojrzę w ofertę czy jest coś z cw 0.6-5g

• 0

Krakus, jesienią? A ja schowałem kijek... Pewnie dużo wolniej teraz z przynętą? I ani chybi na głębości sporej.

Moje łowiska od brzegu są już dość głębokie ale trzymam się 2 podstawowych zasad :

1/ Słoneczna pogoda płytkie zatoczki

2/ Pochmurne niebo pierwsze spadki od brzegu

W obu przypadkach pasuje w okolicy trochu roślinności i nie musi być koniecznie twardego dna.

Przynęta prowadzona tak jak w lecie brania są dość agresywne ;)

Edytowane przez krakus
  • Like 1

• 0

Pomimo że mój sezon białorybny się już skończył jakiś czas temu i kijki już dawno schowałem do szafy,to jednak dłubię po mału jakieś wędeczki do tej metody na przyszły sezon.Oto dwa blanki odzyskane z kijków od długości 170cm 2-7g o parabolicznej akcji za śmieszne pieniądze,Jeden dostał wklejkę i teraz ma długość 193cm i posłuży do budowy spina o c.w. max 2,5g,drugi posłuży do budowy ultra-krótkiej muchówki w klasie 4.

post-54673-0-52056900-1445675606_thumb.jpg

post-54673-0-61920400-1445675609_thumb.jpg

...tutaj ugięcie wklejki bez przelotek pod 100g...

post-54673-0-08795900-1445675601_thumb.jpg

post-54673-0-50439900-1445675603_thumb.jpg

• Like 3