Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A co myślicie o tej?

https://www.raven-fishing.pl/shimano-catana-shaking-trout-act-1-270m-wedka-pstragowa/pl/product/3912/

Ciekawy model, 2.7m i c.w do 3g,nie wiedziałem,że można zrobić taki kij ????.A tak na poważnie,jak widać na video podczas prowadzenia przynęty,kij ma akcje typu " klucha" ,buja się od szczytówki po dolnik i nie każdemu może to pasować,zacięcie też z połowy kija,ale to tylko moje zdanie.

• Like 1

• 0

Ciekawy model, 2.7m i c.w do 3g,nie wiedziałem,że można zrobić taki kij

Kupiłem ostatnio Quantum Magic Trout Shorty I - ktoś tutaj wcześniej pytał o ten kij. Jest to wersja 2,7 m 1-3 g, klucha jak sie patrzy. Kij leje się pod własnym ciężarem. Prace ma pełniejszą niż ta Catana. Pomimo, że jest to wklejka to nie widać zupełnie przejścia pomiędzy blankiem a szczytówką i pracuje jak 1 blank.

Wczoraj przetestowałem go w boju. Jig na głowce 0.8g leciał spokojnie na 20 m przy rzucie z boku(żyłka 0,10). Wyjechał szczupaczek 35 cm i 4 klenie pod 40 cm. Zabawa niesamowita!

• Like 2

• 0

• 0

Pomyśle nad jakimś zgrupowaniem dla łowców białorybu.

W tym roku czasu mniej na ryby.

Tak sobie myślałem cicho, żeby najechać Pavo [emoji14]

Co ty Marcin "latawce" chcesz ze mną łowić w Finlandii, przecież tu się przyjeżdża łowić tylko wielkie zębate ryby...podobno ????.

• 0

Słuchaj, jedno nie wyklucza drugiego [emoji14]

Zresztą tak tylko sobie myślałem.

Na jednym " bajorze" nie da rady połowić tego i tego.Ciurek z leszczami wąski,ale dwie osoby powinny się zmieścić,najwyżej będę stał obok i mówił gdzie masz rzucać ????.

• 0

Ja prawie abstynent...jedynie lemoniadę muminkową z wkładem mogę sączyć.W sumie to jest myśl,ja z jednej strony z siatą,ty naganiasz...dzielimy się po połowie, ale ty patroszysz ????,chyba za dużo pyłu ze szpachli wciągnąłem w płuca, że mam takie wizje.

• Like 1

• 0

Hehehe [emoji14]

Ja uwielbiam roibosa nad wodą pić.

Dawno temu jak byłem młody to chodziłem z kumplami na wyprawy, obowiązkowo musiała być firanka, 150x100.

Jak byliśmy głodni brało się dwa kije i firanke jeden szedł z firanką pod prąd przy brzegu, drugi naganiał. Srebrny karas z ogniska, pieczony w całości to było coś.

Braleś rybę albo dwie.

Niedaleko stawy hodowlane więc zawsze coś było w rzece.

Teraz może jakaś plotka 5cm tam pływa.

Zatruli wodę chemią, stawów już nie ma..

Boże to było 23-22 lata temu

• 0

Jestem użytkownikiem St.croix extrem i uważam,że są to bardzo dobre kije natomiast cena nie jest adekwatna do ich wykonania, zwłaszcza pod względem ich uzbrojenia. Zresztą w USA jest to średnia półka. Na drugi raz kupiłbym blank i zbroił go u rodbuildera, na pewno w cenie za którą go kupiłem miałbym topowy kij.

Edytowane przez pjuro
  • Like 2

• 0

Jestem użytkownikiem St.croix extrem i uważam,że są to bardzo dobre kije natomiast cena nie jest adekwatna do ich wykonania, zwłaszcza pod względem ich uzbrojenia. Zresztą w USA jest to średnia półka. Na drugi raz kupiłbym blank i zbroił go u rodbuildera, na pewno w cenie za którą go kupiłem miałbym topowy kij.

Jesli extreme to srednia polka w US, to jakie blanki spiningowe robia za to wyzsza polke w US?

• Like 3