Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cały sezon łowiłem SG 0-5g i byłem zadowolony, nie zaliczyłem ani jednego spadu a ryb było na prawdę sporo. Jednak teraz zastanawiam się czy na następny sezon nie sprawić sobie czegoś w stylu Trapary  :rolleyes: Zawsze ciągnie mnie do coraz wyższej półki, a tutaj miało by to swoje uzasadnienie przy moich dość obfitych w ładne klenie i jazie wodach. 

Z drugiej strony wolał bym najpierw pobawić się takim sprzętem nim wydam na niego dużą część budżetu  ;) Obawiam się też o moc, czy dało by radę to to zatrzymać klenia/jazia +-45.

• 0

Cały sezon łowiłem SG 0-5g i byłem zadowolony, nie zaliczyłem ani jednego spadu a ryb było na prawdę sporo. Jednak teraz zastanawiam się czy na następny sezon nie sprawić sobie czegoś w stylu Trapary  :rolleyes: Zawsze ciągnie mnie do coraz wyższej półki, a tutaj miało by to swoje uzasadnienie przy moich dość obfitych w ładne klenie i jazie wodach. 

Z drugiej strony wolał bym najpierw pobawić się takim sprzętem nim wydam na niego dużą część budżetu  ;) Obawiam się też o moc, czy dało by radę to to zatrzymać klenia/jazia +-45.

Jak rybka ma się gdzie wyszaleć to nie ma obaw z holem takich rybek.Mój składak do 3,5g skapitulował tylko raz pod takim +50cm szczupakiem,ale to było na ciurku który miał 2m szerokości i ryba szlała na krótkim dyszlu jeżdząc po wszelkich,chaszczach i gałeziach ,które znajdowały się w wodzie.Jak bym go przyciął na otwartej wodzie nie było by problemu.

• 0

Jak rybka ma się gdzie wyszaleć to nie ma obaw z holem takich rybek.Mój składak do 3,5g skapitulował tylko raz pod takim +50cm szczupakiem,ale to było na ciurku który miał 2m szerokości i ryba szlała na krótkim dyszlu jeżdząc po wszelkich,chaszczach i gałeziach ,które znajdowały się w wodzie.Jak bym go przyciął na otwartej wodzie nie było by problemu.

Ano jak ma miejsce to tak  :P W 2 przypadkach, gdzie chyba najczęściej bywam, nie będzie z tym problemów. Jednak mam też miejscówkę gdzie trzeba przytrzymać rybę przed trzcinami i zwalonymi drzewami. Poza tym od następnego sezonu dojdzie mi trochę łowisk których nie znam, poza kilkoma wypadami bez wędki, gdzie też będę chciał wykorzystać mikrusy.

• 0

Jednak mam też miejscówkę gdzie trzeba przytrzymać rybę przed trzcinami i zwalonymi drzewami.

Jeżeli chodzi o jaśki to one nie mają tendencji pchać się w patyki, w pierwszych sekundach holu można je spokojnie odciągnąć bo zachowują się jakby były lekko ogłupiałe. Z kleniami jest zupełnie inaczej, te natychmiast drą w korzenie, dlatego jeśli mamy szanse na ryby +40 to warto mieć je czym zatrzymać, jeśli łowimy na małej przestrzeni :)

• 0

U mnie jest mowa właśnie o kleniach w 99% przypadków. Dorodny jasiek trafia się znacznie rzadziej niż kleń. Myślałem nad zakupem trapary i zostawieniu SG, pozwoliło by mi to łowić właściwie w 2 różnych sytuacjach jednak wolał bym znaleźć złoty środek, zapewne jak każdy z nas  :lol:

Za jaką wędką warto by się rozejrzeć, żeby było czym zatrzymać lokomotywę i poprawić czucie przynęty? 

