Skocz do zawartości
  • 0

Łowienie białorybu na spinning

Adrian B.

Pytanie

Witam. Szukałem podobnego tematu ,ale nic takiego nie widzę. Łowię czasami na pewnym starorzeczu i jest tam sporo wzdręg i bardzo ładnych karasi ,i pomyślałem ,że warto nastawić się na te ryby. Tylko raz spotkałem tam wędkarza ,który łowił tam na micro przynęty wzdręgi i leszcze. Przy łowieniu okoni na twisterki miałem kilka razy uderzenia wzdręg ,ale nie mogłem tego zaciąć. Na przyszły sezon mam zamiar kupić sprzęt do łowienia białorybu (pomyślałem o konger micros) ,ale mam problem z doborem przynęt. Czytałem o mikro jigach i znalazłem tylko dwie strony z tymi przynętami http://www.lprods.pl/katalog.php?r=3 i http://zylkaihaczyk.otwarte24.pl/Mikro-jig. Jak ktoś z forumowiczów wie gdzie zakupić jeszcze mikro jigi ,albo podobne przynęty na wzdręgi , leszcze , karasie itp. to proszę napisać. Ogólnie to pewnie nie za dużo osób łowi białoryb na spinning ,ale jak ktoś coś wie na ten temat to proszę napisać o przynętach , sprzęcie itp. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam!

Przynęty ładniutkie ale trzeba je czymś podać :)

Jesienią zeszłego roku bawiłem się Phenixem Mirage opisany cw: 0,5-3,5g, którego foty zresztą już gdzieś na forum wstawiałem. Wczoraj jednak miałem przyjemność mieć go znowu w swoich łapkach. Nie łowiłem nim, bo go już znam, jednak jego nowe ubranko, które zmieniło jego pracę kwalifikuje go już do łowienia białorybu, więc pomyślałem, że można by go pokazać :)

Długość całkowita: 222cm, długość transportowa: 183cm. Jest to blank+rękojeść na spigocie. Kijek ubrany w 8 szt. przelotek Pacific bay. Uchwyt kołowrotka "chowany", cały w drewnie (orzech). Drewienko nie lakierowane tylko impregnowane i zawoskowane, zatem niemal natural :) Pomimo tego, że to "wykałaczka", to moc tego blanku jest piekielna. Gdyby nie fakt, że uzbroiłem nowego moska, którego jeszcze nie rozdziewiczyłem, to zapewne Mirage w tym wykonaniu już byłby u mnie :) a kusi mnie niesamowicie :)

Jego praca jest zupełnie inna niż praca mosków, których już troszkę przez moje ręce przeszło. Moski dla mnie to typowe kosy na okonie, natomiast ten Mirage, to troszkę inna bajka i do łowienia białorybu nada się jak nic.

Właściciel ma ten blank już kilka lat-jednak obecna wersja to taki "cukiereczek" :) Jeśli komuś przypasi takie wykonanie, to mogę ewentualnie popytać, czy byłby na sprzedaż-jakby były jakieś pytania, co do pracy kijka itp. to zapraszam na pw :)

PS. W temacie o mosquito wkleiłem foty moska z wkleją i 3 rękojeściami-ot takie coś całkiem innego :)

post-53566-0-09939600-1392462079_thumb.png

post-53566-0-59183000-1392462097_thumb.png

post-53566-0-89341800-1392462114_thumb.png

post-53566-0-06963800-1392462122_thumb.png

post-53566-0-19846700-1392462165_thumb.png

• 0

Witam ja na białą rybke  ukręciłem w pracowni wędeczke na blanku blaas m  2,9 o cw 1-10 zbrojona lekko w PB minima.

Z założenia obsługuje woblery własnej roboty wachające sie ok 0,8 cm  a 1.4cm,Czyli z założenia rzeka jaż,klonek,jelec.

Ostatnio zaraziłem się kręceniem jigów i o dziwo wędka daje rade więc polecam na białoryb.

Napewno nie ma czułości takiej jak wędeczki w klasie do 5gram wyrzutu,ale wyrzut i ugięcie wędki o tym C W 1-10 może miło zaskoczyć.

Pozdrawiam

• 0

Witam!

Przynęty ładniutkie ale trzeba je czymś podać :)

a co do zasady wybierając chrust na białoryb, to mod, fast czy xfast? z ciekawości chcę spróbować w tym roku np z jakimiś mikrowobkami i tradycyjnie chce sobie zrobić przyjemność i kupić nową wędkę :) lubię stc i ich nowa seria kusi, ale w preferowanej długości mają tam xfast... wg mnie trochę nie halo, dlatego pytam ;)

• Like 2

• 0

Ostatnio na rybach miałem okazję machnąć kijkiem @guciolucky'ego wykonaną pięknie przez kolegę forumowego rybaka109 :) na blanku muchowym w klasie 4-5 o ile dobrze pamiętam. Takie rozwiązanie bardzo mnie zainteresowało, to jest chyba złoty środek na mikro łowienie. Pełna parabola czego nie znajdzie się w ofercie blanków przeznaczonych stricte do spina. Piękne czucie pracy malutkiego 1cm wobka ze znacznej odległości na żyłce 0,12. Raczej żaden boron ani phenix tego nie potrafi. Nie wiem jaki to blank ale zrobiło to na mnie wrażenie. Może sprawcy tego kijka powiedzą coś więcej..

