Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja dla odmiany pochwalę się kilogramowym karpiem złowionym w zeszłym tygodniu na dużą obrotówkę w czerwone paski (rozmiar 4) podczas porannego uganiania się za szczupakiem. Co ciekawe karpik był na tyle łapczywy, że udało mu się połknąć całą kotwiczkę...

• Like 1

• 0

A tam ciężkie, 200g+ to by było ciężkie, chyba bardziej chodzi o CW niż o masę kija. Ale przelotek ma dużo. Ciekawe jakie to robi wrażenie w łapie.

Jest ciężkie jak na wędkę UL. MC Crosstage dla porównania w czteroczęściowej wersji travel przy tej samej długości co Ilicium waży 92g. Ale żeby było uczciwie trzeba dodać, że MC kosztuje więcej niż caperlan przed promocją.

• 0

A tam ciężkie, 200g+ to by było ciężkie, chyba bardziej chodzi o CW niż o masę kija. Ale przelotek ma dużo. Ciekawe jakie to robi wrażenie w łapie.

Masa wędki wpływa na czucie przynęt, więc warto na taki detal zwrócić uwagę ;)

Tym bardziej jeśli mówimy o mikroprzynętach :)

Edytowane przez pawlikowski

• 0

Masa wędki wpływa na czucie przynęt, więc warto na taki detal zwrócić uwagę ;)

Tym bardziej jeśli mówimy o mikroprzynętach :)

Za dużo z Bogumiłem gadasz [emoji14]

Na czucie wpływa wiele czynników.

Masa męczy dłoń, przedramie.

Dużo kijów jest zbyt bogate w dolniku, lub biedne jeżeli idzie o jakość.

• 0

Zawsze punktem wyjściowym wagi kijka jest waga samego blanku która jest do przyjęcia.Później ''producent'' dokłada od siębie za ciężkie zestawy przelotek,grubaśne nici,dolnik przedłużany rurą szklaną,uchwyt mocowany na papierze-sznurku zalany żywicą i na koniec tylko lakier aby się to wszystko trzymało kupy :D .

Widzę,że wszyscy poszukują kija idealnego do połowu mikro przynętami.
Czy któryś z kolegów zbliżył się do osiągnięcia nirwany i znalazł taki instrument w zakresie
cw.0,1-5.0g i w ciągu najbliższego czasu nie myśli go zamienić na inny?

Nie ma i nie będzie takiego kijka którym komfortowo połowisz mikro przynętami poniżej 1g,a gdy najdzie cię ochota to po ''bombardujesz'' sobie łowisko 5-gramami.

Tak to jest kije które sobie radzą z max 5g od góry c.w,to najniżej będą obsługiwały 1,5-2g.Fakt możesz założyć na koniec coś lżejszego,ale komfort rzutowy i prowadzenia przynęty....żaden :unsure: .

• 0

Nie ma i nie będzie takiego kijka którym komfortowo połowisz mikro przynętami poniżej 1g,a gdy najdzie cię ochota to po ''bombardujesz'' sobie łowisko 5-gramami.

Tak to jest kije które sobie radzą z max 5g od góry c.w,to najniżej będą obsługiwały 1,5-2g.Fakt możesz założyć na koniec coś lżejszego,ale komfort rzutowy i prowadzenia przynęty....żaden :unsure: .

Rzeczywiście za dużo jak na jeden kijek,ale świadomie podałem zakres pod dyskusję.

A do 2g jest jakiś "czarny koń" oczywiście bezkompromisowy?

• 0

Już nie przesadzaj...

Zgodzę się jednak, że trzeba tachać z sobą dwa kije.

Chyba, że zrobią switcha w spinnie

Chyba nie przesadzam,od ponad 2 lat tylko czytam o tym ''komforcie'' i trochę mi padło na głowę.Pierwszy białorybny sezon przelatałem z wklejką Mikado do 10g i jakoś to było,przynajmniej wydawało mi się,że jest dobrze (i tak wiekszość białorybu łowiłem na muchę).W tym sezonie przerobiłem kilka kijków,najpierw MHX do 6g (było lepiej),później handmade przeróbka do 5'g'' do 3,5g (jeszcze lepiej),następnie kolejne handmade posklejane z "fefnastu'' części (2 składy muchówki,wklejka węglowa i przedłóżka z ''normalnego'' blanku) 6' do 3,5g (strzał w dziesiątkę) i na koniec Matagi Big Pond i tu niestety rozczarowanie (bo jest tylko dobrze).

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 0

Wiesz, mam pikera mikado czy jaxona.

Szlag trafił okleine z korka, a tam piana...

Szybko oceniłem co jest dalej.

Kupa wielka.

Tania wklejka ma to samo...

Muszę obejrzeć kije kongera, takie co poszły na nagrody sfp.

Wyglądało na mało obciążone

• 0

Jakby ktoś był zainteresowany to mam Tailwalk 0-3g, 3lb. Jeszcze go nie testowałem, bo boję się taką witką łowić.

Ja mam Traparę 0,5-2g i też miałem obiekcje, ale mi przeszło ;)

Żeby ta witka była dłuższa, to byłby kijek marzeń pod białoryb.

• 0

Możesz opisać wrażenia podczas łowienia tym kijem. Jak zachowuje się pod większą rybą, jaki ma zasięg np: przy przynętach 0,5g?

Długość przeszkadza Ci w łowieniu z brzegu czy inny powód?

Ja mam Traparę 0,5-2g i też miałem obiekcje, ale mi przeszło ;)

Żeby ta witka była dłuższa, to byłby kijek marzeń pod białoryb.

• 0

Trapara to nie x-fast, z tym że, jak dla mnie ma wystarczającą szybkość do skutecznego zacięcia. Pracę wg mnie ma podobną do muchówki, ale tylko podobną. Natomiast fantastycznie trzyma rybę - chyba najlepiej ze wszystkich kijaszków jakie miałem. Co do mocy - trzeba się przyzwyczaić, że podczas holu robi się z niej "kółko", ale przyłów wymiarowego szczupłego nie pokona tej wędeczki, co to, to nie.

Ja osobiście tylko jazika około 35cm i okonia 30cm wyjąłem, i zabawa na żyłce 0,10 była przednia :D

Czucie przynęty jest bardzo dobre, a kijek spokojnie można lekko przeciążyć . Wędeczka fantastycznie się sama ładuje do rzutu, bez względu na wagę przynęty.

Przeszkadza mi natomiast długość - 190cm. Ja łowię tylko z brzegu., nie brodzę i czasem baardzo brakuje mi tych cm.

• Like 2