• 0

Poświęcam sporo czasu na łowienie kleni, ale ... łowie kijkiem sg parabellum cw 3-16. Jeżeli są to małe rzeczki to naprawdę nie warto szukać finezji bo prędzej czy później skończy się to tym, że kleń odpłynie z przynętą w pysku. Tam gdzie zaczynają się patyki dla mnie kończy się finezja. Fajnie by było mieć właśnie taki sprzęt, który jest Ultralight'em a zarazem ma odpowiednią moc żeby zatrzymać kluskę :) Kleń na krótkim odcinku potrafi dobrze sponiewierać zestaw, dlatego ważne, żeby mieć możliwość skrócić jego harce do minimum. Na ultralighta zdarzało mi się lowić klenie w zbiornikach, ale to zupełnie inna bajka, tu można zejść do delikatnych zestawów i spokojnie wyholować nawet spore klenie :)

• Like 1

• 0

U mnie jest mowa właśnie o kleniach w 99% przypadków. Dorodny jasiek trafia się znacznie rzadziej niż kleń. Myślałem nad zakupem trapary i zostawieniu SG, pozwoliło by mi to łowić właściwie w 2 różnych sytuacjach jednak wolał bym znaleźć złoty środek, zapewne jak każdy z nas [emoji38]

Za jaką wędką warto by się rozejrzeć, żeby było czym zatrzymać lokomotywę i poprawić czucie przynęty?

Konger paladin river raid 274 2-14g

2 lata na służbie, ma na końcie

Suma 1m

Karp 68cm

Szczupak 80cm

Rape 80cm

Łowie nim praktycznie wszystkim, czasem na spokojnej wizję agile 4 założę.

Zresztą w tym wątku znany jest ten kij.

Teraz będę szukał dubla dla niego.

Musi skoczyć na naprawę korka

• Like 1

• 0

Trochę zgubiłem temat tym kijkiem ???? chodziło mi o kijek na bialoryb.

Na klenie z rzeczki mam excelera 3-18g 270cm i tam jest czym zatrzymać rybę. To samo tyczy się Kongera stallion 210 2-14g.

Tutaj chodzi mi o kijek do mikro jigow, który nie klęknie pod sporym kleniem bo w tym sezonie takie trafiały się częściej niż plocie/wzdregi ????

• 0

Kilka lat temu kupiłem z myślą o okoniach wędkę firmy DAM. Wędka ma zmienną długość 2,40 - 2,70 m , którą uzyskuje się poprzez wsunięcie lub wysunięcie dolnika do rękojeści. Dodatkowo ma dwie wymienne szczytówki , szklaną i grafitową .Uchwyt kołowrotka jest ruchomy. Dzięki temu można uzyskać różne konfiguracje tego samego wędziska. Wędką łowiłem kilka razy okonie na mikro przynęty.  .Ponieważ mam zamiar zacząć łowienie białorybu na spinning , zastanawiam się, czy ta wędka się sprawdzi przy tej metodzie?

post-52308-0-87134800-1446284326_thumb.jpg

post-52308-0-88079300-1446284339_thumb.jpg

post-52308-0-57958000-1446284355_thumb.jpg

post-52308-0-59136200-1446284365_thumb.jpg

post-52308-0-09913000-1446284384_thumb.jpg

post-52308-0-75678600-1446284405_thumb.jpg

post-52308-0-27035500-1446284415_thumb.jpg

• Like 2

• 0

Kilka lat temu kupiłem z myślą o okoniach wędkę firmy DAM. Wędka ma zmienną długość 2,40 - 2,70 m , którą uzyskuje się poprzez wsunięcie lub wysunięcie dolnika do rękojeści. Dodatkowo ma dwie wymienne szczytówki , szklaną i grafitową .Uchwyt kołowrotka jest ruchomy. Dzięki temu można uzyskać różne konfiguracje tego samego wędziska. Wędką łowiłem kilka razy okonie na mikro przynęty.  .Ponieważ mam zamiar zacząć łowienie białorybu na spinning , zastanawiam się, czy ta wędka się sprawdzi przy tej metodzie?

Wygląda mi to na wędkę do połowu siei, one też mają dwie wymienne szczytówki. Coś w stylu Quantum Felchen, pisałem parę stron wstecz. Tylko jeśli dobrze poszperałem w necie to Twoja ma CW 5-15g, także raczej nie ogarniesz mikrusków i finezji w tym nie będzie.

http://www.fliegenshop.ch/DAM-Felchenrute.html#!prettyPhoto

No chyba, że Twój model jest inny i delikatniejszy, to co innego...

