Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem czy dobrze przeczytano mój wpis. Moja opinia dotyczyła wędki, a nie blanku, nota bene który jest topowy i w odpowiednich rękach ma jeszcze większy potencjał do wykorzystania. Myślę, że wędka za ok. 1700 PLN powinna być lepiej wykonana. Przelotki w stalowych pierścieniach, słabo położony lakier i omotki , wychodzący pierścień na wejściu blanku w rękojeść po kilkunastu rzutach? :angry:

Na drugi raz jak będę chciał wędkę na tym blanku oddam go w ręce dobrego rodbuildera i z tą cenę na pewno będzie na lepszym osprzęcie i lepiej wykonana, bo tak już robiłem i mam porównanie.

Może jestem  zbyt dużym estetą, ale ja  taką kasę wolę wydać na produkt, który będzie mnie bardziej satysfakcjonował.

Jest to osobista opinia, myślę jak ktoś ma inne zdanie to może je tu zaprezentować, a na pewno @wojt1988 będzie miał łatwiejszy wybór.

A po "półkach nie  będę skakał", bo to nie ten temat i gdzie mi z kolegą z takim dorobkiem na forum wiedzą konkurować ;)

• 0

Nie wiem czy dobrze przeczytano mój wpis. Moja opinia dotyczyła wędki, a nie blanku, nota bene który jest topowy i w odpowiednich rękach ma jeszcze większy potencjał do wykorzystania. Myślę, że wędka za ok. 1700 PLN powinna być lepiej wykonana. Przelotki w stalowych pierścieniach, słabo położony lakier i omotki , wychodzący pierścień na wejściu blanku w rękojeść po kilkunastu rzutach? :angry:

Na drugi raz jak będę chciał wędkę na tym blanku oddam go w ręce dobrego rodbuildera i z tą cenę na pewno będzie na lepszym osprzęcie i lepiej wykonana, bo tak już robiłem i mam porównanie.

Może jestem  zbyt dużym estetą, ale ja  taką kasę wolę wydać na produkt, który będzie mnie bardziej satysfakcjonował.

Jest to osobista opinia, myślę jak ktoś ma inne zdanie to może je tu zaprezentować, a na pewno @wojt1988 będzie miał łatwiejszy wybór.

A po "półkach nie  będę skakał", bo to nie ten temat i gdzie mi z kolegą z takim dorobkiem na forum wiedzą konkurować ;)

Mam podobne odczucia odnośnie seryjnego kija - mam na myśli extreme'a. Następnym razem też poszedłbym drogą kupienia samego blanku i zbrojenia.

• Like 1

• 0

Co ty Marcin "latawce" chcesz ze mną łowić w Finlandii, przecież tu się przyjeżdża łowić tylko wielkie zębate ryby...podobno

Łowienie leszczy w Finlandii , ma sens i tradycję :) . Rekordowy leszcz był złowiony właśnie w tym kraju :o .Takiego kabana, to na te nasze wykałaczki raczej by nie przytrzymał :D .

http://natura.wm.pl/zwierzeta/2/Leszcz

• Like 1

• 0

Łowienie leszczy w Finlandii , ma sens i tradycję :) . Rekordowy leszcz był złowiony właśnie w tym kraju :o .Takiego kabana, to na te nasze wykałaczki raczej by nie przytrzymał :D .

http://natura.wm.pl/zwierzeta/2/Leszcz

W pewnym sensie masz rację,ale ''lahna'' to tutaj ryba ''sieciowa'' i nikt z Finów nie nastawia się na nią z ''wędą'' ;) .

Edytowane przez Paavo
  • Like 2

• 0

Oui, Marcin trafił w 10tkę. :) Obecnie przestawiam się z długiej (2,4m) Sigmy, na 180cm kijaszek. Jest super :)
Zupełnie inna praca.  Czucie przynęty. Do takiego dłubania myślę-ideał. Teraz czekam tylko na wiosnę by kupić pletkę i jakiś młyneczek.
Marcin, jak Ci się ta Catana sprawuje?
Niech moc będzie z Paavo. \m/

• Like 1

• 0

Hahaha sorki :D Nie ogarnąłem że mam catanę młynek. Myślałem, że o wędce mówisz jakiejś.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Nie uprawiam onanizmu sprzętowego, po prostu ma dobrze spełniać swoją funkcję, a catana pasowała w 100%. Służyła mi dzielnie przy okoniowaniu kilka sezonów, w tym sezonie wyholowała kilkadziesiąt grubych kleni i okoni. Nadal działa jak trzeba poza tym, że w szpulce przy ostrym odjeździe ułamała się blaszka od terkotki.

Regularne smarowanie po sezonie i wio  ;)

Teraz na nowy sezon pójdzie do spławika lub zostanie na zapas, a ja kupię canatę FC lub Abu Garcia EX Pro 1000. Bardzo fajny młynek przy kręceniu na sucho.

• 0

Jest nowy ciekawy i lekki młynek od DAM'a, ale nie wiem jak z jakością ich sprzętów. Cena niewygórowana. http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dam-quick-contrast-g5-a17-p2085-k16880.html

Mam Spro addiction micri cast 10300 i albo jeszcze dokupię takiego DAM'a na wiosnę albo Spro w rozmiarze 10100.

Kuballa44, napisz coś więcej o tym kijku. 

Edytowane przez adrionn911

• 0

Zwał jak zwał ale wziąłem catanke i nihonto 255cm kiedyś nad wodę bez przymiarki. Kompletna porażka... kij był niewygodny, ciężki i nurkowal :)

Wróciłem do domu, bo mam ledwie 3 minuty, podpialem dragon prawie 100g cięższego i komfort się polepszyć zdecydowanie :)

Także nie mów ze nie ma wpływu na komfort a to ze nazywasz to inaczej to już sprawa indywidualna :)

• 0

Kij ważący 100g to już pełnoprawna okoniowa wędka po ad 2.5m :)

Myślę, że może być za lekki ale to zależy jak kto lubi lub jaki kto ma sprzęt. Catana 1000 o wadze 220g jest odrobinkę za ciężką jak na moje "widzimisię". Jak trafię tego Abu to wezmę, jeśli nie to kolejna catana zostanie nabyta.

Dzięki Paavo, jak widać wiadomo o co chodzi.

• 0

Niestety, z ryb nici  :( Rano ulewa i ciemność, potem zerwał się potworny wiatr który hula do tej pory...

Wyskoczyłem nad wodę wracając z tamtych okolic ale bez wędki. Z mola prawie mnie zwiało, a rzucić to chyba kotwicą można jedynie  :blink:

Takie obrazki nad wodą miałem przez 70% tego sezonu dopiero na jesień się uspokoiło...trochę.

• Like 1