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

nrt80-osobiście nie jestem w stanie odpowiedzieć Ci na Twoje pytanie. Wielu wędkarzy zadaje mi podobne pytanie i zawsze odpowiadam tak samo. Jeden lubi "tak", a inny "inaczej". Opisy na wędkach również nie zawsze są takie, jakie sobie wyobraziliśmy przed zakupem. Poza tym ten sam blank można uzbroić na kilka różnych sposobów, co powoduje jego inną pracę (np. przeciążyć przelotkami itp.). Zapraszam na pw, gdzie po wymianie nr telefonów będzie mogli spokojnie porozmawiać.

• 0

Ostatnio na rybach miałem okazję machnąć kijkiem @guciolucky'ego wykonaną pięknie przez kolegę forumowego rybaka109 :) na blanku muchowym w klasie 4-5 o ile dobrze pamiętam. Takie rozwiązanie bardzo mnie zainteresowało, to jest chyba złoty środek na mikro łowienie. Pełna parabola czego nie znajdzie się w ofercie blanków przeznaczonych stricte do spina. Piękne czucie pracy malutkiego 1cm wobka ze znacznej odległości na żyłce 0,12. Raczej żaden boron ani phenix tego nie potrafi. Nie wiem jaki to blank ale zrobiło to na mnie wrażenie. Może sprawcy tego kijka powiedzą coś więcej..

Pozdrawiam

Sławku to jest kwintesencja kijków UL-dobry kijek wykonany na blanku muchowym.Dobry zasięg i praca po rękojeść.Co prawda pheniks robi blanki świetne typu elixer moskito, które idą pod korek ale dobry blank muchowy to jest to.Co prawda to blak wolniejszy w akcji ale pod jigi kapitalne rozwiązanie.Mam takiego spina na blanku muchowym w #5-ki i na  monofilu 0,10mm można potwora wyjąć z wody.

• 0

Dokładnie tak jak piszesz. Ten kij który miałem w ręku był szybki, może nie aż tak jak wysokomodułowe spiny ale wystarczająco szybki, po rzucie gaśnie błyskawicznie a akcja posyła małe paproszki na spore odległości. A jeszcze jedno.. cena takiego blanku zdecydowanie niższa.

• Like 1

• 0

Witam ,akurat miałem szczęście zakupić river runnera od Kolegi z Forum cw.0,8-5 ,jestem naprawdę bardzo zadowolony ,spadów w zasadzie nie ma ,można łowić na micro przynęty ,wspaniale trzyma rybki ,może długość nie rzuca na kolana ,ale jest to tylko kwestia innego ustawiania się zwłaszcza przy łowieniu z brzegu. spokojnie można łowić na 0.12   ,na nanofila nie próbowałem . Czucie brań ,stukanie wyrażnie czuć na kijku.Pzdr :)

• 0

Sławek nawet batson rx6 jest dość szybki wbrew pozorom co myślą ludziska o rx6 batsona.Wojtek Grochola super to zestroił na przelotkach matchowych, dodatkowo zrobił wklejkę z węgla w szczytowym elemencie.2,6m w 5-składzie w klasie #5 to takie 2-9g ale już 1g+gumeczka czy jakiś jig posyłasz na przyzwoite odległości.

• 0

Sławek ten zielony, który widziałeś powstał na blanku 5/6# czyli do linki 5DT lub 6WF gdyby był opisany 5# to znaczyło by to samo. Blank OFFS w 4 kawałkach, według mnie świetny kij do wszelkich najmniejszy przynęt spinningowych i/lub dostosowanych muchowy gdyż do ich używania powstał. Akcja FAST ugięcie pełne jak to w muchówce. Przy okazji powstał też "Czarnuch" na blanku 7/8# z tej samej stajni, bardzo uniwersalny kij na rzeczny białoryb, od bolenia po jazie. Jak tylko się "zacznie" będziemy oba modele testować wraz z @Lassero, któremu spodobał się 7/8#. Planujemy nagrać coś o wczesno-wiosennych jaziach...

1800293_835499269799388_1566476726_n.jpg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 3

• 0

Oczywiście, ja często łowie tak przy opaskach, baaardzo wolne tempo prowadzenia z podbiciami delikatnymi, oczywiście mowie tu o łowieniu pod prąd ;)

Na małych rzeczach łowie na upatrzonego, widzę aktywność ryb w danym obszarze/miejscu tam podrzucam, wolny opad i zazwyczaj beng! :)

• 0

Sławek ten zielony, który widziałeś powstał na blanku 5/6# czyli do linki 5DT lub 6WF gdyby był opisany 5# to znaczyło by to samo. Blank OFFS w 4 kawałkach, według mnie świetny kij do wszelkich najmniejszy przynęt spinningowych i/lub dostosowanych muchowy gdyż do ich używania powstał. Akcja FAST ugięcie pełne jak to w muchówce. Przy okazji powstał też "Czarnuch" na blanku 7/8# z tej samej stajni, bardzo uniwersalny kij na rzeczny białoryb, od bolenia po jazie. Jak tylko się "zacznie" będziemy oba modele testować wraz z @Lassero, któremu spodobał się 7/8#. Planujemy nagrać coś o wczesno-wiosennych jaziach...

Fajne patyki ale można znaleźć blanki muchowe jeszcze szybsze :ph34r:  :ph34r:  :ph34r:  a taki zielony blank 5-6 wt (ten sam co na fotce) leży u mnie w szafie i czeka na uzbrojenie  :P

Edytowane przez rybak109

• 0

Jeśli mówimy o micro (dla mnie micro, to masa do 1g :) ), to nie ma mowy. Przewałkowałem kilka naprawdę różnych UUL i powiem, że niestety ale nie udało mi się takiego kija w takich pieniążkach (a nawet znacznie większych) znaleźć. Oczywiście to tylko moje zdanie ale ja się pewnie nie znam :)