Edit:

Chociaż w sumie jeśli łowiłeś już nią okonie na mikruski, to i biała ryba też nie pogardzi :)

Edytowane przez Henri

• 0

DAM nie ma opisu wyrzutu <_< . Pewnie dlatego , że wyrzut będzie się zmieniał w zależności od długości wędziska i zastosowania szczytówki , węglowej lub z włókna szklanego.Wędka jest dość szybka i nie jest to klucha. Kij na pewno jest przeznaczony do łowienia na bardzo lekko. Szklana szczytówka wygina się już przy 1g przynęcie. Podczas łowienia okoni miałem przyłów szczupaka 73cm i po długim holu ryba wylądował na brzegu :) .Jednak hol , to była mordęga i dla mnie i dla szczupłego :( . Tylko to że łowiłem w śpiochach i mogłem iść za  rybą sprawiło ,że hol zakończył się pomyślnie, zwłaszcza że łowiłem na żyłkę 0,12 i Mepsika "0".

Jedyny opis jaki jest na wędce.

post-52308-0-56692200-1446310325_thumb.jpg

post-52308-0-29859000-1446310334_thumb.jpg

post-52308-0-29738300-1446310353_thumb.jpg

post-52308-0-10003300-1446310372_thumb.jpg

post-52308-0-51018500-1446310385_thumb.jpg

post-52308-0-06614500-1446310395_thumb.jpg

• 0

DAM nie ma opisu wyrzutu <_< . Pewnie dlatego , że wyrzut będzie się zmieniał w zależności od długości wędziska i zastosowania szczytówki , węglowej lub z włókna szklanego.Wędka jest dość szybka i nie jest to klucha. Kij na pewno jest przeznaczony do łowienia na bardzo lekko. Szklana szczytówka wygina się już przy 1g przynęcie. Podczas łowienia okoni miałem przyłów szczupaka 73cm i po długim holu ryba wylądował na brzegu :) .Jednak hol , to była mordęga i dla mnie i dla szczupłego :( . Tylko to że łowiłem w śpiochach i mogłem iść za  rybą sprawiło ,że hol zakończył się pomyślnie, zwłaszcza że łowiłem na żyłkę 0,12 i Mepsika "0".

Jedyny opis jaki jest na wędce.

Jak jest sprzęt to zawsze można spróbować,może akurat podpasuje :) ...jak nie to trzeba będzie pomyśleć o czymś innym,pod warunkiem,że łapanie japonców,ukleji,krąpi i innych dziwnych ryb ''zassie''.

• Like 1

• 0

Kiedyś spotkałem się z wędką, chyba także DAM lub Cormoran, która pomimo wymiennych szczytówek była opisana. Niby wyrzut powinien być zależny od szczytówki, teraz tylko pytanie jak delikatna jest Twoja najdelikatniejsza szczytówka?

Może mógłbyś wrzucić foto jakiegoś ugięca z najdelikatniejszą szczytówką. Coś jak jest w bazie ugięć - z różnym obciążeniem. Osobiscie nie jestem specialnostą od wędek tym bardziej nie mając takowej w ręku jednak takie foty mogą pomóc :)

• 0

Kiedyś spotkałem się z wędką, chyba także DAM lub Cormoran, która pomimo wymiennych szczytówek była opisana. Niby wyrzut powinien być zależny od szczytówki, teraz tylko pytanie jak delikatna jest Twoja najdelikatniejsza szczytówka?

Może mógłbyś wrzucić foto jakiegoś ugięca z najdelikatniejszą szczytówką. Coś jak jest w bazie ugięć - z różnym obciążeniem. Osobiscie nie jestem specialnostą od wędek tym bardziej nie mając takowej w ręku jednak takie foty mogą pomóc :)

Marcin pewno widziałeś :

http://www.wedkarski.com/wedki/3177-wedka-black-bull-hc-sieja-cormoran.html

Posiadam ten model w krótszej wersji na białoryb rewelacja.

Tutaj macie Panowie ugięcie tego kijaszka

http://jerkbait.pl/topic/32235-ekonomiczna-okoni%C3%B3wka/page-3

Edytowane przez krakus